Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 10. 2023,
18.04

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

Edo Terglav Hokejska Zveza Slovenije Matjaž Rakovec Dejan Kontrec risi slovenska hokejska reprezentanca

Torek, 17. 10. 2023, 18.04

5 mesecev, 1 teden

trenerski štabi slovenskih hokejskih reprezentanc

Slovenski hokejisti imajo nov trenerski štab, Kopitarja nasledil Terglav #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
slovenska hokejska reprezentanca : Italija, pripravljalna tekma | Slovenski hokejisti imajo novega selektorja.  | Foto Grega Valančič/Sportida

Slovenski hokejisti imajo novega selektorja.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Pri Hokejski zvezi Slovenije (HZS) so v torek potrdili, da bo na selektorskem mestu slovenske moške reprezentance Matjaža Kopitarja nasledil Edo Terglav. Njegova pomočnika bosta Mitja Šivic, ki bo tudi selektor selekcije do 20 let in s tem vezni člen med 20-ico in člani, in Mitja Robar, trener vratarjev ostaja Klemen Mohorič. V mlajših selekcijah bodo delovali številni nekdanji reprezentanti.

slovenska hokejska reprezentanca : Poljska, Ledna dvorana Tabor, Maribor, Matjaž Kopitar
Sportal Kopitar ne bo več selektor Slovenije

Po koncu lanske reprezentančne hokejske sezone, v kateri se slovenskim hokejistom ni uspelo obdržati med elito, se je nekdanjemu selektorju Matjažu Kopitarju iztekla pogodba.

Generalni sekretar in športni direktor HZS Dejan Kontrec se je poleti s 57-letnikom pogovarjal o podaljšanju sodelovanja in na to, kot je dejal po junijski skupščini, računal, a do podaljšanja ni prišlo, tako da so se podali v lov za novim prvim možem članske reprezentančne stroke. 

"Želim si človeka, ki se bo veliko ukvarjal z mladimi, ki bo imel voljo, željo in sposobnosti za to. Vedeti moramo, da to ne bo reprezentanca, kot je bila doslej. Treba se bo ukvarjati z mlajšimi. Zakaj ne bi bili to že 18-letniki? Upam, da bomo čez nekaj let pripeljali reprezentanco spet na neko raven," je sistematično iskanje novega selektorja pred meseci napovedal Kontrec in izpostavil, da si želi, da bi imel bodoči selektor dober vpogled v mlajše selekcije, da bil pripravljen na delo z mladimi ter bi poznal specifiko slovenskega hokejskega prostora.

SP v hokeju 2023, slovenska hokejska reprezentanca : Kazahstan, Žan Us
Sportal Slovenci so se od elite poslovili z novim porazom, izpadli tudi Madžari

Terglav vstopa v selektorske čevlje

Triinštiridesetletni Terglav je bil v sezonah 2016/17 in 2017/18 pomočnik selektorja članske reprezentance. | Foto: Vid Ponikvar Triinštiridesetletni Terglav je bil v sezonah 2016/17 in 2017/18 pomočnik selektorja članske reprezentance. Foto: Vid Ponikvar

Našteto jih je naposled pripeljalo do nekdanjega reprezentanta Eda Terglava, ki že skoraj dve desetletji službuje v Franciji. Sprva se je tja preselil kot hokejist, debelo desetletje pa je vpet v trenersko delo. Trenutno deluje kot pomočnik glavnega trenerja v Grenoblu, ki ga je pred leti kot glavni trener popeljal do naslova francoskega prvaka, tam pa spoznaval tudi delovanje selekcije do 20 let. 

Triinštiridesetletni Terglav je v trenerskem štabu reprezentance že deloval, med letoma 2016 in olimpijskim 2018 je bil pomočnik selektorja, najprej Niku Zupančiču, nato Kariju Savolainenu. Z Zupančičem so se o selektorski vlogi pogovarjali tudi letos, a se je odločil, da se povsem posveti klubskim zadolžitvam na Poljskem.

"Zelo sem vesel, da se vračam v slovensko reprezentanco, in zelo ponosen, da sem bil izbran za glavnega trenerja. Vemo, kaj vse nas čaka v novi sezoni. Zame bo zelo pomemben prvi, novembrski zbor, da spoznam ljudi, s katerimi bom delal. Veliko bo novih igralcev, ki jih še ne poznam. Povabili bomo igralce, ki še niso bili v reprezentanci, pa nekaj tistih, ki določene izkušnje že imajo. Pomembno je, da damo tem fantom priložnost, saj bodo nekateri že na naslednjem prvenstvu, drugi pa čez leto, dve zraven na prvenstvu. Te tekme bodo zanje dober test," je ob prevzemu vloge v izjavi za HZS dejal Terglav.

Njegova pomočnika bosta prav tako nekdanja hokejista in reprezentanta Mitja Šivic in Mitja Robar, ki je slovenski dres zadnjič nosil na domačem svetovnem prvenstvu divizije I, skupine A leta 2022 v Ljubljani. Šivic je po igralski karieri vstopil v trenerske vode, nazadnje kot trener vodil HK SŽ Olimpija, Robar pa deluje kot hokejski agent, klubske predsedniške zadolžitve pa je spoznaval pri HDK Maribor.

Šivic vezni člen med 20-ico in člani

Mitja Šivic bo vezni člen med člansko reprezentanco in selekcijo do 20 let. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Mitja Šivic bo vezni člen med člansko reprezentanco in selekcijo do 20 let. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Reprezentanco do 20 let bo v prihodnji sezoni vodil Šivic. "Tako bosta delo reprezentance U-20 in članske izbrane vrste ter neizogibno pomlajevanje slednje še tesneje povezana," so odločitev pojasnili v HZS. Desni roki glavnega trenerja bosta Robar v vlogi pomočnika trenerja ter Luka Gračnar, ki bo skrbel za vratarje mladih risov. Naloge vodje reprezentance so po novem zaupali Anžetu Pogačarju.

