Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 1. 2024,
5.10

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

Natisni članek

Kyrie Irving New Orleans Pelicans Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks NBA Liga NBA

Nedelja, 14. 1. 2024, 5.10

3 mesece, 2 tedna

LIGA NBA, 13. JANUAR

Luka Dončić tokrat brez razloga za nasmeh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37
Luka Dončić | Luka Dončić je izpustil še drugo zaporedno tekmo, skupno šesto v sezoni. | Foto Reuters

Luka Dončić je izpustil še drugo zaporedno tekmo, skupno šesto v sezoni.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallas Mavericks so brez Luke Dončića izgubili še svojo četrto od šestih tekem, na katerih slovenski košarkar v tej sezoni ni igral. Zasedba Jasona Kidda je morala v areni American Airlines po slabšem drugem polčasu s 108:118 priznati premoč New Orleans Pelicans, ki so sicer igrali brez številnih nosilcev igre. Ob odsotnosti Dončića, ki ima še naprej težave z gležnjem, je vloga prvega strelca pri Dallasu znova pripadla Kyrieju Irvingu, ki je dosegel 33 točk.

Še drugič v tem tednu so košarkarji Dallas Mavericks po dveh odmevnih zmagah odgovorili na najslabši možen način. Najprej so med tednom ugnali Minnesoto Timberwolves in zatem ostali praznih rok proti Memphisu, tokrat pa so po veliki zmagi nad New York Knicks izgubili proti New Orleans Pelicans, ki so z oslabljeno zasedbo v American Airlines centru zmagali s 118:108. "To je NBA, vsak dan moraš prikazati najboljšo predstavo. Na enak način smo izgubili proti Memphisu in se nato spet dvignili, upam, da bo tudi zdaj tako. New Orleansu je treba čestitati, bili so agresivni, odločni pri skoku, mi pa smo se lovili. Fizično danes nismo bili pravi," je po porazu poudaril trener Dallasa Jason Kidd.

Dallas Mavericks : New Orleans Pelicans 108:118

Strelci: Irving 33, Jones Jr. in Hardaway Jr. 24, Green 9; Hawkins 34, Jones 15, Valančiunas (12 sk.), Alvarado in Nance Jr. po 14

Vrhunci tekme:

Ta se še naprej spopada s številnimi poškodbami svojih varovancev, ki so v zadnjih tednih dodobra osiromašile zasedbo iz Teksasa. Zasedba Jasona Kidda je bila oslabljena tudi na obračunu z New Orleans Pelicans. Dončić je zaradi težav z gležnjem izpustil še drugo zaporedno tekmo, skupno šesto tekmo v tej sezoni, in bil znova v vlogi gledalca. Na dozdajšnjih šestih tekmah brez slovenskega asa so Mavericksi zmagali dvakrat. Poleg Dončića je Kidd pogrešal še Danteja Exuma in Derecka Livelyja II, sta pa nastopila Josh Green in Grant Williams, ki sta bila pred tekmo pod vprašajem, prvič po novembru pa je zaigral tudi Maxi Kleber, ki je v enajstih minutah na parketu dosegel dve točki. 

Jordan Hawkins je bil s 34 točkami prvi strelec tekme, na drugi strani jih je 33 dosegel Kyrie Irving. | Foto: Reuters Jordan Hawkins je bil s 34 točkami prvi strelec tekme, na drugi strani jih je 33 dosegel Kyrie Irving. Foto: Reuters Obračun "rezervnih" postav

A zelo oslabljeni so manj kot 24 ur po porazu z Denverjem v Dallasu nastopili tudi košarkarji New Orleansa, pri katerih so bili na stranskem tiru Brandon Ingram, C.J. McCollum in Trey Murphy III, že nekaj časa pred tekmo je trener pelikanov Willie Green prečrtal Ziona Williamsona. Ekipi sta bili pred srečanjem po številu zmag in porazov izenačeni, zdaj so pelikani z razmerjem 23-17 na lestvici pred Dallasom (24-16), ki je na zadnjih šestih domačih zaporednih tekmah slavil štirikrat.

