Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 3. 2010,
17.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 27. 3. 2010, 17.35

8 let

Fedrigoju etapa in rumena majica vodilnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zmagovalec 1. etape 78. kolesarske dirke Criterium International (2.HC) je Pierrick Fedrigo. Kolesar ekipe Bbox Bouygues Telecom je oblekel tudi rumeno majico vodilnega.

Letošnja dirka, ki ima že po tradiciji v dveh dneh na sporedu tri etape, poteka na Korziki. S tem so se še bolj razširile govorice, da naj bi Tour leta 2013 gostoval na tem otoku. Na njej sta se prvič po lanski zadnji etapi dirke po Franciji srečala Lance Armstrong in Alberto Contador.

Do cilja današnje 176 kilometrov dolge etape je karavano, v kateri je bilo 128 kolesarjev, vodil 14.2 kilometra dolg vzpon na prelaz Ospedale. Še pred ciljnim vzponom so imeli kolesarji na sporedu štiri klance.

Armstrong je v svoji karieri že dvakrat nastopil na tej dirki. Leta 2002 je bil drugi, medtem ko je bil leta 2004 tretji. Letos je pred pričetkom dirke dejal, da bo na slednji nastopil zgolj zaradi dobre priprave na Tour in ne z mislijo na zmago. Ciljni vzpon je vsa glavnina pričela skupaj. Kmalu je sledil pobeg Sergeja Lagutina (Vacansoleil), ki je imel pet kilometrov do cilja že dobre pol minute prednosti. Tam prvi skupini ni mogel več slediti Armstrong.

Štiri kilometre do cilja je tempo na čelu glavnine pričel narekovati Aleksander Vinokourov. Manj kot tri kilometre do cilja je bil Lagutin ujet. Kmalu zatem je popustil tudi Contador, ki ni mogel slediti najboljšim. Sledil je pobeg Tiaga Machada in Pierricka Fedrigoja. Francoz se je v zadnjem kilometru otresel Machada in slavil etapno zmago. Šprint večje skupine za tretje mesto je pripadel Samuelu Sanchezu.

Pred nadaljevanjem dirke je v najboljšem položaju Cadel Evans, ki je odličen tudi v posamični vožnji na čas. Kot kaže bodo njegovi največji tekmeci za zmago Michael Rogers, Christopher Horner in David Millar, ki je danes zaostal 24 sekund za zmagovalcem.

Ne spreglejte