Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 6. 2023,
9.53

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,26

Natisni članek

Saša Vujačić Beno Udrih Rašo Nesterović Nikola Jokić Denver Nuggets Vlatko Čančar Vlatko Čančar NBA Liga NBA

Torek, 13. 6. 2023, 9.53

10 mesecev, 2 tedna

Slovenci prvaki v ligi NBA

Čančar naslov prvaka proslavil na prav poseben način #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,26
Vlatko Čančar Denver Nuggets | Vlatko Čančar se z Denverjem veseli naslova lige NBA. | Foto Guliverimage

Vlatko Čančar se z Denverjem veseli naslova lige NBA.

Foto: Guliverimage

Beno Udrih, Rašo Nesterović, Saša Vujačić in po novem tudi Vlatko Čančar. 26-letni slovenski košarkar si je namreč z Denver Nuggets po zmagi v finalni seriji nad Miami Heat (4:1) kot četrti Slovenec nadel šampionski prstan, ki ga osvoji prvak lige NBA. Čančar je po srečanju s soigralci naslov bučno proslavil, po družbenih omrežjih pa je hitro zaokrožil posnetek njegovega skoka v bazen.

Denver
Sportal Noro slavje v Denverju, Slovenija ima prvaka lige NBA

Slovenska košarka je po 13 letih dočakala lovoriko, ki na seznamu dosežkov manjka marsikateremu superzvezdniku najmočnejše košarkarske lige na svetu. Čeprav v stranski vlogi, je Vlatko Čančar postal četrti slovenski košarkar, ki je v vitrino pospravil šampionski prstan lige NBA. Pred njim je to uspelo Rašu NesterovićuSaši Vujačiću in Benu Udrihu. Zadnja sta bila prvaka kar dvakrat. 26-letni Čančar je v letošnji končnici zaigral le na petih tekmah, v velikem finalu je na četrti tekmi na igrišču preživel 29 sekund, v katerih je njegova statistika ostala prazna. Kljub temu je slovenski reprezentant v rednem delu večkrat dokazal, da njegov prispevek ekipi ni zanemarljiv, konec novembra je proti Oklahomi z 19 doseženimi točkami dosegel svoj strelski rekord, nekajkrat pa je nase opozoril tudi z atraktivnimi zabijanji, ki so odzvanjala čez lužo.

O Slovencu je tik pred začetkom finala spregovoril tudi MVP finalne serije Srb Nikola Jokić, ki je s Slovencem stkal posebno vez. "Za Vlatka vedno rečem, da vedno, ko dobi priložnost, to tudi dobro izkoristi. Zna odigrati na pravi način in dokazal je, da spada v to ligo in da celotna ekipa igra bolje, ko je on na terenu, kar je, če vprašate mene, zelo pomembno," je bil pred začetkom serije z Miamijem jasen Jokić. Soigralca sta se skupaj razveselila tudi velikega uspeha, na spletu je že zaokrožil posnetek slavja Nuggetsov, v katerem je Jokić v bazen spravil soigralca Jamala Murrayja, nato pa je z roko nakazal tudi Čančarju, da se jima pridruži. Ta se ni upiral in se s skokom "na bombico" pridružil soigralcema pri velikem slavju.

Trenutek slavja, ki je preplavil družbena omrežja:

Čančar prvi po 13 letih

Kot že omenjeno, je Čančar prvi Slovenec s šampionskim prstanom po letu 2010, ko je Vujačić v velikem finalu z LA Lakers s 4:3 v finalni seriji ugnal Boston Celtics. Skupno je do zdaj v ligi NBA zaigralo enajst Slovencev, od tega pa se je peterica, vsaj do zdaj, zavihtela v veliki finale. Kar trikrat je na zadnji stopnički zaigral Vujačić, po enkrat pa so se v boj za šampionski prstan podali še Beno Udrih, Nesterović, Goran Dragić in letos še Čančar, ki bo poleti znova zelo pomemben člen slovenske izbrane vrste na svetovnem prvenstvu. V sedmih finalih – v enem izmed teh sta nastopila dva Slovenca –, v katerih je imela Slovenija svojega predstavnika, so si slovenski košarkarji v petih izmed sedmih serij nato tudi nadeli šampionski prstan, ki ga prejme zmagovalec lige NBA.

