Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 6. 2021,
10.00

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

1

Natisni članek

Matej Mohorič Matej Mohorič Luka Mezgec Mathieu Van der Poel Julian Alaphilippe Deceuninck QuickStep Caleb Ewan Mark Cavendish Bora Hansgrohe Peter Sagan Movistar Alejandro Valverde Tao Geoghegan Hart UAE Emirates Ineos Grenadiers Jumbo-Visma Richard Carapaz Geraint Thomas Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Petek, 25. 6. 2021, 10.00

1 leto, 10 mesecev

Pred 108. dirko po Franciji

Kdo bo na Touru izzval Pogačarja in Rogliča?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

1

Le Tour 2021 - predstavitev ekip | Geraint Thomas je kapetan super močne ekipe Ineos Grenadiers. | Foto Guliverimage

Geraint Thomas je kapetan super močne ekipe Ineos Grenadiers.

Foto: Guliverimage

Jutri se v Brestu v Bretanji, pokrajini na severozahodu Francije, začenja 108. Dirka po Franciji. Kolesarski svet v glavnih vlogah pričakuje Slovenca, branilca lanske zmage Tadeja Pogačarja in številko ena svetovnega kolesarstva Primoža Rogliča. To sta po mnenju mnogih glavna favorita letošnjega Toura, a sama se te vloge nekoliko otepata, še posebej Roglič, ki se je letos v mesecih pred dirko vseh dirk nekoliko potuhnil. Zato pa so mišice pošteno napenjali v bogatem britanskem moštvu Ineos Grenadiers in napovedali odkrit napad na Slovenca.

Prav iz Ineosa naj bi prišel glavni izzivalec Pogačarja in Rogliča za zmago na 108. izvedbi francoske pentlje, so prepričani številni kolesarski poznavalci, pri izpostavljanju konkretnega imena pa so vendarle v manjši zadregi. Ineos namreč v Francijo pošilja strah vzbujajočo ekipo s kar tremi zmagovalci velikih tritedenskih dirk.

Pogačar tamb
Sportal Pogačar razkril nekaj anekdot iz zakulisja #video

Ineos s številnimi orožji

V njej so Valižan Geraint Thomas, ki je na Touru slavil leta 2018, pa zmagovalca Dirke po Italiji, Ekvadorec Richard Carapaz (rožnato majico je osvojil leta 2019) in Britanec Tao Geoghegan Hart (zmagovalec Gira 2020). V moštvu je še avstralski veteran Richie Porte, lani tretji v skupnem seštevku Toura, za napad na Pogačarja in Rogliča imajo v britanskem moštvu tako kar izjemno močna štiri orožja, kar pa ni nujno dobro za harmonijo v ekipi.

Pa je Thomas res kapetan?

"Ja," je na vprašanje belgijskega novinarja, če vrstni red kolesarjev na virtualni novinarski konferenci ekipe Ineos ustreza tudi hierarhiji na cesti, odgovoril 35-letnik iz Cardiffa, prvi na vrsti za odgovor. Drugi, Carapaz, je bil kratek: "O tem nimam kaj povedati." Bolj zgovoren je bil tretji, Porte: "Najbrž kakšne skrivnosti ni, G je osvojil Tour, Carapaz Giro in Dirko po Švici, Tao Giro, jaz pa zmage z velike dirke nimam. Lani sem bil tukaj na stopničkah, najbrž bo pravi vrstni red diktirala cesta. Ko pridemo do pravih hribov in vožnje na čas, bomo vedeli več."

Tao Geoghegan Hart ni imel odgovora, pač pa vprašanje: "Je to naštevanje v rastočem ali padajočem redu? Je zadnji najboljši ali prvi?" Po dodatnem pojasnilu, da je prvi domnevno najboljši in naslednji po vrsti vse slabši, pa še naprej razpoložen za šalo dodal. "Ja, ampak o kom boste razmišljali, ko zapustite sobo? O zadnji osebi, s katero ste se pogovarjali."

Primož Roglič
Sportal Dobro razpoloženi Roglič poka od samozavesti #video

Mnogi kot glavno nevarnost za slovenski dvojec izpostavljajo Carapaza, letošnjega zmagovalca Dirke po Švici, pa čeprav bo 28-letnik nastopil šele na svojem drugem Touru. Lani je debitiral s 13. mestom v skupnem seštevku. Thomas naj bi bil kot edini zmagovalec Toura v ekipi tudi glavni kapetan, že po prvem tednu, pravzaprav po posamičnem kronometru v peti etapi, pa bo jasno, ali je ta vloga zgolj častna. Če bo v vožnji na čas, kjer bi moral biti med najmočnejšimi, izgubljal čas proti preostalim favoritom, bodo od njega v Ineosu bržčas pričakovali, da se podredi ekipi in v nadaljevanju dirke pomaga bodisi Carapazu bodisi Geogheganu Hartu, morda celo Portu.

Francozi stavijo na vselej bojevitega Juliana Alaphilippa. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Francozi stavijo na vselej bojevitega Juliana Alaphilippa. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kdo še?

