Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 12. 2023,
5.08

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,21

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks NBA

Četrtek, 7. 12. 2023, 5.08

4 mesece, 3 tedne

LIGA NBA, 6. DECEMBER

Rekordni Dončić do zgodovinskega podviga v ligi NBA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,21
Luka Dončić | Luka Dončić je bil že ob polčasu pri trojnem dvojčku in 29 točkah, kar v zgodovini ni uspelo še nikomur. | Foto Guliverimage

Luka Dončić je bil že ob polčasu pri trojnem dvojčku in 29 točkah, kar v zgodovini ni uspelo še nikomur.

Foto: Guliverimage

Navijači Dallas Mavericks so imeli v American Airlines Areni kaj videti. Luka Dončić je kot prvi košarkar v zgodovini že ob polčasu dosegel trojni dvojček in ob tem prispeval 29 točk, skupaj s soigralci pa je na koncu s kar 147:97 premagal Utah Jazz. Novopečeni očka je tekmo končal pri 40 točkah, 11 asistencah in desetih skokih, na parketu pa prebil le prve tri četrtine.

Pa začnimo lepo po vrsti. Slovenski košarkarski virtuoz Luka Dončić je spet pisal posebno poglavje v košarkarskem svetu. Kot prvemu v vsej zgodovini lige NBA mu je v prvem polčasu uspelo preseči mejo 25 točk in se ob tem pohvaliti s trojnim dvojčkom. Po prvih 24 minutah igre je bil tako že pri 29 točkah, desetih skokih in desetih asistencah.

Luka Dončić je spisal zgodovino

Luka ter legendi Chamberlain in Bird

Ob koncu visoke zmage nad Utah Jazz, ki so jo košarkarji Dallas Mavericks zaokrožili z rezultatom 147:97, se je lahko pohvalil s 40 točkami, 11 asistencami in desetimi skoki, kar pomeni, da je sedmič v karieri dosegel trojni dvojček ter ob tem prispeval vsaj 40 točk, deset asistenc in skokov. S tem podvigom se je na večni lestvici izenačil na četrtem mestu z legendarnim Wiltom Chamberlainom.

Če nadaljujemo zgodbo o trojnih dvojčkih, moramo zapisati, da je bil to Lukov 60. trojni dvojček v ligi NBA in je zdaj prehitel velikega Larryja Birda ter se zasidral na devetem mestu – krepko na vrhu je s 198 trojnimi dvojčki Russell Westbrook.

A še 90 sekund pred koncem druge četrtine ni kazalo, da bo Luka "magic" odšel na krajši počitek s trojnim dvojčkom, saj je imel v statistiki zapisanih devet asistenc in ravno toliko skokov. Nato je minuto in 11 sekund pred koncem po zgrešenem prostem metu Keonteja Georgea pobral žogo pod svojim obročem, 12 sekund pozneje pa lepo zaposlil centra Derecka Livelyja II., ki je zabil žogo v koš.

Dončić že na začetku dal vedeti, da goste čaka pekel

Ko so navijači v areni izvedeli za Dončićev rekord, je sledila eksplozija navdušenja. Ti so imeli razlog za veselje tudi na koncu tekme, potem ko je Dallas s 147:97 premagal nebogljeni Utah, ki je izgubil že na desetem od enajstih gostujočih dvobojev v tej sezoni. Vsega dve točki sta zmanjkali, da bi ponovili najboljši napadalni dosežek v zgodovini kluba, se pa lahko Teksašani pohvalijo z najboljšim napadalnim izkupičkom v tej sezoni.

Prav tako niso bili daleč od rekordne klubske zmage. Pred devetimi leti so Philadelphio premagali s 53. točkami razlike, ko je na semaforju pisalo 123:70.

Luka in njegove čarovnije

Povrhu vsega je imel Dončić mirno roko na tekmi, ki so jo vodilni v ligi NBA dodali v koledar šele prejšnji teden, potem ko sta obe moštvi izpadli iz medsezonskega turnirja. Iz igre je metal 14/25, od tega trojke 6/12 in 6/8 proste mete. Trener Jason Kidd ga je na parketu pustil 32 minut, zadnjo četrtino pa je zasluženo presedel na klopi ob robu igrišča.

Vrhunci tekme med Dallas Mavericks in Utah Jazz

Dallas je že od vsega začetka pritiskal na gostujoči koš. Uvodni trojki Dončića v pičlih 57 sekundah in košu Kyrieja Irvinga, ki ga je lepo zaposlil prav Dončić, so se vrata do raja začela na široko odpirati. Mavs so hitro povedli z 8:2. Prvič so imeli dvomestno prednost, ko je LD77 zadel za 26:14. V zaključku druge četrtine je nato sledil razpad sistema pri gostih, ki so ob polčasu zaostajali že z 51:74. Ob koncu tretjega dela igre je bilo že 109:74 za Mavs, ki so imeli najvišjo prednost 52 točk pri rezultatu 147:95.

V noči na četrtek blesteli tudi drugi

Joel Embiid, ki je bil sprva predviden, da bo manjkal, je proti Washington Wizards dosegel 50 točk in zbral še 13 skokov in sedem asistenc, njegova Philadelphia pa je vknjižila zmago s 131:126.

Desmond Bane nadaljuje odlične predstave v sezoni. Tokrat je Memphis Grizzlies pomagal pripeljati do gostujoče zmage proti Detroit Pistons z 49 točkami, osmimi asistencami in šestimi skoki.

Mejo 40 je ponoči presegel še Paolo Banchero, ki je tekmo zaključil pri 42 točkah, a moral s soigralci Orlanda priznati premoč Cleveland Cavaliers (111:121), pri katerih je bil s 35 točkami, sedmimi skokih in šestimi asistencami najbolj razpoložen Donovan Mitchell.

Vsi košarkarji so se vpisali med strelce

Drugi najboljši strelec Dallasa je bil Irving s 26 točkami, Tim Hardaway jr. jih je prispeval 17, mejo desetih točk pa so presegli še Derrick Jones jr. (12), Lively II (10) in Seth Curry (10), prav vseh 13 košarkarjev pa se je vpisalo med strelce. 

Po dveh porazih je prišla takšna zmaga za Dallas še kako prav. Trenutno so Dončić in soigralci pri 12 skalpih in osmih porazih, kar jih uvršča na četrto mesto zahodne konference. Naslednji obračun bodo košarkarji Dallas Mavericks odigrali v noči na soboto, ko bodo gostovali pri Portland Trail Blazers.

Liga NBA, 6. december:

Lestvica

Ne spreglejte