Predsednik HZS Matjaž Rakovec o novem selektorju:

"Vedeli smo, da nas čaka ekipna preobrazba reprezentance"  "Nekako smo sestavili skupino ljudi, ki bodo dobro sodelovali, ki niso konfliktni." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Nekako smo sestavili skupino ljudi, ki bodo dobro sodelovali, ki niso konfliktni." Foto: Grega Valančič/Sportida

"Vedeli smo si, kaj si želimo, poskušali smo se čim bolj približati temu, kdo nam to lahko zagotovi. Bilo je nekaj možnosti in kar nekaj pogovorov. Po zadnjem svetovnem prvenstvu, na katerem smo imeli najstarejšo reprezentanco, smo vedeli, da nas čaka ekipna preobrazba reprezentance. Vem, da vam je najpomembnejši selektor, meni pa je celotna ekipa, od spodaj, od mlajših selekcij navzgor, ker bo to sodelovanje moralo biti še močnejše. Čaka nas kar precej izzivov, hitro svetovno prvenstvo in olimpijske kvalifikacije. Iskali smo ekipo, ki bo med seboj kompatibilna. Nekako smo sestavili skupino ljudi, ki bodo dobro sodelovali, ki niso konfliktni. Dobro bo treba sodelovati tudi s klubi, z igralci, ki so v tujini, kar nekaj mladih imamo tam. Čaka nas ekipno delo, če želimo doseči cilj, ki bo zelo zahteven, ker so generacije pred temi dosegale zelo dobre rezultate," je o novem selektorju novinarjem dejal prvi operativec HZS Kontrec in dodal, zakaj so se na koncu odločili za Terglava.

"Bil je že v reprezentanci, zame pa je ključno to, da se je pripravljen ukvarjati z mladimi. To že dve leti počne v Grenoblu in je pripravljen na to tudi v reprezentanci. Seveda je tudi zanj to velik izziv, a s Šivicem se poznata, oba sta bila v Franciji, dobro delujeta skupaj."

Prvi zbor članske rise v pomlajeni zasedbi čaka novembra. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Prvi zbor članske rise v pomlajeni zasedbi čaka novembra. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Novembra prvi zbor, prihodnje leto dva izziva

Članska ekipa se bo prvič v tej sezoni zbrala pred turnirjem v Budimpešti v začetku novembra, ko bo pomlajena igrala z Italijo, Madžarsko in Ukrajino. Terglavu bo kot pomočnik takrat pomagal tudi Gorazd Drinovec, saj bo Šivic na delu z reprezentanco do 20 let.

Terglav o izzivih, ki ga čakajo z reprezentanco (Video: HZS):

V februarskem premoru bo člane pot vodila v italijanski Bolzano, kjer se bodo dvakrat pomerili z izbrano vrsto Italije, mogoča pa je tudi še dodatna tekma proti Ukrajini. 

Prihodnje leto jo čakata dva večja izziva. Po izpadu iz elitne konkurence na minulem svetovnem prvenstvu v Rigi se bo konec aprila in v začetku maja 2024 na prvenstvu divizije I, skupine A v Bolzanu v družbi Italije, Madžarske, Južne Koreje, Japonske in Romunije potegovala za vrnitev med reprezentančno smetano.

Aprilske priprave bodo risi zaradi napovedane prenove blejske ledene dvorane opravili v ljubljanski Hali Tivoli. V pripravah bodo dvakrat igrali z Avstrijci (11. in 12. april doma in v gosteh), dvakrat s Poljaki (18. in 19. april v gosteh) in s Francozi (24. in 25. april v gosteh). 

Avgusta prihodnje leto pa se bo v kvalifikacijah potegovala za olimpijske igre 2026, ki jih bodo gostili zahodni sosedi.

V nižjih selekcijah nekdanji reprezentanti, novost risinje do 18 let

 Sabahudin Kovačević bo kot glavni trener vodil selekcijo do 18 let. | Foto: Vid Ponikvar Sabahudin Kovačević bo kot glavni trener vodil selekcijo do 18 let. Foto: Vid Ponikvar

Izbrano vrsto do 18 let bo v prihodnji sezoni kot glavni trener vodil Sabahudin Kovačević, na trenerski klopi pa mu bosta pomagala še pomočnik trenerja Rok Pajič in trener vratarjev Jure Verlič. Vodenje reprezentance U-18 je bilo ponovno zaupano Bogdanu Jakopiču.

Najmlajše rise U-15 in U-16 bo v prihajajoči sezoni vodil trenerski štab na čelu z Robertom Pesjakom, pomočnikoma Tadejem Burazinom in Luko Pogačnikom ter trenerjem vratarjev Grego Kavčičem. Reprezentančni vodja pri obeh selekcijah bo Rok Stipanovič.

Trenerski štab slovenskih risinj, po največjem uspehu v zgodovini slovenskega ženskega hokeja na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji aprila letos, v prihajajoči sezoni ostaja nespremenjen.

Ob selektorju Boštjanu Kosu bosta na trenerski klopi stala še pomočnika Žan Zupan in Rene Zernko ter trener vratark Aleš Sila. Vodja reprezentance bo še naprej Barbara Kavčič. Na HZS so uvedli še novo reprezentančno selekcijo, žensko do 18 let, selektor bo Zernko

Ne spreglejte