Če bodo tri najmočnejše ekipe na Touru, Ineos Grenadiers kot tudi Rogličeva Jumbo-Visma in predvsem Pogačarjev UAE Team Emirates, morale nadzorovati dogajanje, bo nekaj nevarnih kolesarjev prežalo na njihove napake in lahko v relativnem miru čakalo na svoje priložnosti. Španski Movistar stavi na Enrica Masa, Marca Solerja in zimzelenega Alejandra Valverdeja, Astana na Danca Jakoba Fuglsanga, EF Education First na Kolumbijca Rogoberta Urana ... Bahrain Victorious Mateja Mohoriča po poškodbi Mikela Lande nima pravega favorita za skupni seštevek, kar pa najbrž pomeni, da bo imel naš državni prvak proste roke za napad na kakšno etapno zmago.

Le Tour 2021 - predstavitev ekip
Sportal Najboljši kolesarji na svetu zasedli Brest #foto

Alaphilippe, Cavendish, van der Poel ...

Zanimive so ekipe s sprinterskimi aduti in specialisti za hribovite etape, ki izrazitih favoritov za napad na rumeno majico nimajo. Francoski zvezdnik Julian Alaphilippe je eden od favoritov na uvodnih etapah Toura, medtem ko mu le redki pripisujejo večje možnosti, da rumeno majico pripelje na cilj v Pariz, njegov Deceuninck Quicks Step pa bo v sprinterskih etapah stavil na slavnega Marka Cavendisha, ki je na Tourih zbral osupljivih 30 etapnih zmag. Alaphilippu lahko prvi teden dirke življenje zagreni nizozemski debitant Mathieu van der Poel. Ta gre na svoj prvi Tour po etapno zmago, s katero bi počastil spomin na dedka Raymonda Poulidorja, še lepše bi bilo, če bi mu za kakšen dan uspelo obleči tudi rumeno majico, a van der Poel naj bi po prvem tednu odstopil in se posvetil pripravam na olimpijske igre v Tokiu, na katerih bo tekmoval z gorskim kolesom.

Slovaški superzvezdnik Peter Sagan je prišel še po osmo zeleno majico. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovaški superzvezdnik Peter Sagan je prišel še po osmo zeleno majico. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Obeta se izjemen boj za zeleno

Izjemno zanimiva bo bitka za zeleno majico najboljšega po točkah, v igri je kar nekaj imen, branilca lanske zmage v tej kategoriji pa ne bo. Irec Sam Bennett je namreč zaradi poškodbe odpovedal nastop na letošnjem Touru in s tem v ekipi Deceuninck Quick Stepa sprostil mesto Cavendishu, a zeleno majico ima v mislih tudi slovaški as Peter Sagan, ki želi še izboljšati svoj rekord. Sagan je namreč že sedemkrat v Parizu proslavljal v zeleni majici.

Kdo bo letos zmagal na Dirki po Franciji?

  • Tadej Pogačar
    12,47 %
    273 glasov
  • Primož Roglič
    82,01 %
    1796 glasov
  • Nekdo tretji
    5,53 %
    121 glasov
Oddanih 2190 glasov

V sprintih gre pričakovati nevarne napade avstralske rakete Caleba Ewana (Lotto Soudal), Belgijca Tima Merlierja (Alpecin Fenix), Francoza Arnauda Demareja (Groupama FDJ), seveda Cavendisha, morda Rogličevega moštvenega kolega Wouta van Aerta, Nizozemca Ceesa Bola (Team DSM), Francoza Nacerja Bouhannija (Arkea Samsic), Nemca Andreja Greipla (Israel Start-Up Nation) … Pa morda tudi četrtega Slovenca na letošnjem Touru Luke Mezgeca (BikeExchange). 

Tadej Pogačar Primož Roglič Dirka po Baskiji
Sportal Pogačar in Roglič trn v peti bogatim Britancem

Saganovi imajo globino

Ima pa Saganova nemška ekipa Bora Hansgrohe za Tour še več orožij. Čeprav je njihov glavni cilj zelena majica, ima v Nemcu Emanuelu Buchamnu in Nizozemcu Wilcu Keldermanu tudi aduta za skupni seštevek. Buchman je bil lani na Touru četrti, Kelderman na lanskem Giru tretji.

Letošnji Tour utegne biti izjemno odprt, favoritov za zmago je veliko, kot je pred nekaj dnevi povedal Roglič: " Ne gre samo za boj med mano in Tadejem. Imate še 20 drugih fantov …"

Preberite še:

Luka Mezgec
Sportal Izkušeni slovenski kolesar se bo podredil
Andrej Hauptman Tadej Pogačar
Sportal "Pogačar se dobro počuti in to je najbolj pomembno"
tour dirka po franciji
Sportal To bo na Touru drugače kot lani #video
Aleksander Vinokurov
Sportal Vinokurov tik pred Tourom izgubil službo v Astani
Ne spreglejte