Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 10. 2023,
4.00

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

Natisni članek

Dallas Mavericks Liga NBA NBA Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 24. 10. 2023, 4.00

6 mesecev, 1 teden

Začetek nove sezone lige NBA 2023/24

Dobra novica za navijače Luke Dončića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51
Luka Dončić Dallas Mavericks | Luka Dončić bo vstopil v svojo šesto NBA sezono. | Foto Guliverimage

Luka Dončić bo vstopil v svojo šesto NBA sezono.

Foto: Guliverimage

Z današnjim dnem bodo noči za ljubitelje lige NBA spet veliko krajše, saj se bo v noči na sredo začela nova sezona najmočnejše košarkarske lige na svetu. Slovenija bo imela ob poškodbi Vlatka Čančarja in nerešenem klubskem statusu Gorana Dragića enega predstavnika, Luko Dončića. Dallas bo na parket prvič stopil v noči na četrtek, ko bodo Mavericks gostovali pri San Antoniu, kot vse kaže, pa bo po težavah s poškodbo mečne mišice za debi v novi sezoni pripravljen tudi slovenski zvezdnik.

Liga NBA je v pretekli sezoni s šampionskim prstanom osrečila še četrtega Slovenca. Po Benu Udrihu, Rašu Nesteroviću in Saši Vujačiću se je naslova z Denverjem razveselil še Vlatko Čančar, ki pa bo zaradi poškodbe kolena skoraj vso sezono odsoten z igrišč. Velik vprašaj zeva nad klubskim statusom Gorana Dragića, ki se je v zadnjih tednih v družbi brata Zorana na individualnih treningih pripravljal na novo sezono v Miamiju. Tako bo letos slovensko čast (vsaj za zdaj) reševal le Luka Dončić, ki bo z Dallasom poskušal popraviti vtis, ki so ga Mavericks pustili po lanskem hitrem koncu sezone.

Čeprav še ni povsem jasno, ali bo slovenski kapetan na prvi tekmi proti San Antoniu in prvem izboru letošnjega nabora Victorju Wembanyami zaradi poškodbe mečne mišice lahko stopil na parket, pa je že zdaj jasno, da bo Dončić tudi v svoji šesti sezoni v najmočnejši košarkarski ligi na svetu nosilec igre svoje ekipe. Slovenski as je ob tem že pozabil na niz slabih rezultatov na koncu lanske sezone, po katerem je ekipa iz Teksasa ostala brez končnice, zaradi namernega izgubljanja ob koncu rednega dela pa si nakopala še 750 tisoč ameriških dolarjev (682 tisoč evrov) denarne kazni. A pri Dallasu so po klavrnem aprilu zdaj obrnili nov list in s prenovljeno zasedbo vstopajo v novo sezono.

Luka Dončić Dallas Mavericks | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Prenovljeni Dallas, a ...

V pisarnah Dallasa na čelu z generalnim direktorjem Nicom Harrisonom so poleti zavihali rokave, tako da sta novi pogodbi podpisala Kyrie Irving in Dwight Powell, ta se je s kanadsko izbrano vrsto na svetovnem prvenstvu veselil bronastega odličja. Glavni novinci v zasedbi Dallasa pa so Seth Curry, Dante Exum in Derrick Jones Jr., pa tudi Grant Williams in Richaun Holmes, a ekipa v pripravljalnem obdobju še ni pokazala želenega učinka. Dallas je namreč v pripravljalnem obdobju, v katerem je imel Dončić tudi zaradi težav s poškodbami obstransko vlogo, zabeležil tri poraze na štirih tekmah. Najprej je dvakrat v Abu Dabiju klonil proti Minnesoti, zatem je v Madridu moral priznati premoč Realu, za konec pripravljalnega obdobja pa je v noči na soboto na domačem parketu brez pomoči Slovenca ugnal Detroit.

