Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 3. 2022,
9.30

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

4

Natisni članek

Mikkel Bjerg Remco Evenepoel Jonas Vingegaard Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Ponedeljek, 14. 3. 2022, 9.30

2 leti, 2 meseca

Tadej Pogačar v svoji ligi

"Pogačar? Prav neverjetno je, koliko močnejši je od vseh."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

4

Tadej Pogačar | "Nikoli ne mislim, da sem nepremagljiv," poudarja Tadej Pogačar. | Foto Guliverimage

"Nikoli ne mislim, da sem nepremagljiv," poudarja Tadej Pogačar.

Foto: Guliverimage

Številka ena svetovnega kolesarstva, slovenski as Tadej Pogačar, tudi v tej sezoni potrjuje, da je izjemno močan. Za zdaj nepremagljiv. Dobil je namreč vse tri dirke, na katerih je nastopil, vse v izjemnem slogu. Njegovi konkurenti si belijo glave z vprašanjem, kako ga premagati. Za zdaj je odgovor samo en, premagati ga je nemogoče.

Tadej Pogačar
Sportal Tadeju Pogačarju še tretja dirka sezone, tekmeci osupli

"Neverjetno je, koliko boljši je od vseh," o Pogačarju pravi Jonas Vingegaard. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Neverjetno je, koliko boljši je od vseh," o Pogačarju pravi Jonas Vingegaard. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Tadej je naravnost neverjeten. Je v svoji ligi. Jaz sem bil že čisto na limitu in se sploh nisem pognal za njim. Minuto nam je vzel v klanec. Neverjetno je, koliko boljši je od vseh," je po kraljevski šesti etapi Dirke od Tirenskega do Jadranskega morja, na kateri se je Pogačar 16 kilometrov pred ciljem na klancu preprosto odpeljal tekmecem in osvojil zmago, ugotavljal Danec Jonas Vingegaard, moštveni kolega še enega slovenskega šampiona Primoža Rogliča v nizozemski ekipi Jumbo-Visma.

Tadej Pogačar
Sportal Še ena epska predstava Pogačarja!

Remco Evenepoel se je prvič pomeril s slovenskim asom. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Remco Evenepoel se je prvič pomeril s slovenskim asom. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tudi belgijski čudežni deček Remco Evenepoel (QuickStep) je na dirki občutil Pogačarjevo moč. Sploh prvič je 22-letnik iz Aalsta dirkal na isti dirki kot Pogačar in po četrti etapi o osupljivem napadu leto dni starejšega Gorenjca lahko povedal le: "Hitro je bilo jasno, da je najmočnejši ptič odletel." Tolažil se je s tem, da je Pogačar zaradi dirke po Združenih arabskih Emiratih, ki je za njegovo ekipo UAE Emirates izjemno pomembna, najbrž trenutno v nekoliko boljši formi kot preostali kolesarski asi, ki vrhunec forme tempirajo za poznejše obdobje, a je vendarle priznal, da mu za resnejši spopad s Slovencem manjka še veliko.

Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar ugnal vso konkurenco in prevzel vodstvo!

Evenepoel, Vingegaard in Pogačar zgrešili smer

Prav Evenepoel, Vingegaard in Pogačar so v peti etapi italijanske dirke zgrešili pot. Za napako je mladi Belgijec okrivil prireditelje. Tedaj je računal na etapno zmago, ostal brez nje, njegova jeza je bila zato razumljiva. "Poskusil sem z napadom, sledila sta mi le Pogačar in Vingegaard, šli smo na polno na spustu, imeli lepo prednost, nato pa se je zgodilo to, kar se je. Tam ni bilo nikogar, ki bi nam pokazal, da moramo zaviti desno, tudi nobene oznake ni bilo, zato sem peljal naravnost."

Nekaj pripomb na organizatorje je imel tudi Vingegaard, ki se je po šesti etapi pritoževal nad stanjem cestišča na zahtevnem spustu. "Prireditelji so s ceste odstranili sneg, ostalo pa je veliko peska, zato je bilo izjemno nevarno. Videli ste, kaj se je zgodilo Masu (Španec je padel in naslednji dan ni startal, op. p.). To preprosto ni dovolj dobro, stvari se morajo izboljšati."  

Pogačar sam po vseh teh neverjetnih predstavah poudarja, da še zdaleč ni nepremagljiv. "Nikoli ne mislim, da sem nepremagljiv. Tudi ko sem sam v vodstvu, ves čas pogledujem nazaj, saj pričakujem, da me bo kdo vsak čas ujel. Vedno pazim in nikoli nikogar ne podcenjujem," je pojasnjeval novinarjem na dirki Tirreno-Adriatico. Tudi vzdevka Novi kanibal, s katerim ga želijo označiti za pravega naslednika slovitega belgijskega šampiona Eddyja Merckxa, se otepa, pa ne zato ker ne bi cenil legende, pač pa sta si karakterno precej različna.