Na obračunu "rezervnih" moštev obeh ekip so se tako na tretji medsebojni tekmi v tej sezoni še drugič veselili košarkarji New Orleansa, ki so prvo četrtino dobili z 29:20, na začetku druge vodili tudi z dvomestno razliko, a je sledil odgovor Dallasa, ki je do polčasa prišel v vodstvo s 54:49. Ekipa Dallasa je imela v prvem polčasu precej težav z Jonasom Valančiunasem, ki je lomastil pod košem. V drugem polčasu se je nato razigral še Jordan Hawkins. V zaključku tretje četrtine so gostje zapretili z delnim izidom 11:0 in se s kar 39 doseženimi točkami v eni četrtini po preobratu v zadnjih deset minut podali s prednostjo 91:88. 

Zatem so gostje ves čas držali minimalno vodstvo, dobre tri minute pred koncem se je Dallas po košu Derricka Jonesa Jr. še približal na 100:107, a bližje od tega ni šlo. Na koncu so pelikani zmagali s 118:108. Hawkins je bil s 34 točkami (6/12 za 3) prvi strelec srečanja, postavil je tudi svoj strelski rekord kariere, litovski orjak Valančiunas je 14 točkam dodal še 12 skokov in sedem asistenc, Herbert Jones je dodal 15 točk. Pri Dallasu je ob odsotnosti Dončića vloga prvega strelca pripadla Kyrieju Irvingu, ki je dosegel 33 točk (12/27 met iz igre, 5/14 za 3), Tim Hardaway Jr. in Jones Jr. sta prispevala po 24 točk in bila poleg Irvinga še edina košarkarja pri Dallasu z dvomestnim izkupičkom. Pelikani so v prvem polčasu zadeli le štiri od 14 trojk, v drugem pa sedem od devetih tovrstnih poskusov. 

Luka Dončić je tokrat s klopi spremljal poraz svojih soigralcev. | Foto: Reuters Luka Dončić je tokrat s klopi spremljal poraz svojih soigralcev. Foto: Reuters

"Takšni porazi so sestavni del sezone, vsaka ekipa se slej ko prej spopade s tem. Vsaka ekipa ima tudi težave s poškodbami. Danes se je res poznala utrujenost, fantje imajo za sabo dolge tekme. A iz tega se moramo kaj naučiti in iti naprej. Veseli smo, da se je vrnil Maxi, mislim, da je v minutah, ko je bil na parketu, igral zelo dobro. Upam, da se bo njegovo telo zdaj dobro odzvalo," je po koncu še dodal Kidd.

Ekipi se bosta po sobotni tekmi v ponedeljek pomerili še enkrat. Tista tekma bo na sporedu ob 20.30 po slovenskem času.

Boston se doma ne ustavlja  Jaylen Brown je ob 19. domači zmagi Bostona dosegel 32 točk. | Foto: Reuters Jaylen Brown je ob 19. domači zmagi Bostona dosegel 32 točk. Foto: Reuters

Do nove zanesljive zmage je prišla vodilna ekipa vzhoda Boston Celtics, ki je na domačem parketu s 145:113 nadigrala Houston Rockets. Celtics so v tretji četrtini dosegli kar 43 točk in si na ta način omogočili povsem miren zaključek tekme. Jaylen Brown je ob 30. zmagi sezone (ob tem imajo Celtics še devet porazov) dosegel 32 točk (4/6 za 3), Jayson Tatum je 27 točkam dodal še osem skokov. V dresu Houstona, ki ga vodi nekdanji trener Bostona Ime Udoka, je Cam Whitmore dosegel 22 točk. Boston je v tej sezoni v TD Gardnu še brez poraza, na 19 tekmah so Celtics zmagali 19-krat.

Na domačem parketu so bili uspešni tudi košarkarji Milwaukee Bucks, ki so s 129:18 premagali Golden State Warriors. Vloga prvega strelca je pripadla Giannisu Antetokounmpu s 33 točkami in devetimi skoki, Damian Lillard jih je dodal 27, za bojevnike jih je Jonathan Kuminga prispeval 28.

New York Knicks so po porazu z Dallasom v gosteh s 106:94 premagali Memphis, Julius Randle je ob 24 točkah ujel še enajst odbitih žog. Los Angeles Lakers pa so bili prekratki na gostovanju pri Utah Jazz (135:132). Pri gostiteljih je Lauri Markkanen dosegel 29 točk in devet skokov, Lakersom pa na koncu ni pomagalo niti 39 točk (6/11 za 3) in osem asistenc D'Angela Russlla.

Liga NBA, 13. januar:

Lestvica

Kyrie Irving
Sportal Nora predstava Irvinga, Dallas brez Dončića do zmage
Luka Dončić
Sportal Nič novega, Luka Dončić ostaja št. 1 med branilci!
Ne spreglejte