Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 9. 2011,
22.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 11. 9. 2011, 22.44

8 let

Costi Velika nagrada Montreala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zmagovalec 2. kolesarske dirke za Veliko nagrado Montreala (1.WT) je Portugalec Rui Costa. Na 2. in 3. mesto sta se uvrstila Pierrick Fedrigo in Philippe Gilbert. Štangelj v ospredju.

Večji del 206 kilometrov dolge dirke so bili v begu Danny Pate (HTC-HighRoad), Yukiya Arashiro (Europcar), Danilo Di Luca (Katjuša) in Anthony Geslin (Francaise des Jeux). Krožna dirka (17 krogov) je potekala v lepem sončnem vremenu. Petdeset kilometrov do cilja je glavnina za ubežniki zaostajala manj kot minuto in le še vprašanje kilometra ali dveh je bilo kdaj bodo ubežniki ujeti. Di Luca, ki je že pred dnevi objavil, da zapušča Katjušo ob koncu sezone, je omagal še preden je glavnina ulovila ubežnike.

Trideset kilometrov do cilja je bil kot zadnji ubežnik ujet Danny Pate. Zatem so sledili številni poskusi pobega. Petindvajset kilometrov do cilja je pobegnila skupina petnajstih kolesarjev v kateri je bil tudi Slovenec Gorazd Štangelj. Iz glavnine se je v ubežno skupino na vzponu skušal preseliti tudi Grega Bole, a ni imel dovolj moči, da bi mu uspelo. Ubežna skupina, ki se je na vzponu zmanjšala na deset kolesarjev, ni bila pretirano složna in je zadnji krog pričela le z desetimi sekundami prednosti pred glavnino.

Enajst kilometrov do cilja so bili Štangelj in preostali ubežniki ujeti. Predzadnji vzpon na dirki ni bil usoden za večji del glavnine, ki je bila 7 kilometrov do cilja še skupaj. Sicer je bila razredčena saj je v ospredju ostalo približno 25 kolesarjev. Slednjim so na vrhu vzpona pobegnili Stefan Denifl (Leopard-Trek), Rui Costa (Movistar) in Pierrick Fedrigo (Francaise des Jeux). Zasledovalna skupina se je za hip ustavila in prednost trojice ubežnikov je bila vse večja. Dva kilometra do cilja je glavnina zaostajala 15 sekund. Tam je bilo že jasno, da bo dirko nemogoče zmagal kdo, ki ni bil med ubežno trojico.

Zaslužene zmage se je veselil štiriindvajsetletni Rui Costa. Na drugem mestu je ciljno črto prečkal Pierrick Fedrigo, medtem ko sta Avstrijca Denifla tik pred ciljem prehitela Philippe Gilbert in Jurgen Roelandts. Denifl je dirko končal na petem mestu. Gorazd Štangelj je bil edini Slovenec, ki je v cilj prikolesaril s prvo skupino. V zadnjih kilometrih je v ospredje potegnil moštvenega kolega. Ob napadu Gilberta manj kot kilometer do cilja je slednji sledil Belgijcu, a ni zmogel njegovega ritma. Delo Štanglja ni obrodilo sadov in je bil najvišje uvrščeni kolesar Astane. ''Z dirkanjem sem zadovoljen. Ne morem krojiti zaključka dirke, a vseeno vidim, da sem dovolj dober, da bom na svetovnem prvenstvu lahko pomagal moštvenim kolegom. Vsekakor pa upam, da bom imel komu pomagati,'' je zaskrbljen nad formo reprezentančnih kolegov za Sportal povedal Štangelj.

Ne spreglejte