Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 5. 2011,
18.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 13. 5. 2011, 18.47

8 let

Švedi izločili branilce naslova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hokejisti Švedske so prvi polfinalisti svetovnega prvenstva na Slovaškem. V današnjem prvem polfinalu so v Bratislavi premagali branilce naslova Čehe s 5:2 (0:0, 2:1, 3:1).

SP na Slovaškem se je prevesilo v odločilni del. Na njem že nekaj časa ni več gostiteljev, ki so neslavno izpadli pred četrtfinalom, pa tudi ne Kanadčanov, ki so sinoči dovolili preobrat Rusom in drugič zapored izpadli že pred bojem za kolajne.

Zanje pa se bodo potegovali Čehi, Švedi, Finci in Rusi. Današnji prvi dvoboj je postregel s spopadom med Češko, edino še neporaženo ekipo na tekmovanju, ter Švedsko, ki je klonila proti Norveški in Kanadi, a v četrtfinalu zanesljivo odpravila Nemce. Čehi so do polfinala prišli na videz zlahka, Američane so premagali s 4:0, pri tem pa je veteran Jaromir Jagr zadel kar trikrat. Obenem pa je bil polfinale ponovitev lanskega, ko so Čehi nekaj sekund pred koncem izsilili podaljšek ter se nazadnje uvrstili v finale.

Podobno kot sinočnji dvoboj med Rusi in Kanadčani se je tudi današnji obračun velesil začel zadržano. V prvi tretjini sta bila Viktor Fasth in Ondrej Pavelec, vratarja, ki sta svoje delo doslej na SP opravljala odlično, brez pravega dela in brez prejetih golov. A Čehi so to spremenili že v začetku drugega dela, ko je mrežo Švedske načel Patrik Eliaš. Toda na odziv ni bilo treba dolgo čakati. Švedska je izkoristila že prvo številčno prednost ter prek Patrika Berglunda izenačila. Sledile so švedske minute, ki pa so prinesle le en gol. V 36. minuti ga je z močnim strelom od daleč dosegel branilec Mickael Backlund. Vendar bi Švedi lahko vodstvo še povišali, predvsem po kazenskem strelu, ki ga je zakrivil Karel Rachunek, ko je pred svojimi vrati z roko pokril plošček. Toda Pavelec je ubranil strel Louiju Erikssonu, Švedska pa je nato neuspešno poskušala še minuto v igri 5-3.

Tesna razlika je obetala razburljiv finiš tekme, toda Švedska je brez težav zadrževala naletet Češke. Dodatno jih je umiril švedski tretji gol, ki ga je dosegel Jimie Ericsson v 50. minuti. Švedska bi, če bi Marcus Kruger v naslednjem napadu zadel gol namesto prečke, že slavila uvrstitev v finale. A Švedi so to nadoknadili prav z golom Krugerja, Eliaš je Češki pet minut pred koncem še vrnil kanček upanja, toda gol Švedske na prazna vrata je pomenil predčasno slovo prvakov, ki se bodo borili le za bron.

Ne spreglejte