Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 5. 2023,
17.10

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,66

1

Natisni članek

Soudal-Quick Step Remco Evenepoel Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Ponedeljek, 8. 5. 2023, 17.10

1 leto

Dirka po Italiji, 3. etapa (Vasto−Melfi, 216 km)

Avstralec do etapne zmage, Evenepoel Rogliču v sprintu odvzel še sekundo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,66

1

Michael Matthews, Giro 2023 | Michael Matthews je zmagovalec tretje etape letošnjega Gira. | Foto Reuters

Michael Matthews je zmagovalec tretje etape letošnjega Gira.

Foto: Reuters

Zmagovalec tretje etape 106. Dirke po Italiji je Avstralec Michael Matthews (Jayco AlUla), v rožnati majici vodilnega ostaja Belgijec Remco Evenepoel (Soudal - QuickStep), ki pa je deset kilometrov pred ciljem današnje 216 kilometrov dolge etape dobil leteči sprint in se od Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) oddaljil še za eno sekundo. Zasavec je bil na letečem cilju namreč drugi in je pobral dve bonifikacijski sekundi. Roglič je bil danes sedmi v etapi, v skupnem seštevku pa je napredoval na tretje mesto.

Gorazd Štangelj
Sportal Široka paleta idej in več projektov

"Sem brez besed. Po vsem, kar sem prestal v zadnjih mesecih, in se zdaj vrnil z zmago … V tem trenutku mi res zmanjkuje besed," je v cilju 216 kilometrov dolge etape od Vasta do Melfija najprej povedal 32-letnik iz Canberre Michael Matthews. Tp je bila njegova jubilejna 40. profesionalna zmaga, prva na Giru po osmih letih. Svojo zadnjo zmago je slavil 16. julija lani na Dirki po Franciji, letos pa je imel nekaj težav. Na dirkah Pariz–Nica in Po Flandriji je odstopil, na Giru pa se vrača v šampionsko formo. "Ekipa je ves dan garala zame, bili smo odločeni, da napademo zmago, ta pa pomeni več, kot bi si upal sanjati," je še povedal zmagovalec tretje etape.

V ciljnem sprintu je ugnal Danca Madsa Pedersena, ta je na klancu Valico La Croce celo izgubil stik z najboljšimi, pa se jim potem s pomočjo ekipnih tovarišev iz Trek – Segafreda spet priključil na spustu. "Slišal sem, da je Mads zaostal, zato sem računal, da bo zaradi lovljenja ob koncu malce upehan. Vedel sem, da moram napasti zgodaj, da tekmece presenetim, in uspelo je," je še pojasnjeval Matthews in zmago posvetil moštvenim kolegom.

Roglič in Evenepoel sprintala na letečem cilju

Noge sta danes pretegnila tudi glavna favorita za skupno zmago, Belgijec Remco Evenepoel in naš as Primož Roglič. Zasavčeva ekipa Jumbo-Visma je deset kilometrov pred ciljem napadla bonifikacijske sekunde na letečem cilju v Rapolli, Koen Bouwman je Rogliča potegnil iz glavnine, njun manever pa je budno spremljal tudi Evenepoel in se pognal v sprint. Roglič se naposled ni popolnoma resno spopadel z mladim zvezdnikom moštva Soudal – QuickStep, ta pa je pobral tri bonifikacijske sekunde. Rogliču sta pripadli dve, tudi s pomočjo teh pa se je na koncu etape prebil na tretje mesto v skupnem seštevku.

Remco Evenepoel ostaja v rožnati majici, Primož Roglič pa se je v skupnem seštevku prebil na tretje mesto. | Foto: Reuters Remco Evenepoel ostaja v rožnati majici, Primož Roglič pa se je v skupnem seštevku prebil na tretje mesto. Foto: Reuters

Za Evenepoelom ima Kisovčan zdaj 44 sekund zaostanka, med njima je na drugem mestu še Portugalec Joao Almeida (UAE Emirates), ki pa je danes tudi trpel na edinem resnem klancu dneva. Almeida za Evenepoelom zaostaja 32 sekund.

Jutri pa kolesarje na Giru čaka že precej resnejši preizkus, na 175 kilometrov dolgi četrti etapi od Venose do Laga Lacena kolesarje namreč čakajo trije vzponi druge kategorije. Najprej prelaza Crocelle in Valico di Monte Carruozzo (oba s pet- ali šestodstotnima povprečnima naklonoma), za konec pa še Colle Molella (9,9 km, šest odstotkov). Z vrha tega bodo imeli do cilja še tri kilometre. 

