Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 11. 2023,
7.00

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,02

Natisni članek

NBA New Orleans Pelicans Denver Nuggets Kyrie Irving Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Sreda, 15. 11. 2023, 7.00

6 mesecev

Liga NBA, 14. november

Dončić in Dallas v New Orleansu trpela kot še nikoli v tej sezoni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,02
Luka Dončić | Luka Dončić je v New Orleansu dočakal tekmo, na kateri je dosegel najmanj točk, asistenc in skokov v tej sezoni. Pred torkovim srečanjem v New Orleansu je najmanj točk v tej sezoni dosegel proti Denverju (18), najmanj skokov je zbral proti Orlandu (3), najmanj asistenc pa proti Orlandu in LA Clippers (obakrat 6). | Foto Reuters

Luka Dončić je v New Orleansu dočakal tekmo, na kateri je dosegel najmanj točk, asistenc in skokov v tej sezoni. Pred torkovim srečanjem v New Orleansu je najmanj točk v tej sezoni dosegel proti Denverju (18), najmanj skokov je zbral proti Orlandu (3), najmanj asistenc pa proti Orlandu in LA Clippers (obakrat 6).

Foto: Reuters

Če so košarkarji Dallasa v noči na ponedeljek blesteli v New Orleansu ter na krilih Luke Dončića (30 točk) in Kyrieja Irvinga (35 točk) odpravili gostitelje, pa je bilo dva dni pozneje vse drugače. Pelikani so se predstavili v popolnoma drugačni podobi. Na novem igrišču bleščečih barv, tekma je štela tudi za medsezonski turnir, je New Orleans nadigral skromne Mavericks (131:110), slovenski as pa je ponudil slabo predstavo, v kateri je ob metu iz igre 5/16 dosegel 16 točk, dodal asistenci in skoka ter kar osem izgubljenih žog. Takrat, ko je bil Ljubljančan na parketu, je bil Dallas slabši kar za 26 točk.

Učinek Luke Dončića: 16 točk (3/5 za tri, 2/11 za dve, 3/5 prosti meti), 2 sk., 2 asis., 8 izg. žog v 26 minutah

Vrhunci dvoboja v New Orleansu:

Če so navijači New Orleansa v noči na ponedeljek v dvorani Smoothie King Center spremljali všečno predstavo Dallasa, ki si je z nesebično igro in razigranim dvojcem LuKai (Luka Dončić in Kyrie Irving) hitro priigral visoko prednost, ki je nato ni več izpustil iz rok, pa je bilo slabih 50 ur pozneje povsem drugače. Ko je napočil trenutek za dvoboj, ki je štel tudi za medsezonski turnir, se je razmerje moči prevesilo na stran gostiteljev. Začelo se je resda s trojko Luke Dončića, a je nadaljevanje ponudilo povsem drugačen potek dogodkov.

Luka Dončić je ponudil najslabšo predstavo v tej sezoni. | Foto: Guliverimage Luka Dončić je ponudil najslabšo predstavo v tej sezoni. Foto: Guliverimage

Ljubljančanu ni šlo kaj dosti od rok. Resda je znova natančno zadeval za tri točke, od petih metov je zadel kar tri, to pa je bila tudi edina njegova svetla točka večera, v katerem je vknjižil najbolj skromno statistiko v vseh treh največjih rubrikah. Dosegel je najmanj točk v sezoni (16), podelil le dve asistenci, ujel le dva skoka, vse skupaj pa podkrepil s kar osmimi izgubljenimi žogami. 

"Slaba igra. Imamo 82 tekem v sezoni NBA. Seveda bodo slabi večeri. Igrali smo slabo. To je to," je po najvišjem porazu v tej sezoni dejal 24-letni LD77. Na parketu je prebil le 26 minut, njegovo moštvo pa je bilo v tem obdobju od gostiteljev, ki so prekinili niz petih zaporednih porazov, slabše kar za 26 točk.