Leto, ko je imela Slovenija predstavnika v finalu

Košarkar

Finalna serija

Št. tekem, na katerih je igral v finalu

Povprečje minut na tekmo

Povprečje točk na tekmo

2005

Beno Udrih

Spurs : Pistons 4:3

5

9:07

2,4

2005

Rašo Nesterović

Spurs : Pistons 4:3

4

6:18

0,5

2007

Beno Udrih

Spurs : Cavaliers 4:0

2

0:36

0,0

2008

Saša Vujačić

Lakers : Celtics 2:4

6

22:01

8,3

2009

Saša Vujačić

Lakers : Magic 4:1

5

4:22

0,0

2010

Saša Vujačić

Lakers : Celtics 4:3

7

7:25

3,0

2020

Goran Dragić

Heat : Lakers 2:4

2*

16:53

5,5

2023

Vlatko Čančar

Nuggets - Heat 4:1

1

0:06

0,0

*na preostalih manjkal zaradi poškodbe

Goran Dragić je leta 2020 v končnici naravnost blestel, a mu je načrte nato prekrižala poškodba stopala. | Foto: Getty Images Goran Dragić je leta 2020 v končnici naravnost blestel, a mu je načrte nato prekrižala poškodba stopala. Foto: Getty Images

Dragiću načrte prekrižala poškodba

Leto 2020 je bilo do letošnje sezone zadnje leto, ko je imela Slovenija predstavnika v finalu lige NBA. Takrat je Goran Dragić z Miamijem v mehurčku v Orlandu po izjemnih predstavah v finalu klonil ravno proti Los Angeles Lakers, ki so morali tokrat priznati premoč Denverju. Slovenec je bil v tisti končnici eden izmed nosilcev igre takrat odlično razpoloženega Miamija, a jo je Slovencu nato tik pred finalom dokončno zagodla poškodba stopala, Heat pa so na koncu morali v seriji z 2:4 v zmagah priznati premoč Lakersom. Dragić je takrat kljub hudi poškodbi s pomočjo injekcij igral na prvi in zadnji tekmi v seriji, na prvi je dosegel šest točk, na drugi pa pet.

Saša Vujačić je v treh finalih z Lakersi dvakrat postal prvak. | Foto: Getty Images Saša Vujačić je v treh finalih z Lakersi dvakrat postal prvak. Foto: Getty Images Desetletje suše

Pred podvigom Dragića pa je Slovenija kar deset let čakala na svojega predstavnika v velikem finalu lige NBA. Takrat so bili v središču pozornosti košarkarji Los Angeles Lakers. Po letošnji metli se veliko srečnejših trenutkov zagotovo spominja Saša Vujačić, ki je z Lakersi v letih 2008, 2009 in 2010 kar trikrat igral v velikem finalu lige NBA, v zadnjih dveh pa je nato z ekipo iz mesta angelov tudi osvojil naslov.

Leta 2008, ko so Lakers sicer ostali brez zmage, je Vujačić v finalu igral dobrih 22 minut na srečanje, v katerih je v povprečju dosegal 8,3 točke na obračun v seriji z Bostonom, na tretji tekmi finala je takrat dosegel 20 točk, kar je še vedno najvišji strelski izkupiček katerega izmed slovenskih košarkarjev v finalih. Leta 2009 so nato Lakersi v finalu s 4:1 ugnali Orlando Magic, leto zatem pa s 4:3 še Boston.

Leta 2007 se je svojega drugega šampionskega prstana veselil Beno Udrih, ki je v finalu s San Antonio Spurs s kar 4:0 v zmagah pometel s Cleveland Cavaliers. Udrih je v finalni seriji zaigral na dveh tekmah, a je na obeh igral manj kot minuto, ob tem pa je njegova statistika ostala prazna.

Več priložnosti pa je Udrih dobil dve leti pred tem, ko se je velike zmage v finalu v svoji prvi sezoni v dresu San Antonia veselil skupaj z Rašem Nesterovićem. V veliko bolj napeti finalni seriji kot dve leti zatem so Spurs s 4:3 premagali Detroit Pistons. Udrih je takrat v finalu zaigral na petih izmed sedmih obračunov. V povprečju je na parketu preživel dobrih devet minut, v katerih je dosegel 2,4 točke na tekmo. Nesterović pa je na parket stopil na štirih tekmah, s povprečjem dobrih šest igralnih minut na srečanje in s povprečjem dosežene 0,5 točke.  

Preberite še:

Jan Copot
Sportal Helios predstavil prvega novinca
Vlado Ilievski
Sportal Uradno: vrača se ljubljenec navijačev Olimpije
Ne spreglejte