Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 9. 2012,
23.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 9. 9. 2012, 23.11

8 let

Nordhaug junak dirke za Veliko nagrado Montreala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zmagovalec 3. enodnevne kolesarske dirke za Veliko nagrado Montreala (1.WT) je Norvežan Lars Petter Nordhaug. Na 2. in 3. mestu sta dirko končala Moreno Moser in Aleksandr Kolobnev.

V Kanadi je bila na sporedu dirka za Veliko nagrado Montreala, ki je bila po trasi zelo podobna dirki za Veliko nagrado Quebeca. Slednja je bila na sporedu pretekli petek. Tokratna dirka je bila dolga 206 kilometrov. Kolesarji so morali prekolesariti 17 krogov, katerega trasa je bila daleč od tega, da bi bila lahka. Ob zaključku tretjega kroga, na šestintridesetem kilometru, je glavnina dovolila pobeg trem kolesarjem. Srečo so poskusili Manuele Boaro (Saxo Bank-Tinkoff Bank), Egoi Martinez (Euskaltel-Euskadi) in Cyril Gautier (Europcar). Na sedemindevetdesetem kilometru sta se v lov za trojico ubežnikov, ki so imeli skoraj 4 minute prednosti pred glavnino, podala Kristijan Koren (Liquigas-Cannondale) in Simone Ponzi (Astana). Po petih krogih, ko je bilo do cilja še 70 kilometrov, sta Koren in Ponzi za trojico ubežnikov zaostajala 2 minuti, glavnina pa slabih 5 minut. Kmalu zatem sta bila ujeta. Glavnina je vse manj zaostajala za preostalo trojico ubežnikov. Italijan Boaro 47 kilometrov do cilja ni več mogel slediti preostalima kolesarjema s katerima je bil v begu vse od zaključka tretjega kroga.

Ko je bilo do cilja še dva kroga in pol, je s pobegom na vzponu poskušal Simon Špilak. A kmalu je bila vsa glavnina skupaj, čeprav je sledilo še nekaj poskusov pobega. V predzadnjem krogu je Špilak ponovno poskušal pobegniti na vzponu. A na spustu je bila zopet vsa glavnina skupaj. Dvajset kilometrov do cilja so se na čelo glavnine postavili kolesarji ekipe BMC Racing. Zadnji zahtevni vzpon v etapi je vsa glavnina pričela skupaj. Deset kilometrov do cilja, na sredini vzpona, sta na tleh pristala Nemec Gerald Ciolek (Omega Pharma-Quick Step) in Jani Brajkovič (Astana). Zanju je bila dirka končana. Vzpon je skupaj zaključila skupina dvajsetih kolesarjev. Sedem kilometrov do cilja je pobegnil Greg Van Avermaet (BMC Racing). Pet kilometrov do cilja je bila vsa ubežna skupina skupaj. Petsto metrov kasneje je pobegnil Lars Petter Nordhaug (Sky). Kilometer do cilja je bil Nordhaug ujet. Ujeli so ga Aleksandr Kolobnev (Katjuša), Moreno Moser (Liquigas-Cannondale) in Bjorn Leukemans (Vacansoleil-DCM). Nekaj več kot kilometer do cilja je sledil pobeg Kolobneva. Zahtevnih zadnjih 600 metrov je bilo nekoliko prezahtevnih za Kolobneva katerega je prvi ulovil Moser. Ko je že kazalo na zmago Italijana je slednji 'shodil'. Mimo mu je z veliko hitrostjo priletel Nordhaug, ki se je veselil svoje največje zmage v karieri. Moser je bil 2., Kolobnev pa 3. Šprint zasledovalne skupine je dobil Simon Gerrans. Slovenskih kolesarjev ni bilo v ubežni skupini. Na 29. mestu je dirko končal Borut Božič.

Ne spreglejte