Izidi tretje etape:

1. Michael Matthews (Avs/Jayco AlUla) 5;01:41
2. Mads Pedersen (Dan/Trek – Segafredo)
3. Kaden Groves (Avs/Alpecin – Deceuninck)
4. Vincenzo Albanese (Ita/EOLO – Kometa)
5. Stefano Oldani (Ita/Alpecin – Deceuninck)
6. Sven Erik Byström (Nor/Intermarche - Circus - Wanty)
7. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)
8. Simone Velasco (Ita/Astana)
9. Toms Skujinš (Lat/Trek - Segafredo)
10. Andrea Vendrame (Ita/AG2R Citroën) vsi isti čas

Skupni vrstni red:

1. Remco Evenepoel (Bel/Soudal - QuickStep)  10;18:07
2. Joao Almeida (Por/UAE Emirate)     + 0:32
3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)   0:44
4. Stefan Küng (Švi/Groupama - FDJ)     0:46
5. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 0:58
6. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora - Hansgrohe) isti čas
7. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers) 1:02
8. Michael Matthews (Avs/Jayco AlUla) isti čas
9. Jay Vine (Avs/UAE Emirates) 1:08
10. Mads Pedersen (Dan/Trek – Segafredo) 1:18
...

Dirka po Italiji, potek 3. etape

Cilj: v zaključnem sprintu je bil najmočnejši Michael Matthews (Jayco AlUla)! Napad je sprožil zgodaj, pa do cilja zadržal nekaj centimetrov prednosti pred Dancem Madsom Pedersenom (Trek - Segafredo) in rojakom Kadenom Grovesom (Alpecin - Deceuninck). Primož Roglič in Remco Evenepoel sta v cilj prišla v času zmagovalca. Roglič je bil sedmi.

2 km do cilja - v ospredje so se prebili kolesarji Trek-Segafreda, tudi Jumbo-Visma je blizu.

3 km do cilja - Jayco AlUla pripravlja teren za zaključni sprint Michaelu Matthewsu, a je v igri še nekaj izjemno močnih kolesarjev, tudi Roglič je lahko nevaren.

10 km do cilja - na letečem cilju v Rapolli sta za bonifikacijske sekunde sprintala Roglič in Evenepoel, uspešnejši je bil Belgijec.

Izidi letečega cilja, Rapolla:
1. Evenepoel 3 bonifikacijske sekunde
2. Roglič 2
3. Bouwman 1

13 km do cilja - na spolzki cesti je prišlo še do enega padca, tokrat je zdrsnil tudi Joao Almeida, ki mu zdaj kolegi iz ekipe UAE Emirates pomagajo spet ujeti stik z najboljšimi. Primož Roglič se drži odlično in se ves čas vozi v bližini Remca Evenepoela. Ali Zasavec že danes pripravlja tudi kakšen napad?  

18 km do cilja - na čelu glavnine so zdaj kolesarji Soudal - QuickStepa. V glavnini je sicer ostalo kakšnih 65 kolesarjev.

21 km do ciljaMads Pedersen (Trek Segafredo) je na spustu ujel glavnino, prišlo pa je tudi do padca, na tleh sta se znašla Američan Joe Dombrowski (Astana) in Belgijec Pieter Serry, ki pa je eden ključnih pomočnikov Remca Evenepoela v moštvu Soudal – QuickStep). K sreči ni bilo videti, da bi se kdo resneje poškodoval.

26 km do ciljaThibaut Pinot je prvi prečkal tudi drugi gorski cilj in je zdaj vodilni v seštevku najboljšega hribolazca na dirki in bo jutri nosil modro majico.

Izidi gorskega cilja, Valico La Croce:
1. Pinot 3 točke
2. De Plus 2
3. Sivakov 1

27 km do cilja - na čelu glavnine so se postavili kolesarji Ineosa, Mads Pedersen (Trek Segafredo) je izgubil stik z najboljšimi.

28 km do cilja - kolesarji se zdaj vzpenjajo na Valico la Croce. Jayco AlUla spet navija tempo.

