Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 3. 2013,
16.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 2. 3. 2013, 16.48

8 let

Dvojna zmaga ekipe Cannondale na dirki Strade Bianche

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zmagovalec 7. enodnevne kolesarske dirke Strade Bianche je 22-letni Italijan Moreno Moser. Drugi je bil njegov moštveni kolega Peter Sagan. Ogromno je k uspehu pripomogel Kristijan Koren.

Trasa letošnje dirke, ki je znana po makadamskih odsekih, je bila dolga 188 kilometrov. Vsega skupaj je bilo na osmih odsekih na sporedu 57.2 kilometra makadama. Na dirki prve kategorije so nastopili kolesarji sedemnajstih ekip med katerimi so bili tudi Slovenci Grega Bole (Vacansoleil-DCM), Kristijan Koren (Cannondale) in Luka Mezgec (Argos-Shimano). Že kmalu po pričetku dirke je glavnina dovolila pobeg štirim kolesarjem. Maksim Belkov (Katjuša), Giairo Ermeti (Androni Giocattoli-Venezuela), Michael Schar (BMC Racing) in Aleksejs Saramotins (IAM Cycling) so si prikolesarili že skoraj 11 minut prednosti preden so se na čelo glavnine postavili kolesarji ekipe Cannondale. Tempo kolesarjenja glavnine je bil zelo visok in v glavnini je bilo vse manj kolesarjev. Slabih 50 kilometrov do cilja je glavnini pobegnil Španec Juan Antonio Flecha (Vacansoleil-DCM), ki je bil dolgo časa v solo pobegu med ubežniki in glavnino.

Petindvajset kilometrov do cilja so imeli štirje ubežniki še dobri dve minuti prednosti pred glavnino na čelu katere je bilo šest kolesarjev ekipe Cannondale s Kristijanom Korenom na čelu. Na predzadnjem makadamskem odseku je glavnini pobegnil Moreno Moser (Cannondale), ki je ulovil Flecho. Do cilja je bilo še 17 kilometrov. Skupaj sta lovila četverico ubežnikov, medtem ko so na čelu glavnine tempo narekovali kolesarji Astane. Zahtevni kratki in strmi vzponi so bili dovolj, da se je v zadnjih petnajstih kilometrih dirka povsem razplamtela. Od prvotnih ubežnikov je najboljše kazalo dvojici Schar in Belkov. Flecha ni mogel več slediti Moserju, ki je ulovi Saramotinsa. Šest kilometrov do cilja so bili v ospredju skupaj Moser, Saramotins, Schar in Belkov. Glavnini so 5 kilometrov do cilja pobegnili Tom Jelte Slagter, Andrej Amador, Giampaolo Caruso in Rinaldo Nocentini, a jih je glavnina ulovila do pričetka zadnjega kilometra dirke.

Ob pričetku zadnjega kilometra, ki ga je ubežna četverica pričela skupaj, se je cesta ponovno postavila pokonci. Dobrih 500 metrov do cilja je Moser pedala pohodil na polno in si uspel prikolesariti ravno dovolj prednosti, da ga ni ulovil moštveni kolega Sagan, ki se je brez težav otresel ostalih tekmecev v glavnini. Kolesarja ekipe Cannondale sta slavila dvojno zmago h kateri je zelo veliko pripomogel tudi Kristijan Koren. Poleg tega je Moser prvi Italijan, ki je zmagal na tej dirki. Tretji je bil Rinaldo Nocentini, medtem ko je bil dvakratni zmagovalec Fabian Cancellara četrti. Luka Mezgec je odstopil na stodesetem kilometru, medtem ko je Grega Bole 50 kilometrov do cilja odtrgal menjalnik in je moral zamenjati kolo. Povsem logično je, da tako on kot Mezgec nista več ulovila prve skupine.

"Sem kar razočaran. Vse do zadnjih petdesetih kilometrov, ko sem odtrgal menjalnik na kolesu, sem bil ob Saganu in Cancellari," je po dirki za Sportal povedal Grega Bole.

"Dobro mi je šlo. Osemdeset kilometrov do cilja, ko sem dobil defekt, sem bil še v prvi skupini v kateri je bilo le še 30 kolesarjev. Žal sem defekt dobil na najbolj nepravem mestu in nisem mogel več uloviti prve skupine. Odlično sem se počutil in nisem imel nikakršnih težav na makadamu. Vsekakor prihodnje leto to dirko vozim na rezultat," je po dirki za Sportal povedal Luka Mezgec, ki ga jutri čaka nastop na dirki Roma Maxima (bivša dirka po Laziu). Na slednji bo nastopil tudi Grega Bole.

Ne spreglejte