A trener Jason Kidd je prepričan, da bo ekipa uigrana v pravem času ter da bo naveza Kyrie Irving-Dončić v novi sezona prinesla sadove, ki jih prejšnja (še) ni. "Nismo imeli veliko časa za uigravanja, letos pa je povsem drugače in verjamem, da bo izplen veliko boljši. S Kyriejem sva vodji te ekipe, tistemu, kar bova storila midva, bodo drugi sledili. Postavljava zgled preostalim, a na igrišču je pet košarkarjev, zato bodo oziroma bomo pomembni prav vsi," je pred novo sezono poudaril Dončić.

Jason Kidd in Nico Harrison. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jason Kidd in Nico Harrison. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Statistika Luke Dončića:

Sezona Št. odigranih tekem Št. tekem v prvi postavi Minutaža Povprečje točk Skoki Asistence Ukr. žoge Izg. žoge
2018/19 72 72 32,2 21,2 7,8 6,0 1,1 3,4
2019/20 61 61 33,6 28,8 9,4 8,8 1,0 4,3
2020/21 66 66 34,3 27,7 8,0 8,6 1,0 4,3
2021/22 65 65 35,4 28,4 9,1 8,7 1,2 4,5
2022/23 66 66 36,2 32,4 8,6 8,0 1,4 3,6
Sezona Povprečje zadetih trojk (na tekmo) Povprečje vrženih trojk (na tekmo) Povprečje zadetih metov za 2 (na tekmo) Povprečje vrženih metov za 2 (na tekmo) Povprečje zadetih prostih metov (na tekmo) Povprečje vrženih prostih metov (na tekmo)
2018/19 2,3 7,1 4,7 9,3 4,8 6,7
2019/20 2,8 8,9 6,7 11,7 7,0 9,2
2020/21 2,9 8,3 6,9 12,2 5,2 7,1
2021/22 3,1 8,8 6,8 12,8 5,6 7,5
2022/23 2,8 8,2 8,1 13,8 7,8 10,5

Spodbudne novice v povezavi s poškodbo

Slovenski košarkar je v pretekli sezoni blestel z najboljšo individualno statistiko v svoji NBA-karieri. V povprečju je dosegal 32,4 točke, 8,6 skoka in osem asistenc na srečanje, a mu je to mu po grenkem in ekspresnem koncu sezone pomenilo bore malo, saj se je prvič po letu 2019 zanj klubska sezona končala že po rednem delu sezone. Slovenec je prepričan, da bo Dallas letos veliko bolj konkurenčen, bolj kot vse drugo pa v tem trenutku skrbi fizična pripravljenost Dončića, ta je imel v zadnjem obdobju kar nekaj težav s poškodbami. Že od marca se mu vlečejo težave s stegensko mišico, o katerih je govoril tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu, v Madridu pa si je na treningu poškodoval še mečno mišico na levi nogi, a zadnje novice iz tabora Dallasa so spodbudne. "Luka je danes prestal trening, v načrtu je, da ga v celoti opravi še v torek, potem pa bomo videli, kako se bo počutil. Normalno je treniral, opravil je ves trening," je po ponedeljkovem treningu Dallasa predstavnikom sedme sile povedal Kidd in razveselil navijače ekipe iz Teksasa.

Dragić na čakanju, Čančar na bolniški

V primerjavi z lansko sezono pa Dončić v tej čez lužo ne bo imel slovenske "družbe", saj sta se tako Vlatko Čančar kot Goran Dragić znašla v nezavidljivem položaju. Sedemintridesetletni Dragić, ki je že po koncu lanske sezone jasno in glasno spregovoril, da je pred njim še leto dni igranja košarke, je v pretekli sezoni v povprečju dosegal 6,3 točke, 1,4 skoka in 2,6 podaje na tekmo v 58 nastopih za Chicago Bulls in Milwaukee Bucks. Po koncu lanske sezone je nekdanji slovenski reprezentant odkrito spregovoril o tem, da si želi vrnitve v Miami, kjer si je ustvaril dom in kjer je dosegal svoje najboljše predstave v ligi NBA, a kljub nekaterim govoricam med poletjem in koncu sage z Damianom Lillardom za zdaj do podpisa sodelovanja še ni prišlo. Gogi kljub temu ne počiva, temveč na družbenih omrežjih redno objavlja fotografije in videe s treningov v Miamiju, kjer se mu je v zadnjem času po "prisilnem" slovesu od Cedevite Olimpije pridružil tudi brat Zoran.