Tadej Pogačar
Sportal Pogačar zgrešil traso, celo izgubil vodstvo, na koncu pa zadržal modro majico

Merckx je bil intenziven tip, užival je v uničevanju tekmecev, medtem ko Pogačar, vsaj tako pravi sam, zmagovanje vidi bolj kot nekakšno dolžnost. Ne le do delodajalcev, ki ga bogato plačujejo, pač pa tudi do moštvenih kolegov. "Seveda so zmage vselej prijetne, ampak predvsem rad dirkam. Dirk se udeležujemo zato, da bi poskušali zmagati. Ekipa trdo dela za te zmage, zato se ji, če sem vodja, trudim z zmago poplačati to delo," je povedal za Cyclingnews.

Mikkel Bjerg: "Tadej ima na nas tak pomirjujoč učinek, ki nam pomaga, da res dirkamo po najboljših močeh."  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Mikkel Bjerg: "Tadej ima na nas tak pomirjujoč učinek, ki nam pomaga, da res dirkamo po najboljših močeh." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Pri Pogačarjevem dirkanju je opaziti nekakšno lahkotnost in igrivost, pa sproščenost, ki je fascinirala tudi njegovega vrstnika, danskega moštvenega kolega Mikkela Bjerga, ki postaja vse pomembnejši Pogačarjev pomočnik. "Tadej je res super oseba, tako sproščen je. Na avtobusu po zmagi na Strade Bianche je bil popolnoma sproščen. Pa ne da bi mu bilo vseeno, samo tako sproščen je. In to vsekakor vpliva na vse okoli njega. Na nas ima tak pomirjujoč učinek, ki nam pomaga, da res dirkamo po najboljših močeh. Tako močan je, da s tem nehote motivira vse kolege. Mislimo si, hudiča, če on lahko dela to, lahko tudi mi. Vse nas potiska v pravo smer, vsem nam je jasno, da je z njim mogoče vse. Pravi užitek je dirkati z njim, vozimo z manj pritiska in to se pozna pri uspehih ekipe," se je razgovoril za Cyclingweekly.

Strade Bianche Tadej Pogačar 2022
Sportal "Pogačar? Noro, mojstrovina, fascinantno!"

Videti je, da velikanski pritisk mlademu asu iz Klanca pri Komendi preprosto ne pride do živega. V čem je skrivnost? "Saj včasih sem pod pritiskom, še posebej na pomembnih dirkah, kot sta Dirka po ZAE in Tour de France, ko so pričakovanja visoka, ampak to ni negativni pritisk. Je tiste vrste pritisk, zaradi katerega si samo še bolj motiviran. Vsekakor pa mislim, da je sproščenost velik plus, sam si ne nalagam dodatnega negativnega pritiska," odgovarja Pogačar, zmagovalec dveh Tourov, nosilec olimpijskega brona, pa zmagovalec dveh kolesarskih spomenikov, dirke Liege–Bastogne–Liege in Dirke po Lombardiji.

Naslednji konec tedna se bo Pogačar spopadel tudi s Primožem Rogličem. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Naslednji konec tedna se bo Pogačar spopadel tudi s Primožem Rogličem. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič trpel in po dramatični etapi rešil zmago na dirki Pariz – Nica!

Naslednji konec tedna se bo na še enem spomeniku, na dirki Milano–Sanremo prvič v sezoni spopadel z rojakom Primožem Rogličem. Ta je v nedeljo zmagal na dirki Pariz–Nica, a je imel v zadnji, naporni osmi etapi kar nekaj težav. Kako torej Pogačar ocenjuje svojo trenutno formo? "Stvari se odvijajo odlično, ne morem se pritoževati," pravi in dodaja: "Sem bolj ali manj na isti ravni kot sem bil lani v tem času. Nisem daleč od forme za Tour, številke so kar dobre. Če tako ostane do Dirke Liege–Bastogne–Liege, bom kar zadovoljen. Napredek pa je vedno težak. Morda lahko izgubim še kakšen kilogram. Bomo videli."

Preberite še:

Jan Christen
Sportal Kdo je švicarski najstnik v dresu Pogi Teama, ki zmaguje kot po tekočem traku?
Tadej Pogačar, Strade Bianche 2022
Sportal Kakšna predstava Tadeja Pogačarja! Alaphilippe letel po zraku.
Ne spreglejte