Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
20.30

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

Sportalov zakaj ragbi

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 20.30

6 mesecev, 3 tedne

Zakaj ima slovenska ragbi reprezentanca vzdevek Encijani?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Marsikdo bi pričakoval, da si bodo slovenski ragbisti nadeli vzdevek neukrotljive bojevite živali z zmagovalno miselnostjo, a jih poznamo kot encijane. Preverili smo, od kod poimenovanje encijani.

Ragbi skozi oči nepoznavalcev deluje kot agresivna in pretepaška igra 30 klenih mož, ki slalomirajo po zelenici, se poskušajo izogniti nasprotniku in med nemalo kontakti z igralci, ki jim stojijo nasproti, stremijo le k enemu cilju – zadetku.

Ti so tudi vselej v mislih članov slovenske ragbi reprezentance, ki že vrsto let tako v imenu kot na športni opravi nosijo encijan. Po razlago, zakaj naše ragbiste spremlja ravno gorska ali travniška rastlina, kot jo tolmači Slovar slovenskega knjižnega jezika, smo se obrnili na Rugby zvezo Slovenije in dobili zanimive odgovore.

Umetnikova poslikava na kravati

Da bi razvozlali uganko z encijanom, moramo čas zavrteti za četrt stoletja nazaj, ko so slovenski igralci po osamosvojitvi Slovenije prenehali igrati za Jugoslavijo in se je na svoje noge začela postavljati Rugby zveza Slovenije.

Mnogo športov pozna običaj, ko si igralci nasprotnih ekip izmenjajo simbolična darila. In prav nič drugače ni bilo v začetku 90. let preteklega stoletja, ko so se slovenski ragbisti pomerili z Luksemburžani. Takrat so kupili bele kravate in jih predali umetniku Ivetu Gorjupu, da jih "uredi" z unikatnimi poslikavami. Na večini poslikav se je pojavil encijan, ki se je kaj kmalu zasidral v slovenski ragbi.

Tudi velikani ragbija imajo rožo

Kot pravijo na naši krovni ragbi organizaciji, v povojnem času, ki "je bil negotov čas za identiteto države, idej ni bilo veliko". V trenutku, ko je bilo treba narediti logotip zveze – za potrebe izdelave štampiljk – in preostale uradne dokumente, se je takratno vodstvo zveze odločilo, da za svoj logotip uporabi eno od idej Iveta Gorjupa, in sicer encijan. Rožo, ki raste v slovenskih Alpah.

Tako je našo reprezentanco po vzoru nekaterih pomembnih ragbi nacij, ki imajo v svojem logotipu rožo – Anglija ima vrtnico, Škotska bodečo nežo, Irska deteljico, aktualna svetovna prvakinja Nova Zelandija "All Blacks" praprot, Švica planiko –, zaznamoval encijan. A kot poudarjajo na zvezi, so igralci vzdevek encijani dobili šele ob prvih zapisih v medijih, ko so ga v svojih člankih začeli uporabljati novinarji.

Že Churchill je rekel …

V rubriki Sportalov zakaj, Sportalov zato smo že pisali o tem, kako nekatere psihološke teorije trdijo, da klubi in reprezentance z vzdevkom lahko ciljajo na čustva in prek vzdevka nezavedno pripisujejo pozitivne lastnosti. Prek teh pa se lahko potem povsem na nezavedni ravni vrednote projicirajo v sam šport, reprezentanco ali klub.

Bi lahko rekli, da gre pri ragbi reprezentancah, ki imajo v vzdevku namesto bojevite živali rožo, na neki način tudi za to, da se šport, ki na prvo žogo vzbuja grobost, prikaže v drugačni luči? Da s seboj ne nosi agresije, pač pa nekatere pomembne življenjske vrednote?

Vodstvo naše zveze je ob tem vprašanju omenilo pomenljivo izjavo, ki jo pripisujejo Winstonu Churchillu, in prikimalo naši teoriji: "Nogomet je džentelmenska igra, ki jo igrajo huligani, na drugi strani pa je ragbi huliganska igra, ki jo igrajo džentelmeni" ("Soccer is a gentleman's game played by hooligans. On the other hand, rugby is a hooligans game played by gentlemen").

Plemenitost modernih vitezov

Ob tem na zvezi dodajajo, da je ragbi širši javnosti, ki v njem vidi le grobost, težko predstaviti njegov pravi pomen in vrednote, ki jih ne najdemo v mnogih športih. Tako v ragbiju na primer ni ugovarjanja sodniku, do katerega lahko pristopi samo kapetan ekipe, ni simuliranja, ni navijaških izgredov. Prevladujejo čast, spoštovanje soigralcev, sodnika in nasprotnika, fair play, ekipni duh in disciplina.

Prav zato lahko rečemo, da se plemenitost tega športa, v katerem je bilo plačevanje igralcev prepovedano vse do leta 1995, ko je postal profesionalen šport, večinoma odraža skozi simbole, ki so v večini reprezentanc rože. Te tudi predstavljajo džentelmensko plat igralcev ragbija, ki so kot neke vrste sodobni vitezi.

Ne spreglejte