Dončić v noči na ponedeljek zaradi visoke prednosti v zadnji četrtini ni več stopil na parket, tokrat pa je bilo obratno, saj je Dallas tako močno zaostajal, da je trener Jason Kidd v zadnjem delu srečanja posegel po menjavah. Mavericks so tako dobili zadnjo četrtino s 25:17 in vsaj malce ublažili najhujši poraz v tej sezoni.

Kako je Zion Williamson ukradel žogo Luki Dončiću in atraktivno zabil: 

Če so pred tem na desetih tekmah izgubili le dvakrat, tako Denver kot Toronto sta bila od Teličkov boljša za 11 točk, pa so tokrat ostali praznih rok za -21. Dolgo časa je kazalo, da bo končna razlika še večja. New Orleans je namreč po treh četrtinah vodil 114:85 (+29), obramba Dallasa pa je bila povsem nemočna in razbita.

Novinec Jordan Hawkins je bil s 25 točkami prvi strelec srečanja. Enako število točk je dosegel Brandon Ingram. | Foto: Guliverimage Novinec Jordan Hawkins je bil s 25 točkami prvi strelec srečanja. Enako število točk je dosegel Brandon Ingram. Foto: Guliverimage

Kidd: Izgubljali smo preveč žog

"To je bil slab večer v vseh pogledih. Igrali smo slabo v obrambi, s premalo energije, izgubljali smo preveč žog," je trener Mavericks Jason Kidd opozoril na preveč izgubljenih žog. Dallas jih je zapravil kar 20, skoraj polovico zgolj Dončić (8), po večini njih pa je New Orleans prišel do lahkih točk, ki jih je ponavadi dosegel v protinapadu z zabijanjem. Slovenski zvezdnik je po dvoboju potožil, da je bilo igrišče, na katerem je potekala prva tekma medsezonskega turnirja v New Orleansu, spolzko in nestabilno.

Pelikani so po izgubljenih žogah Dallasa prišli do kar 31 točk. Bili so hitrejši in spretnejši, navijači so dočakali številna atraktivna zabijanja Ziona Williamsona. Da bo to poseben večer, je z noro trojko z druge polovice igrišča ob zvoku sirene po koncu prve četrtine pokazal že Naji Marshall. Takrat je New Orleans povedel s 33:26, nato pa se je prednost le še višala.

Neverjetna trojka Marshalla ob koncu prve četrtine:

Dončić je zgrešil večino metov za dve točki, zadel le dva od 11, na koncu pa je bil s 16 točkami tretji strelec svoje ekipe. Več sta jih dosegla Kyrie Irving in Tim Hardaway Jr. (oba 17).

Pri gostiteljih sta v napadu izstopala Brandon Ingram in novinec Jordan Hawkins. Oba sta dosegla 25 točk, Ingram je dodal devet skokov in 7 asistenc, mladi Hawkins, ki ni začel dvoboja v prvi peterki, pa je zadel pet trojk in trenerja navdušil s samozavestjo. Dallasu sta veliko preglavic povzročala tudi Zion Williamson (19 točk, 7 skokov in 5 asistenc) in Herbert Jones (19 točk, 5 ukradenih žog, 2 blokadi), s katerim je imel veliko težav Dončić, 16 točk pa je dodal rezervist Marshall.

Pod zmago se je podpisal pomočnik trenerja James Borrego. Nadomeščal je glavnega trenerja Willieja Greena, ki je manjkal zaradi bolezni, in se izkazal. Pelikani so se odlično zoperstavili Dallasu in prekinili niz petih porazov, Borrego pa je bil še kako zadovoljen z moštveno in borbeno igro, saj je vsak član začetne peterke zbral vsaj štiri asistence in eno ukradeno žogo. "Moramo čestitati New Orleansu za njihovo predstavo. Odigrali so trdo in dobro tekmo," je Kidd športno čestital gostiteljem. V noči na četrtek ga čaka nov izziv, gostovanje pri Washingtonu.

