Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 9. 2014,
16.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Michal Kwiatkowski svetovno prvenstvo Grega Bole Kristjan Fajt Kristijan Koren Luka Mezgec Jan Polanc Jure Kocjan

Nedelja, 28. 9. 2014, 16.06

8 let

Kralj deževnih 255 kilometrov in novi svetovni prvak je Poljak Kwiatkowski!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ne elitni cestni preizkušnji svetovnega prvenstva v deževni Ponferradi si je mavrično majico in naslov svetovnega prvaka prikolesaril 24-letni Poljak Michal Kwiatkowski. Smola za Slovence.

Drugo mesto je pripadlo Avstralcu Simonu Gerransu, tretje pa tako kot lani Špancu Alejandru Valverdeju.

V boj za mavrično majico svetovnega prvaka je slovenski selektor Gorazd Štangelj poslal šesterico slovenskih kolesarjev. Zahtevno progo sta končala le dva in sicer Grega Bole, ki je bil glavni adut slovenske ekipe, a je po odpovedi elektronike pet krogov pred konce dirke zaostal in z 38 sekundami zaostanka pristal na 42. mestu, kar je dve mesti slabše od zmagovalca letošnje Dirke po Franciji Vincenza Nibalija in lanskega dosežka Jana Polanca in Kristjan Fajt, ki je pomagal Luki Mezgecu in bil na koncu 72.

Kristijan Koren, ki je na 255 kilometrov dolgi trasi prevzel vlogo Štangljevega pomočnika (na svetovnem prvenstvu kolesarji nimajo radijske povezave) in opravil ogromno dela za Boleta, za kar se mu je ta tudi iskreno zahvalil, Luka Mezgec, ki mu je kolesar pred njim v padcu zvil menjalnik in je zato potreboval drugo kolo, Jure Kocjan in Jan Polanc so odstopili. Tako, kot je odstopilo še 105 kolesarjev, med njimi tudi Tony Martin Chris Froome, Geraint Thomas, Cadel Ewans in drugi.

Fajt: Vsi smo svoje delo opravili, kot je bilo dogovorjeno

Kristjan Fajt, ki je prvenstvo začel že pred tednom dni, ko je z ekipo Adrie Mobil odpeljal ekipni kronometer, je bil s prikazano predstavo slovenske ekipe zadovoljen.

"Vsi smo svoje naloge opravili tako, kot smo se dogovorili. Pošteno. Moja naloga je bila, da pazim na pobege in pomagam Luki Mezgecu. Da mu čim bolj olajšam krog. Držal sem ga v zavetrju.

Po 180 kilometrih so napadli Italijani, z Grego Boletom pa sva sama ostala v ospredju. Iz danega položaja sem poskušal potegniti, kar se je dalo, a sem bil na tej točki že pošteno utrujen.

Dirka je bila precej naporna, skoraj vso pot je deževalo. Kwiatkowski je zmagal zasluženo, malce presenetljivo, a zasluženo. Skozi vso sezono je konstantno dober, Poljaki pa so tako ali tako so opravili glavnino dela," je v kratkem pogovoru za Sportal svoje občutke strnil Fajt, ki je cestno preizkušnjo končal na 72. mestu.

Ne spreglejte