33 km do cilja - tik pred vrhom Valico dei Laghi di Monticchio je v napad skočil Francoz Thibaut Pinot (Groupama FDJ) in pobral devet točk v seštevku za najboljšega hribolazca na dirki. Roglič je ostal brez pomembnega pomočnika, Američan Sepp Kuss je namreč zaradi tehničnih težav (menjalnik) zaostal.

Izidi gorskega cilja, Valico dei Laghi di Monticchio:
1. Pinot 9 točk
2. Buitrago 4
3. Scotson 2
4. Dunbar 1

36 km do cilja - ujet je še drugi ubežnik. Vse bolj razredčeni glavnini ne more slediti niti včerajšnji zmagovalec Jonathan Milan. Sprinterji odpadajo drug za drugim. Primož Roglič se tik za čelom glavnine kot klop drži rožnatega Remca Evenepoela.

37 km do cilja - Aleksander Konjčev je popustil, Veljko Stojnić je ostal sam v vodstvu, ima pa le še 35 sekund prednosti pred glavnino. Ta navija hud tempo v klanec, številni ne morejo slediti, med temi tudi Magnus Cort Nielsen, pa Kaden Groves, ... 

40 km do cilja - Konjčev in Stojnić sta se pognala v klanec, njuna prednost pred glavnino je padla na 1:16. Na čelu glavnine so kolesarji Jayco AlUle.

43 km do cilja – le še nekaj kilometrov je do začetka vzpona na Valico dei Laghi di Monticchio (6,3 km, 6.4 % naklona), takoj za njim sledi še nadaljevanje na Valico La Croce (2,6 km, 7,6 %), po tem pa kolesarje čaka dolg spust, ki bo na mokri cesti nevaren.

Giro 2023, trasa 3. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

60 km do cilja - dež je vse močnejši, v glavnini so si kolesarji vzeli čas za okrepčila, zato je tempo nekoliko padel, ubežnika pa sta spet pridobila nekaj sekund in imata zdaj spet nekaj več kot dve minuti prednosti. 

Favoriti z Rogličem in Evenepoelom na čelu se vozijo na varnem, obkroženi z moštvenimi kolegi.

75 km do cilja - vodilni dvojec zdaj vozi le še 1:47 pred glavnino, na čelu te pa so večinoma kolesarji moštev Trek Segafredo in Jayco AlUla. Prav člana teh ekipe, Danec Mads Pedersen in Avstralec Michael Matthews, spadata med favorite za današnjo zmago, zaključek etape jima je namreč pisan na kožo. Kolesarji zdaj sicer vozijo v rahlem dežju.

"Res je," je Matthews prikimal trditvi, da je današnja etapa po njegovem okusu, a dodal: "Ne bi se branil kakšnega vzpona več, se bomo pa na tem, ki je, vendarle lahko otresli tistih res hitrih fantov in nato napadli zmago." Načrt moštva Jayco AlUla je, da v klanec zagrizejo z vsemi močmi in naredijo selekcijo v glavnini, znebiti se morajo predvsem specialistov za sprinte, je še povedal Avstralec.

85 km do cilja - kolesarji se počasi približujejo klancu na Valico la Croce, kjer se bo dirka zagotovo razživela, glavnina pa počasi, a vztrajno zmanjšuje zaostanek za vodilnim dvojcem ekipe Corratec Selle Italia. Srb in Italijan imata v tem trenutku le še malenkost več kot dve minuti naskoka.

107 km do cilja – na letečem cilju v Foggii je Aleksander Konjčev pobral maksimalnih 12 točk, osem njegov kolega v begu, Srb Veljko Stojnić.

Izidi letečega cilja, Foggia:
1. Konjčev 12 točk
2. Stojnić 8
3. Pedersen 6
4. Marit 5
5. Matthews 4
6. Milan 3
7. Byström 2
8. Fiorelli 1

133 km do cilja - Prednost vodilne dvojice je padla pod tri minute.

Roglič: Skozi takšne dni se moramo prebiti brez padcev
"Smo šele na začetku, dolga pot nas še čaka do cilja. Ne vem, ali lahko današnja etapa prinese kakšne spremembe v skupnem seštevku, je pa res, da je bil že včeraj sprinterski finale, pa je padec vplival na razmerja v skupnem seštevku. Skozi takšne dni se moramo prebiti brez padcev," je pred današnjo etapo prirediteljem dirke povedal Primož Roglič (Jumbo-Visma).

Na štartu je vodilni v skupnem seštevku Remco Evenepoel prejel posebno darilo člana Astane Davideja Martinellija, ki mu je v dres zatlačil jajce in nasmejal belgijskega zvezdnika.

