Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 4. 2019,
12.21

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

Natisni članek

noad Po Sloveniji Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Marko Kump

Torek, 16. 4. 2019, 12.21

5 let

26. kolesarska dirka Po Sloveniji

Kraljevska etapa letos po najbolj slikoviti cesti do Predmeje #PoSloveniji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

Organizator kolesarske dirke Po Sloveniji se je na današnji novinarski konferenci, ki si jo lahko ogledate v videoposnetku zgoraj, sprehodil po trasah etap in njihovih profilih ter predstavil seznam ekip in druge tehnične podrobnosti, ki bodo zaznamovale letošnjo dirko. Šestindvajseta izvedba dirke Po Sloveniji bo na sporedu med 19. in 23. junijem 2019. Petdnevna etapna dirka se bo začela v Ljubljani in kot je že tradicija, končala v Novem mestu. Kraljevska etapa bo kolesarje popeljala po eni najbolj slikovitih slovenskih cest do Predmeje. Predvidoma v četrti etapi dirke bodo kolesarji prevozili že 20-tisoči kilometer v celotni zgodovini kolesarske dirke Po Sloveniji.

Nastop na slovenski kolesarski pentlji sta že potrdila Marko Kump in Tadej Pogačar. Organizator dirke, Kolesarski klub Adria Mobil, si želi na dirko privabiti tudi Mateja Mohoriča (Bahrain Merida). | Foto: Vid Ponikvar Nastop na slovenski kolesarski pentlji sta že potrdila Marko Kump in Tadej Pogačar. Organizator dirke, Kolesarski klub Adria Mobil, si želi na dirko privabiti tudi Mateja Mohoriča (Bahrain Merida). Foto: Vid Ponikvar

Čez 64 dni bo Slovenijo spet zajela kolesarska mrzlica. Na 26. izvedbi kolesarske dirke Po Sloveniji, katere glavna partnerja sta novomeško podjetje Adria Mobil in Slovenska turistična organizacija, bo nastopilo 18 ekip, od tega pet iz vrst svetovne serije (Bahrain Merida, BORA hansgrohe, Dimension Data, Mitchelton - Scott in UAE Emirates).

Že tretje leto zapored dirka poteka pod sloganom Fight for Green / Boj za zeleno. Za zeleno majico se bo boril tudi Pogačar. | Foto: Vid Ponikvar Že tretje leto zapored dirka poteka pod sloganom Fight for Green / Boj za zeleno. Za zeleno majico se bo boril tudi Pogačar. Foto: Vid Ponikvar

Nastop na dirki sta že potrdila današnja gosta novinarske konference, sicer tudi ambasadorja dirke Marko Kump iz vrst Adrie Mobil, za katere je dirke Po Sloveniji najpomembnejša dirka v sezoni, in Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki ga je direktor dirke Bogdan Fink izpostavil kot enega od favoritov za končno zmago.

Organizator dirke, Kolesarski klub Adria Mobil, si želi, da bi na dirko pritegnil še nekaj vročih imen, največkrat so izpostavili željo po nastopu Mateja Mohoriča, enega najvidnejših kolesarjev Bahrain Meride.

Zmagovalna trojka lanske, jubilejne 25. dirke Po Sloveniji: Rigoberto Uran, drugouvrščeni Matej Mohorič in zmagovalec Primož Roglič.  | Foto: Vid Ponikvar Zmagovalna trojka lanske, jubilejne 25. dirke Po Sloveniji: Rigoberto Uran, drugouvrščeni Matej Mohorič in zmagovalec Primož Roglič. Foto: Vid Ponikvar

Spomnimo: lani je zmagal Primož Roglič, ki ga letos na domačo dirko ne bo. Vse sile bo usmeril v nastop na Dirki po Italiji, kjer bo meril na zmago v generalni razvrstitvi, in na Dirko po Franciji, kjer bo lovil etapno zmago ali več njih. Mohorič je lani zasedel tretje mesto, Pogačar pa je bil četrti. Izbran je bil tudi za najboljšega mladega kolesarja.
Sportal Ekipe na dirki Po Sloveniji 2019

Dirka Po Sloveniji | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Kolesarje na dirki, ki je označena s kategorijo HC (Hors Class), čaka 814 kilometrov in pet etap, tokrat brez vožnje na čas.

Kolesarji bodo dirko 19. junija začeli na Kongresnem trgu v Ljubljani in 23. junija že tradicionalno končali v Novem mestu. Vmes se bodo ustavili v Rogaški Slatini, Mariboru, Celju, Žalcu, Idriji, Novi Gorici, Ajdovščini, Trebnjem in še kje. Najbolj zahtevni bosta tretja in četrta etapa od Žalca do Idrije oz. Nove Gorice do Ajdovščine. Kolesarji bodo v 4. etapi premagali že 20-tisoči kilometer v celotni zgodovini slovenske pentlje.

V četrti etapi od Nove Gorice do Ajdovščine se bodo kolesarji zapeljali po eni najbolj slikovitih cest v Sloveniji. | Foto: Gregor Pavšič V četrti etapi od Nove Gorice do Ajdovščine se bodo kolesarji zapeljali po eni najbolj slikovitih cest v Sloveniji. Foto: Gregor Pavšič

Sportal Etape na dirki Po Sloveniji 2019

"O zmagovalcu dirke bo tokrat odločala celotna proga in dobesedno boj za vsak centimeter asfalta," je prepričan organizacijski direktor dirke Bogdan Fink. | Foto: Vid Ponikvar "O zmagovalcu dirke bo tokrat odločala celotna proga in dobesedno boj za vsak centimeter asfalta," je prepričan organizacijski direktor dirke Bogdan Fink. Foto: Vid Ponikvar

Prenos dirke Po Sloveniji znova na RTV Slovenija in Eurosportu

Ljubitelji kolesarstva bodo dirko že tretje leto zapored lahko spremljali na nacionalni televiziji in Eurosportu, podrobno pa vam jo bomo s številnimi zgodbami, intervjuji in fotozgodbami poskušali približati tudi na Siol.net, na Sportalu.

Kdo bo NAJ gostitelj?

Tako kot lani bodo novinarji, fotografi in snemalci tudi letos izbirali najboljšega gostitelja dirke. V natečaju bodo sodelovali gostitelji štartov, letečih štartov in ciljev. Lani si je žlahtni naziv priboril Kamnik, ki je gostil cilj kraljevske etape.

Sportal Rogliča v Baskiji nasledil domačin Izagirre, Pogačar peti v zadnji etapi #video
Marko Kump
Sportal Kump drugi v Franciji
Tadej Pogačar sprejem Komenda
Sportal Pogačar znova med najboljšimi
Ne spreglejte