Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 3. 2020,
22.23

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

Natisni članek

Alpska liga HK Olimpija HDD Jesenice

Ponedeljek, 2. 3. 2020, 22.23

4 leta, 1 mesec

Alpska liga, 2. marec

Veselica na Jesenicah: Hebar odločil živčen in napet večni derbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51
Jesenice - Olimpija | Hokejisti Jesenic so na večnem derbiju v Podmežakli z zadetkom Andreja Hebarja premagali Olimpijo. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Hokejisti Jesenic so na večnem derbiju v Podmežakli z zadetkom Andreja Hebarja premagali Olimpijo.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Hokejisti HDD Sij Acroni Jesenice so na večnem derbiju v predzadnjem krogu drugega dela Alpske lige z 1:0 premagali večnega tekmeca HK SŽ Olimpija in ga prehiteli na lestvici (trenutno so četrti, zmaji pa peti). To šteje, saj bodo imela najboljša štiri moštva prednost domačega terena v končnici. Edini strelec v Podmežakli je bil Andrej Hebar. Železarji bodo zadnjo tekmo pred četrtfinalom v sredo igrali pri vodilnem Pustertalu, zmaji pa doma proti Asiagu. Zadnja četrtfinalista sta postala Feldkirch in druga ekipa Salzburga.

Še drugič v t. i. master roundu, v katerem se šest moštev, ki so že uvrščena v četrtfinale, med seboj meri za razvrstitev, sta se udarila večna slovenska tekmeca z Jesenic in iz Ljubljane. In še drugič so slavili Gorenjci. Po zmagi na derbiju v Tivoliju s 3:2 so tudi tokrat zmagali z zadetkom razlike. Za en zadetek na srečanju, ki si ga je v živo ogledalo okoli 2.500 gledalcev, je namreč poskrbel Andrej Hebar.

Gostitelji niso mogli računati na poškodovanega prvega vratarja Antoina Bonvalota in kaznovanega napadalca Gašperja Glaviča, ki je prav danes odslužil sedem tekem prepovedi, zmajem pa je na Jesenicah manjkalo pet standardnih članov, napadalci Žiga Pešut, Anže Ropret, Aljaž Chvatal in Luka Ulamec ter branilec Žiga Svete. Nekateri so izpustili že zadnje obračune, v klubu pravijo, da zaradi poškodb.

Žan Us je bil v prvih dveh tretjinah pogosto na preizkušnji. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Žan Us je bil v prvih dveh tretjinah pogosto na preizkušnji. Foto: Peter Podobnik/Sportida Us držal Olimpijo v igri

Po 40 minutah večnega derbija, v katerih so prevladovali domači, golov v Podmežakli ni bilo, zato pa so ljubitelji hokeja uživali v napeti, trdi in na trenutke živčni igri, ki je vodila do ogromnega števila izključitev.

Jeseničani so bili agresivnejši, v prvi tretjini so na vrata Ljubljančanov sprožili 13 strelov, zmaji, ki so imeli abonma na kazenski klopi, pet manj. V prvih osmih minutah so imeli železarji kar štirikrat prednost igralca več, tudi razmerje pet na tri, a ga niso kronali z zadetkom. Pripravili so si sicer kar nekaj priložnosti, toda Olimpijo je ob strelih Blaža Tomaževiča, Erika Svetine in soigralcev z odličnimi obrambami reševal Žan Us. Na drugi strani Žiga Kogovšek ni imel veliko dela. V drugi polovici tretjine so gostje vendarle zadihali, Miha Logar je v 13. minuti zadel okvir gola, ob koncu pa še enkrat nevarno meril, a je ostalo pri 0:0.

Fotogalerija s tekme Jesenice - Olimpija (foto: peter Podobnik/Sportida):

Fotogalerija
1 / 51

Tudi nadaljevanje je bilo podobno, domači so imeli premoč, trikrat so imeli power-play, a Usa, ki je dobro posredoval predvsem ob priložnostih Hebarja in Timoteja Kočarja, jim ni uspelo ugnati. Olimpija je bila v podrejenem položaju, a tudi po 40 minutah zadržala začetni rezultat.