157 km do cilja - člana ekipe Team Corratec - Selle, Veljko Stojnić in Aleksander Konjčev, sta še vedno na begu, njuna prednost znaša 3:39.

200 km do cilja -  Veljko Stojnić (Corratec - Selle Italia) in Aleksander Konjčev (Corratec - Selle Italia) sta napadla na začetku, glavnina jima je pustila. Njuna prednost znaša 3:24. Slovenski šampion Primož Roglič (Jumbo-Visma) si je na štartu tudi tokrat vzel čas za navijače.

208 km do cilja - po "mirnih" 170 kilometrih bodo kolesarji prišli do vzpona Valico la Croce, slabih 30 kilometrov pred ciljem. Gre za stopničasti vzpon v dveh delih. Prvi je dolg 6,3 kilometra s povprečnim naklonom 6,4 odstotka, drugi pa po 4,5 kilometra ravnine poteka navkreber s povprečnim naklonom 7,6 odstotka v dolžini 2,6 kilometra. Sledi spust in nato nekaj kilometrov "lažne ravnine" (rahlega vzpona) do cilja. Zanimivo bo videti, kaj pripravlja ekipa Primoža Rogliča (Jumbo Visma).

12.00 – začela se je 3. etapa Gira, ki bo dolga kar 216 kilometrov in bo potekala od Vasta do Melfija. V rožnati majici bo tudi danes kolesaril vodilni v skupnem seštevku Remco Evenepoel (Soudal - QuickStep).

Napoved pred etapo

Kolesarji bodo danes prevozili 216 kilometrov od Vasta do Melfija, prvih 170 kilometrov bo šlo le rahlo vkreber, nato pa bodo prišli do vzpona Valico la Croce, slabih 30 kilometrov pred ciljem. Gre za stopničasti vzpon v dveh delih. Prvi je dolg 6,3 kilometra s povprečnim naklonom 6,4 odstotka, drugi pa po 4,5 kilometra ravnine poteka navkreber s povprečnim naklonom 7,6 odstotka v dolžini 2,6 kilometra. Sledi spust in nato nekaj kilometrov "lažne ravnine" (rahlega vzpona) do cilja.

Za sprinterje bo Valico la Croce najbrž pretežak, da bi se lahko po njem udarili za etapno zmago, za prave hribolazce pa bo prekratek in preveč položen. Morda danes uspe ubežnikom, morda bodo z napadi poskušali specialisti za klasike.

Giro 2023, trasa 3. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

V rožnati majici vodilnega bo tudi danes kolesaril Belgijec Remco Evenepoel (Soudal - QuickStep), v modri najboljšega hribolazca na dirki Francoz Paul Lapeira (AG2R Citroën), v ciklamni barvi najboljšega po točkah Italijan Jonathan Milan (Bahrain Victorious) in v beli najboljšega mladega kolesarja Portugalec Joao Almeida (UAE Emirates). 

Primož Roglič v skupnem seštevku zaseda peto mesto s 43 sekundami zaostanka za Evenepoelom.

Tretja etapa Gira se bo začela ob 12. uri, v cilju kolesarje pričakujejo med 16.57 in 17.28.

Skupni vrstni red po 2. etapi:

1. Remco Evenepoel (Bel/Soudal - QuickStep)  5;16:29
2. Filippo Ganna (Ita/ineos Grenadiers)               + 0:22
3. Joao Almeida (Por/UAE Emirate)        0:29
4. Stefan Küng (Švi/Groupama - FDJ)     0:43
5. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)    isti čas
6. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 0:55
7. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora - Hansgrohe) isti čas
8. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers)               0:59
9. Brandon McNulty (ZDA/UAE Emirates) 1:00
10. Jay Vine (Avs/UAE Emirates) 1:05
...      

Preberite še:

Jonathan Milan, Giro 2023
Sportal Milan zmagovalec etape, v zaključku pa prava drama
Remco Evenepoel
Sportal Kdo je kriv za množični padec? Remco obtožuje Avstralca.
Marko Džalo
Sportal Marko Džalo, nekdanji vaterpolist, ki se je udomačil v svetu elitnega kolesarstva
Joxean Matxin Fernandez
Sportal Športni direktor Tadeja Pogačarja: Pomembno je, da ne prehitevamo dogodkov
Ne spreglejte