Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 10. 2022,
16.10

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

judo Patricija Brolih

Torek, 11. 10. 2022, 16.10

1 leto, 7 mesecev

SP v judu (Taškent 2022)

Brolihova obstala pred četrtfinalom, zlato v Brazilijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Patricija Brolih | Patricija Brolih se je v Taškentu pomerila s tekmico iz Mongolije. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Patricija Brolih se je v Taškentu pomerila s tekmico iz Mongolije.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na svetovnem prvenstvu v judu v Taškentu je tudi Patricija Brolih v kategoriji do 78 kg obstala v osmini finala. Premagala jo je evropska prvakinja Alina Böhm iz Nemčije.

Anka Pogačnik
Sportal Anka Pogačnik do najboljšega slovenskega rezultata, a brez boja za odličja

Prva tekmica 25-letne slovenske tekmovalke Patricije Brolih, v prvem krogu je bila prosta, v tukaj znameniti Humo Areni je bila Mongolka Erdenet Od Batbayar, ki prav tako ne sodi v ožji krog favoritinj za visoka mesta in je širšemu krogu ljubiteljev juda neznana. Da je boljša, je Brolihova dokazovala skozi vse štiri minute, odločilno prednost pa si je priborila z metom po minuti in pol. Tudi v nadaljevanju so se priložnosti vrstile, a ji je v vsakem poskusu aktivne in atraktivne borbe zmanjkala malenkost za novo točko.

"Take borbe z neznanimi nasprotnicami so lahko najbolj nevarne, ker ne veš, kaj lahko pričakuješ. O ostalih tekmovalkah nekaj veš, tukaj pa te tekmica lahko še hitreje preseneti, saj sproti spremljaš, kaj dela, kako prime in kako njene napade preprečiti. Te borbe niso enostavne," je o tej tekmi povedala Brolihova.

Nemka dosegla zmago s končnim prijemom

Nemka Alina Böhm je končala sanje 25-letne Slovenke o višjih mestih na SP. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nemka Alina Böhm je končala sanje 25-letne Slovenke o višjih mestih na SP. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Evropska prvakinja, 24-letna Nemka Alina Böhm, je tik pred tem zanesljivo izločila 34-letno Kubanko Kaliemo Antomarchi, lani bronasto na SP v Budimpešti, in razrešila vprašanje o naslednji tekmici.

Petindvajsetletna tekmovalka Bežigrada je imela po dobrem žrebu in zmagi v drugem krogu deveto mesto zagotovljeno, A vsaj na papirju ni bila brez možnosti za četrtfinale. V lanskem polfinalu grand slama v Abu Dabiju je sicer slavila Nemka, a po dolgem podaljšku, brez doseženega meta ter z izsiljenimi kaznimi.

Tokrat je bila borba kratka. Nemka je prevzela pobudo, popolnoma narekovala potek dvoboja, nato pa izkoristila slab napad Brolihove in v parterju po minuti in pol dosegla zmago s končnim prijemom.

"Nazadnje je bila najina borba dobra, danes pa ne. Nasprotnica je močna, a mislim, da sem ji konkurenčna, pa čeprav tokrat tega ni bilo videti. Na žalost sem po prejeti kazni malce brezglavo napadla, prehitro sem se zaletela, Nemka pa je moj slab vstop izkoristila. Morda mi manjka tudi malo samozavesti, da bi res verjela, kaj znam in zmorem."

Razlogov za slabši drugi nastop je več. Brolihova je pričakovala, da bo borba zelo podobna tisti izpred slabega leta dni v emiratih. "A očitno sem jo jaz premalo preučila, ona pa mene dobro. Manjkajo video analize, pa morda celotna močnejša priprava na tekmovalke."

Brazilka Mayra Aguiar in Uzbekistanec Muzaffarbek Turobojev sta postala svetovna prvaka v kategorijah do 78 in 100 kg. Za polno dvorano Humo je bil v ospredju moški finale, kjer so domači navijači po podaljšku in z obilico športne sreče dočakali drugo zlato odličje na letošnjem SP. Kanadčan Kyle Reyes je vseskozi narekoval ritem finalu. Turobojev se je dolgo boril celo z dvema opominoma, na koncu pa srečno osvojil zlato. V ženski konkurenci se je 31-letna Mayra Aguiar razveselila že tretjega zlatega odličja v karieri. V finalu je suvereno ugnala Kitajko Zhenzaho Ma.

V sredo bosta slovenske nastope v težki kategoriji med moškimi končala Vito Dragič in Enej Marinič.

Ne spreglejte