Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 10. 2015,
15.30

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jure Kozjek Dejan Tonejc balinanje

Četrtek, 8. 10. 2015, 15.30

8 let, 4 mesece

Svetovna prvaka, ki sta vajena "pometanja" s konkurenco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Jure Kozjek in Dejan Tonejc postavljata nove balinarske mejnike. Na Reki sta ubranila naslova svetovnih prvakov, Kozjek pa je celo edini na svetu, ki ima v klasični igri že tretji zaporedni naslov.

Jure Kozjek in Dejan Tonejc sta oba finalna dvoboja na zadnjem svetovnem prvenstvu na Reki igrala vzporedno, Jure s Hrvatom Antejem Grančićem (13:6), Dejan pa v bližanju in zbijanju v krog s Črnogorcem Miroslavom Petkovićem (24:20). Po koncu sta si skočila v objem in se veselila zlata s številnimi slovenskimi navijači. Za Jureta je pesti stiskala tudi soproga Nina, tudi balinarka z dekliškim priimkom Sodec, s katero imata hčer Eli, v kratkem pa pričakujeta drugega otroka. Tudi za Dejana je celotna družina z izvoljenko na tribuni stiskala pesti.

Jure Kozjek, ki je tako kot Aleš Borčnik končal fakulteto za šport, se je z balinarskimi kroglami srečal v Sneberjah, kamor ga je pripeljal oče in je zelo hitro napredoval.

Najraje ima klasično, kraljevsko igro, pravi 30-letni nosilec devetih kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev, od katerih je kar petih zlatih. Bil je tudi svetovni prvak v dvojicah z Davorjem Janžičem (Pazin 2012).

"Z Davorjem sva si želela odličje tudi na Reki v dvojicah, pa sva klavrno končala četrtfinalni dvoboj z Alžircema, ko sva imela dve krogli za zmago, a ju nisva izkoristila. Na srečo sem to 'rano' zakrpal z zlatom v klasični igri," je pojasnil Kozjek.

Tujina jim daje kruh Vsi naši reprezentanti igrajo v tujini, Kozjek v Borgoneseju v seriji A skupaj z nekdanjim reprezentantom Erikom Petričem, letos se jima bo pridružil Anže Petrič. "To nam veliko pomeni za vzdrževanje vrhunske forme. Italijanska liga je zelo kakovostna, vsak konec tedna imamo zelo težke tekme, podobne polfinalu in finalu svetovnega prvenstva."

Tonejc že tretjo sezono v reškem Vargonu Dejan Tonejc iz Begunj na Gorenjskem je od Jureta štiri leta starejši, njegov klub je reški Vargon, v katerem bo igral že tretjo sezono. V dvorani Podvežica, kjer je bilo SP, pozna vsak kamenček. "Veliko sem že preigral na teh igriščih, dobro jih poznam. To je bila moja prednost, toda treba je dobro igrati. Zame so navijali Slovenci in Hrvati, res se jim zahvaljujem za podporo," je želel poudariti Gorenjec, ki so ga domačini prosili, da jim "odstopi" pol zlate kolajne, saj posamične Hrvati niso osvojili …

Dejanovi disciplini sta igra v krog in dvojica, v kateri je na velikih tekmovanjih igral z Janžičem. Po uspehih na evropskih in svetovnih prvenstvih od Savigliana (Italija) leta 2008 do danes je v njegovi zbirki osem kolajn, od tega polovica zlatih. "Morda mi je zadnja na Reki najljubša," pove Dejan, ki se ni mogel takoj odločiti, kateri bi namenil največjo veljavo. "Vse so bile prigarane!"

Tako Jure kot Dejan veljata za stabilna, "trda" igralca, ki ju tudi občutnejša prednost tekmeca ne spravi s tira, in se znata pobrati ter vrniti v igro. Zelo sta cenjena med vrhunskimi igralci, kar mimogrede dokazuje tudi reakcija selektorja francoske reprezentance na žrebu za četrtfinale igre v krog.

Ko je izvedel, da bo njegov Antony Percherancier igral s Tonejcem, se je namrdnil in hitro odšel. Kot da bi vedel, kaj čaka njegovega igralca. Slovenec je zmagal s 25:24 in zgodaj izločil Francoza. Tako kot pred tem Slovaka Sacherja in Turka Arika v skupini, že v osmini finala ugledneža iz Monaka Erica Lottoja, Avstralca Mikolića in na koncu še Črnogorca Petkovića.

Ne spreglejte