Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2013,
14.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 28. 5. 2013, 14.45

6 let, 7 mesecev

Škerlj: Izkušnja je izredna, pa še na svežem zraku si!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Le še dobra dva tedna nas ločita od začetka 20. dirke Po Sloveniji. Na uvodni dan se bodo s kronometrom spopadli tudi rekreativci. Posebni gost bo nekdanji odlični kolesar, 72-letni Franci Škerlj.

Škerlj, ki je leta 1968 za Jugoslavijo nastopil na olimpijskih igrah v Ciudad de Mexicu, kjer je v kronometru na 100 km osvojil 16. mesto, se že veseli 13. junija in Hervisovega rekreativnega kronometra, na katerem je doslej nastopil že dvakrat.

"Gre za veliko promocijo tega športa. Kolikor sem spremljal reakcije ostalih udeležencev, so na koncu vedno vsi zelo zadovoljni. Izkušnja je izredna," je povedal Škerlj, sicer velik navdušenec nad dirko Po Sloveniji, ki jo spremlja že od prve izvedbe naprej. Ob tem izpostavlja dobro organizacijo in dejstvo, da mu je kot posebnemu gostu z nalepko na njegovem vozilu omogočeno lažje spremljanje posameznih etap. "Tudi letos bom z navdušenjem spremljal pot kolesarjev. Še posebej me veseli, da se spet vrača etapa čez Vršič, na katerega imam zelo lepe spomine," je povedal mož, ki je pred leti izdal tudi zelo zanimivo knjigo "Čez Vršič na olimp", v kateri opisuje svoje spomine na tekmovalno kolesarstvo.

Zelo zdrav način rekreacije

To je bil takrat povsem drug šport – tudi dojemanje kolesa kot prevoznega sredstva se je vmes zelo spremenilo. "Nekoč je bilo v Ljubljani zelo malo koles, veliko več jih je bilo izven mesta. Zdaj je kolesarjev povsod veliko. Vesel sem, ko jih na poti z Grosuplja do Iga, ki jo ogromnokrat prevozim, srečujem. Mlade, pa nekoliko starejše, ženske, moške …" je povedal Škerlj in dodal, da je kolesarstvo zelo zdrav način rekreacije, ki pomaga tudi pri številnih zdravstvenih težavah. "Pa še na svežem zraku si," je pristavil.

Kolesa so zdaj povsem drugačna

Škerlj, sicer zelo aktiven tudi v domačem kolesarskem klubu Grosuplje, priporoča vsem kolesarjem, da si poskušajo priboriti svoje mesto na Hervisovem rekreativnem kronometru – bodisi preko nagradne igre ali z dobrodelno donacijo za projekt Botrstvo. "Možnost, da se lahko pelješ po središču Ljubljane, zaprtem za promet, ni dana vsakemu. Prepričan sem, da bi bilo, če bi bil štart odprt za vse, našteli več sto kolesarjev, a žal to ni mogoče. Veseli me, da je zanimanje veliko. Ljudje se želijo preizkusiti. Videti, kako je, ko gre zares. Čeprav ga merijo, čas še zdaleč ni najbolj pomemben," je pojasnil legendarni slovenski kolesar, ki dodaja, da so današnji kronometri povsem drugačni kot tisti pred 40 in več leti. "Razlike se merijo v svetlobnih letih. V Mehiki smo si morali recimo kar sami kupiti lažje tekmovalne drese, saj smo imeli sicer le volnene – take, primerne za vzpon na Vršič ali kaj podobnega. Da o tem, kako drugačna so kolesa, ne govorimo. Od mehanike do tega, iz kakšnih materialov jih izdelujejo. Zdaj so lažja, veliko bolj vodljiva. To je povsem drug svet," je še povedal Škerlj.

Bi se mu po ulicah Ljubljane pridružili tudi vi? Več informacij o možnosti prijave najdete na spletni strani www.hervisovkronometer.si.

Ne spreglejte