Žiga Kogovšek je na zadnjih treh tekmah dvakrat ohranil mrežo nedotaknjeno in prejel le en zadetek. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Žiga Kogovšek je na zadnjih treh tekmah dvakrat ohranil mrežo nedotaknjeno in prejel le en zadetek. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Hebar edini strelski junak, Kogovšek zaklenil vrata

V zadnjih 20 minutah igre so Ljubljančani pritisnili (razmerje v strelih 12:4 za Olimpijo), a ne Enes Gorše, ne Nik Simšič, ne Žan Jezovšek niso izkoristili lepih priložnosti. So pa gol dosegli železarji. Iz protinapada je v 48. minuti zadel izkušeni napadalec Hebar. Olimpija je imela nato še dvakrat prednost igralca več, vendar ji ni uspelo kaznovati gostiteljev. Ob koncu je poskušala še brez vratarja, a je Kogovšek ostal nepremagan. Zaustavil je vseh 27 strelov, Us pa 30 od 31. Jeseničani so s tretjo zaporedno zmago skočili na četrto mesto, Olimpija pa je padla na peto.

Jeseničani četrti, Olimpija padla na peto mesto, v sredo zadnji krog

O tem, ali bo imel kdo od slovenskih predstavnikov v četrtfinalu prednost domačega terena, bodo odločale sredine tekme. | Foto: Peter Podobnik/Sportida O tem, ali bo imel kdo od slovenskih predstavnikov v četrtfinalu prednost domačega terena, bodo odločale sredine tekme. Foto: Peter Podobnik/Sportida Do konca drugega dela Alpske lige je le še en krog, nato osem moštev čaka četrtfinale (začel se bo 7. marca). Šesterica, ki si je končnico zagotovila že po rednem delu (med to so tudi Olimpija in Jesenice), se bori za čim višja mesta v skupini. Najboljši trije si bodo namreč sami izbrali četrtfinalnega nasprotnika (med tistimi, ki bodo na mestih med pet in osem), najboljši štirje pa bodo imeli prednost domačega terena.

Jasno je, da bosta na prvem in drugem mestu končala Pustertal in Cortina, o tem, kdo od preostalih štirih (Jesenice, Olimpija, Asiago, Ritten) bo še izbiral nasprotnika in lov na polfinale začel doma, pa bo odločal zadnji krog v sredo. Železarji bodo takrat gostovali pri vodilnem Pustertalu, Olimpija bo gostila zadnji Asiago.

Salzburg in Feldkirch v četrtfinale

V kvalifikacijskih skupinah sta si četrtfinale že zagotovila zmagovalca, drugi ekipi Salzburga in Feldkircha.

Alpska liga, 2. marec, skupina za razvrstitev

Sij Acroni Jesenice : HK SŽ Olimpija 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Hebar (Tomaževič, Svetina, 48.)

Asiago : Ritten 2:1* (0:1, 1:0, 0.0, 1:0)
Cortina : Val Pusteria 3:2 (0:1, 2:1, 1:0)

* - po podaljšku

 

Lestvica skupine za razvrstitev

1. Val Pusteria 9 – 19 (2)
2. Cortina 9 – 18 (1)
3. Ritten 9 - 14 (3)
4. HDD Sij Acroni Jesenice 9 - 14 
5. HK SŽ Olimpija 9 - 13 (4)
6. Asiago 9 – 13

*() V oklepaju so dodatne točke, ki so jih ekipe prenesle v drugi del, v katerem bodo odigrale deset tekem (vsaka z vsako doma in v gosteh). Vse ekipe so že uvrščene v končnico. Najboljše tri si bodo po desetih tekmah same izbrale četrtfinalnega nasprotnika.

 

 Alpska liga, 2. marec, kvalifikacijski skupini*

Bregenzerwald : Feldkirch 5:7
Gardena : Lustenau 3:4
Kitzbuhel : Fassa 4:0
Kac II - Vipiteno 4:8
Linz II : Zell am See 2:10
Viena Capitals II : Red Bull Salzburg II 2:5

*Red Bull Salzburg II in Feldkirch sta si priigrala zadnji četrtfinalni vstopnici

Lestvici kvalifikacijskih skupin A in B 

Preberite še:

KAC II Kirk Furey
Sportal Nepričakovan nogometni obisk navijačev Eintrachta #video
HK Olimpija Pustertal
Sportal Z glavami niso bili povsem pri stvari
HDD Jesenice
Sportal Jeseničani zmagali doma, Olimpija izgubila pred praznimi tribunami
Ne spreglejte