Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2023,
17.33

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

mladinsko evropsko prvenstvo šah

Ponedeljek, 2. 10. 2023, 17.33

6 mesecev, 3 tedne

Terme Čatež, mladinsko EP v hitropoteznem šahu in igri s pospešenim tempom

Velih uspeh mladih slovenskih šahistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Jan Šubelj | Jan Šubelj je najmlajši slovenski šahovski velemojster. | Foto Anže Malovrh/STA

Jan Šubelj je najmlajši slovenski šahovski velemojster.

Foto: Anže Malovrh/STA

Slovenija je na mladinskem evropskem prvenstvu v hitropoteznem šahu in igri s pospešenim tempom, ki se je končalo konec prejšnjega tedna v Termah Čatež, osvojila pet medalj. Jan Šubelj pa je na svetovnem prvenstvu do 20 let, ki se je danes končalo v Ciudad de Mexicu, osvojil peto mesto, do zadnjega pa je bil v igri za medaljo.

V Termah Čatež je Rudi Olenik Čampa z zlatim odličjem do 16 let v hitropoteznem tempu okronal uspešne slovenske nastope. Slovenci so zbrali skupno pet medalj.

V pospešenem šahu je pri dekletih do 12 let srebrno odličje osvojila Sofija Timagina. Evropski podprvak do 18 let je postal Maksim Goroškov, bronasta je bila Vesna Mihelič pri dekletih do 18 let. Slovenski mladinci v prvi ekipi so postali evropski prvaki v pospešenem šahu, v ekipi so bili Maksim Goroškov, Matic Lavrenčič, Matic Nareks in Rudi Olenik Čampa.

Šubelj do izjemnega dosežka

Najmlajši slovenski velemojster Jan Šubelj pa se je na SP v Mehiki, kjer je nastopilo 150 igralcev iz 53 držav, med njimi 14 velemojstrov, do zadnjega potegoval za zmagovalni oder. V zadnjem krogu je potreboval za medaljo zmago s črnimi figurami, a mu ni uspelo premagati Islandca Vignirja Vatnarja Stefanssona.

V 11 partijah je Šubelj za peto mesto zbral osem točk, ostal neporažen in precej pridobil na ratingu. Presegel je zmogljivostni rating 2600 točk in dosegel enega najvidnejših dosežkov v zgodovini slovenskega mladinskega šaha.

Zmagal je Francoz Marc Andria Maurizzi pred Rusom Arsenijem Nesterovom in Srbom Lukom Budisavljevićem, vsi trije velemojstri so osvojil po 8,5 točke.

Ne spreglejte