Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 8. 2013,
15.06

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

HDD Olimpija Briancon

Sreda, 21. 8. 2013, 15.06

3 leta, 11 mesecev

Jeseničani najuspešnejši, Olimpija zadnjič na vrhu leta 2004

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najuspešnejše moštvo Poletne lige Rudi Hiti so Jesenice, ki so na tekmovanju zmagale šestkrat. Olimpija je nazadnje slavila pred devetimi leti. V boj še Briancon in Stavanger.

Zgodovina Poletne lige sega v leto 1992, ko so v blejski Ledeni dvorani prvič priredili turnir, ki moštvom služi kot preizkus za prihajajočo sezono. Tradicija tekmovanja, ki se ga praviloma udeležujeta tako najboljši gorenjski kot ljubljanski predstavnik, se nadaljuje tudi dobrih dvajset let pozneje. Stalnica sta tudi tokrat Olimpija in Jesenice, ki se bodo sicer brez kapetana Tomaža Razingarja, ta naj bi za "železarje" nastopil šele po Poletni ligi, v prenovljeni preobleki prvič predstavile v četrtek ob 19.30.

Slovenca, Norvežan in Francoz

Za razliko od prejšnjih let, ko je nastopilo šest ekip, bodo med 22. in 24. avgustom blejski biser zavzele le štiri. Ob omenjenih slovenskih moštvih bosta formo in taktiko pilila še norveški Stavanger Oliers in francoski Briancon. Oba tuja predstavnika sta na tekmovanju, ki poteka pod okriljem slovenske hokejske legende, že sodelovala. Stavanger, ki so ga ustanovili leta 2001 in ki je v zadnjih štirih letih trikrat postal norveški prvak, se je na Bledu preizkusil že lani. Vikingi so takrat premoč priznali poznejšim zmagovalcem, hokejistom Medveščaka, in beljaškim "orlom", v tekmi za peto mesto pa so nadigrali študentsko selekcijo ZDA. Briancon, ki se vrača po letu 2009, pa je na Poletni ligi dosegal še večje uspehe, leta 2007 so si pokorili vso konkurenco. Tokrat bosta za ekipo iz dežele galskih petelinov nastopila tudi dva legionarja, in sicer bosta slovenski pridih dodala Boštjan Goličič in Gašper Cerkovnik.

Ob odsotnosti novopečenih KHL-ovcev in Beljaka, ki po petih letih prvič ne bo sodeloval na turnirju, bo vrh naskakovala tudi Olimpija, ki je lani končala na četrtem mestu, zadnjič pa je ligo osvojila leta 2004. Ljubljančanom bosta pomagala tudi debitanta Scott Howes in Jeff Ulmer, ki z "zmaji" že trenirata, trener Bojan Zajc pa ne bo mogel računati na Miho Pesjaka in Jako Zdešarja, ki ju še vedno pesti poškodba rame.

Prenovljena jeseniška zasedba Team Jesenice bo poskušala ponoviti ali celo izboljšati lanski dosežek ekipe iz Zgornjesavske doline, ko so člani HK Acroni Jesenic v finalu klonili proti zagrebškim "medvedom". Pri novoustanovljenem moštvu bodo priložnost dobili predvsem mlajši fantje, ki bodo v soboto ob 19.30 doživeli tudi derbi z večnimi tekmeci iz prestolnice.

Jeseničani s šestimi, Olimpija s tremi

Največkrat je na vrh Poletne lige poseglo moštvo Jesenic, ki je slavilo šestkrat, leta 2011 je to uspelo HK Acroni Jesenicam. Drugo moštvo z največ lovorikami je celovški KAC, ki je na avgustovskem tekmovanju slavil šestkrat, leta 2003 sicer v zelo okrnjeni izvedbi. Sledita Olimpija, ki je konkurenco nazadnje ugnala leta 2004, in Beljak, ki je zmagovalec postal dvakrat.

Ne spreglejte