Nič z napredovanjem Dallasa?

Dvoboj v New Orleansu je potekal na posebnem igrišču, obarvanem v žive barve, ki so značilnost novoustanovljenega tekmovanja. | Foto: Reuters Dvoboj v New Orleansu je potekal na posebnem igrišču, obarvanem v žive barve, ki so značilnost novoustanovljenega tekmovanja. Foto: Reuters Obračun z New Orleans Pelicans je štel tudi za t. i. medsezonski turnir, tekmovanje znotraj tekmovanja za pokal lige NBA. Vsaka ekipa v šestih skupinah igra v okviru medsezonskega turnirja po dve tekmi doma in dve v gosteh. Šest zmagovalcev skupin in dve najboljši drugouvrščeni moštvi se bodo uvrstili v četrtfinale. Polfinale in finale turnirja bo gostil Las Vegas 8. in 9. decembra.

Mavericks so v skupini B zahodne konference, v kateri so poleg njih še Denver, LA Clippers, New Orleans Pelicans in Houston Rockets. Dallas ima po treh tekmah negativno razmerje zmag in porazov (1-2). Pred tekmo v New Orleansu so izgubili tudi proti prvakom lige NBA Denver Nuggets, na domačem parketu pa so premagali LA Clippers. S porazom proti Pelikanom so si najverjetneje že zaprli vrata napredovanja.

George vrgel trojko za izenačenje, nato pa ...

Zvezdniška zasedba Los Angeles Clippers je ponudila najboljšo predstavo, odkar se ji je pridružil James Harden, a to znova ni zadoščalo za prvo zmago. Odkar je bradati zvezdnik prišel v mesto angelov, so Clippers izgubili vseh pet tekem. Tokrat so ostali praznih rok proti prvaku Denverju (108:111), pri katerem je znova izstopal srbski as Nikola Jokić (32 točk, 16 skokov in 9 asistenc). Le ena podaja ga je ločila od novega trojnega dvojčka. Dvoboj, ki je štel tudi za medsezonsko tekmovanje, je ponudil nenavaden zaključek. Nuggets so vodili s 111:108, Clippers pa so krenili v zadnji napad po izenačenje. Paul George, ki je do takrat dosegel 35 točk, se je pet sekund pred koncem odločil za met za tri točke, a se je žoga zataknila med tablo in obročem. Sledil je sodniški met, pri katerem so do žoge prišli gostitelji in zadržali prednost. Harden je na dvoboju dosegel 21 točk (met iz igre 7/15).

V središču pozornosti sta bila tudi novinca Victor Wembanyama in Chet Holmgren. Prvič sta se pomerila na medsebojni tekmi, Oklahoma City pa je zlahka odpravila San Antonio. Zmagala je s 123:87. Holmgren je pri zmagovalcih dosegel 21 točk, francoski orjak pa eno manj za poražence. Pri Oklahomi se je najbolj izkazal raznovrstni Shai Gilgeous-Alexander (28 točk, 6 skokov, 5 asistenc in 7 ukradenih žog).

Green prijel za glavo Goberta in ga vlekel

Košarkarji Minnesote so ujeli zmagoviti ritem. Zmagali so že sedmič zapored, tokrat so s 104:101 ugnali Golden State. Dvoboj je postregel s kar tremi izključitvami. Predčasno so morali pod prho Draymond Green, Klay Thompson in Jaden McDaniels. Zgolj po nekaj minutah dvoboja. Bojeviti Green je bil izključen po tem, ko je med prerivanjem prijel za glavo francoskega centra Wolvesov Rudyja Goberta in ga vlekel po igrišču.

Liga NBA, 14. november:

Lestvica:

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Fantastično, kaj uspeva Dončiću in Irvingu! #video
Michael Malone
Sportal Denver podaljšal pogodbo s šampionskim trenerjem
Ne spreglejte