Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 5. 2023,
23.22

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

11

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Maccabi Tel Aviv Monaco Partizan Real Madrid Olympiacos Fenerbahče Evroliga

Sreda, 10. 5. 2023, 23.22

1 leto

EVROLIGA, ČETRTFINALE, PETE TEKME

Real po velikem preobratu izločil Partizan in spisal zgodovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

11

Real Madrid : Partizan | Real se je kot zadnji uvrstil na zaključni turnir četverice. | Foto Guliverimage

Real se je kot zadnji uvrstil na zaključni turnir četverice.

Foto: Guliverimage

V evroligi so po izjemno zanimivih četrtfinalnih serijah postali znani vsi udeleženci zaključnega turnirja najboljše četverice v Kaunasu, ki bo konec prihodnjega tedna. Kot zadnji so si vstopnico v polfinale zagotovili košarkarji Real Madrida, ki so na odločilni peti tekmi četrtfinala po preobratu, potem ko so zaostajali že z 18 točkami prednosti, z 98:94 ugnali Partizan. Že pred tem se je uvrstitve v polfinale veselil Monaco, ki je na odločilni peti tekmi s 97:86 ugnal Maccabi Tel Aviv. V torek si je vstopnico med najboljše štiri priigral Olympiacos, kot prva pa Barcelona. Polfinalna para sta tako Olympiacos - Monaco ter Real Madrid - Barcelona.

Željko Obradović Partizan
Sportal Dončić se je poklonil kolegom, Obradović jasen: O tem ne želim več razpravljati

Sreda, 10. maj:

Največ pozornosti je v sredo požel obračun v Madridu, kjer je na peti tekmi gostoval Partizan, ki je v četrtfinalu sicer vodil že z 2:0 v zmagah, a je nato izgubil na obeh domačih tekmah v Beogradu, odločila pa je peta tekma, ki je po velikem preobratu pripadla Realu. Španski kraljevi klub je s tem postal prva ekipa v zgodovini evrolige, ki je nadoknadila zaostanek z 0:2 v zmagah in se na koncu veselila napredovanja. Ob tem pa ostaja prava trdnjava WiZink center, saj še nobeni izmed ekip v serijah na gostovanjih v Madridu v evroligi ni uspelo zmagati na odločilni peti tekmi.

Kevin Punter v obrambni akciji nad Adamom Hango. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kevin Punter v obrambni akciji nad Adamom Hango. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Strateg Partizana Željko Obradović je po dveh tekmah suspenza lahko znova računal na enega izmed glavnih nosilcev igre Kevina Punterja, a tudi izjemno razpoloženi Američan na koncu ni bil dovolj za slavje Partizana. Ta je sicer srečanje v WiZink areni v Madridu odprl sanjsko, ob polčasu je vodil s kar 55:39, ob začetku tretje četrtine pa je prednost gostov znašala že 18 točk (59:41), kar je bila tudi njihova najvišja prednost na srečanju, ob tem pa so od sreče prekipevali tudi navijači srbskega kluba v Madridu. A gostitelji se niso predali, počasi, a vztrajno so topili prednost gostov, dobrih šest minut pred koncem pa je bil izid na semaforju po dolgem času izenačen, potem ko je Sergio Rodriguez zadel za 81:81.

Džanan Musa je dosegel 20 točk. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Džanan Musa je dosegel 20 točk. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Isti igralec je dobri dve minuti pred koncem zadel za vodstvo s 97:88, a se Partizan ni predal, 47 sekund pred koncem je trojko za priključek in delni izid 6:0 zadel Zach LeDay, ki je tako beograjski klub približal le na tri točke zaostanka (94:97). 24 sekund pred koncem je s trojko za izenačenje poskusil še Punter, a je bil nenatančen, prosti met za potrditev zmage Reala pa je nato zadel Mario Hezonja. Real se je na koncu veselil zmage z 98:94. Prvi strelec Reala je bil na koncu z 20 točkami Džanan Musa, pri Partizanu jih je Punter dosegel 28. Nekdanji slovenski reprezentant Anthony Randolph, ki se je pred kratkim vrnil na parket po dolgotrajnih težavah s poškodbami, je ob zmagi svoje ekipe v dobrih petih minutah na parketu dosegel dve točki in en skok.

Zmago svojega nekdanjega kluba je z objavo fotografije na Twitterju, na kateri so Sergio Rodriguez, Sergio Llull in Rudy Fernandez "proslavil" tudi Luka Dončić

Monaco izločil Maccabi

Na prvi sredini tekmi je Monaco na peti tekmi izkoristil prednost domačega igrišča in se pred domačimi navijači le dve leti po vstopu v evroligo zavihtel na zaključni turnir četverice, potem ko je bil na odločilnem obračunu s 97:86 boljši od Maccabija iz Tel Aviva. Monaco si je odločilno prednost priigral v zadnji četrtini, z delnim izidom 21:7 v zadnjih petih minutah. Pri domačih sta Mike James in Jordan Loyd dosegla po 21 točk, gostom pa na koncu ni pomagalo niti 27 točk (5/7 za 3), šest skokov in sedem asistenc Wada Baldwina.

Monaco je postal prva ekipa po letu 1997 iz francoske lige LNB, ki se je uvrstil na zaključni turnir.

Mike James je za Monaco dosegel 21 točk. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Mike James je za Monaco dosegel 21 točk. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Olympiacos boljši od Fenerbahčeja

V sredo sta bila pri Olympiacosu, ki se bo v polfinalu pomeril z Monacom, najboljša posameznika  Kostas Slukas z 22 točkami in Saša Vezenkov, ki jih je dosegel 17. V vrstah Fenerbahčeja, kjer vlogo pomočnika trenerja opravlja bivši slovenski selektor Rado Trifunović, je največ točk zbral Marko Gudurić (26).

Evroliga, četrtfinale, pete tekme:

Torek, 9. maj:

Sreda, 10. maj:

Evroliga, četrtfinale:

Monaco - Maccabi Tel Aviv /3:2/
Real Madrid - Partizan /3:2/
Barcelona - Žalgiris /3:0/
Olympiacos - Fenerbahče /3:2/

//izid v zmagah; igrajo na tri zmage

Preberite še:

Partizan Real
Sportal Real v vročem Beogradu izsilil peto tekmo, tudi Fenerbahče se še ne poslavlja
Jaka Lakovič Gran Canaria
Sportal Velik uspeh Lakoviča: z Gran Canario osvojil evropski pokal!
Ne spreglejte