Goran Dragić je še brez kluba. | Foto: Nik Moder/Sportida Goran Dragić je še brez kluba. Foto: Nik Moder/Sportida

Le na daljavo pa bo vstop v novo sezono pozdravil tudi prvak lige NBA in član Denver Nuggets Vlatko Čančar. Slovenska košarka je namreč po njegovi zaslugi v prejšnji sezoni po 13 letih dočakala lovoriko, ki na seznamu dosežkov manjka marsikateremu superzvezdniku najmočnejše košarkarske lige na svetu. Čeprav v stranski vlogi, je Čančar postal četrti slovenski košarkar, ki je v vitrino pospravil šampionski prstan lige NBA. V prejšnji sezoni je v redni sezoni zaigral na 60 tekmah, v katerih je v povprečju dosegal pet točk in 2,1 skoka v 14,8 minute, ki jih je v povprečju preživel na parketu. Šestindvajsetletni Slovenec se je za novo sezono nadejal bolj zajetne vloge, a mu je že poleti načrte prekrižala huda poškodba, potem ko si je v začetku avgusta strgal kolenske vezi in je moral narediti križ tako čez svetovno prvenstvo kot tudi čez skoraj vso novo klubsko sezono. Njegov Denver bo letos branil naslov, ki si ga je lani priigral z zmago v finalni seriji nad Miamijem, to so Nuggets dobili s 4:1 v zmagah.

Vlatko Čančar okreva po poškodbi kolena. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Vlatko Čančar okreva po poškodbi kolena. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Strokovnjaki največ stavijo na Boston in Milwaukee

Denver v napovedih NBA-strokovnjakov v napovedih visoko kotira tudi letos, še več možnosti pa analitiki napovedujejo ekipama na vzhodu Milwaukee Bucks in Boston Celtics. Prve je poleti v najbolj odmevnem prestopu okrepil Damian Lillard, ki bo tako v veliko pomoč Giannisu Antetokounmpu in druščini, ta si želi pohoda na vrh lige. Ekipo so močno okrepili tudi pri Bostonu, kjer jedro med drugim sestavljajo Jayson Tatum, Jaylen Brown, Jrue Holiday in Kristaps Porzingis. Na zahodu naj bi najvišje že kar tradicionalno kotirali Phoenix Suns, pa tudi Golden State Warriors in Los Angeles Lakers.

Klube čez lužo pa v novi sezoni čaka tudi velika novost, saj se je vodstvo lige odločilo za vpeljavo novega tekmovanja - pokal lige NBA, ki bo na sporedu v novembru in začetku decembra. Vseh 30 klubov bo razporejenih v šest skupin po pet ekip. Luka Dončić in njegovi Dallas Mavericks so dobili mesto v skupini B zahodne konference skupaj z aktualnimi prvaki Denver Nuggets, Los Angeles Clippers, New Orleans Hornets in Houston Rockets. V izločilne boje bo napredovalo osem ekip – iz vsake konference po štiri. Iz vsake od šestih skupin bo avtomatično napredoval zmagovalec (šest ekip), preostali mesti pa se bosta odprli za najboljši dve drugi ekipi iz vseh skupin zahodne in vzhodne konference. Prvak NBA-pokala bo prejel pol milijona dolarjev, poraženec finala 200 tisoč ameriških dolarjev, medtem ko polfinalista vsak po 100 tisočakov. 

Preberite še:

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Luka Dončić ne bo igral. Kako hudo je z njim?
Andre Iguodala
Sportal Štirikratni prvak lige NBA končal kariero, izbral družino
Luka Dončić Real Madrid Dallas Mavericks
Sportal Dallas uspešen na generalki, skrbi pri Dončiću
Ne spreglejte