Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 1. 2024,
4.48

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,94

Natisni članek

Liga NBA Slovenija Luka Dončić Luka Dončić Boston Celtics Dallas Mavericks I feel Slovenia

Torek, 23. 1. 2024, 4.48

3 mesece

Liga NBA, 22. januar

V Dallasu slovenski večer z napako, strelski rapsodiji zvezdnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,94
Luka Dončić Dallas Mavericks Jason Kidd | Luka Dončić je dosegel osmi trojni dvojček v tej sezoni. | Foto Guliverimage

Luka Dončić je dosegel osmi trojni dvojček v tej sezoni.

Foto: Guliverimage

Košarkarji Dallas Mavericks na slovenskem večeru v American Airlines areni niso bili kos vodilni ekipi lige Boston Celtics, ki je na gostovanju v Teksasu slavila s 119:110. V dvorani kluba iz Teksasa se je sicer odvil vsakoletni slovenski večer, Luka Dončić je dosegel svoji prvi trojni dvojček na obračunih z Bostonom. Slovenski as je srečanje končal s 33 točkami, 18 skoki in 13 asistencami ter bil prvi strelec svoje ekipe. Ponedeljkov večer sta sicer zaznamovala Joel Embiid, ki je ob zmagi Philadelphie dosegel 70 točk, in Karl-Anthony Towns, ki se je ob porazu Minnesote ustavil pri 62 točkah.

Dallas Mavericks : Boston Celtics 110:119

Učinek Luke Dončića: 33 točk (10/22 za 2, 2/8 za 3, 7/11 prosti meti), 18 sk., 13 as., 2 ukr. žogi, 3 izg. žoge v 39:38

Strelci: Dončić 33, Irving 23, Hardaway Jr. 20, Green 14 (7 sk.); Tatum 39 (11 sk.), Brown 34, Holiday 17

American Airlines center je v noči na torek bolj kot na domovanje Dallas Mavericks spominjal na areno Stožice, saj se je obračun z Bostonom odvil v znamenju slovenskega večera. Slovenska glasba, šali z napisom I Feel Slovenia (prvih pet tisoč navijačev v dvorani je prejelo slovenski šal), svetlo zelena barva in tudi nastop Dunking Devils so le nekatere podrobnosti, ob katerih so se zabavali gledalci v domovanju franšize iz Teksasa. A ti so imeli manj razlogov za zadovoljstvo ob pogledu na razplet dogajanja na parketu, kjer je Boston zabeležil svojo 34. zmago v sezoni, skupno pa svojo tretjo zaporedno na medsebojnih obračunih z Dallasom.

Predstava Luke Dončića:

Še enkrat več je svojo veličino v igri Dallasa dokazal Luka Dončić, ki je, čeprav ni imel najboljšega večera, dosegel svoj 64. trojni dvojček v karieri in skupno osmega v tej sezoni. Slovenski košarkar je srečanje končal pri 33 točkah (10/22 za 2, 2/8 za 3, 7/11 prosti meti), kar 18 skokih in 13 asistencah ter prvič v zgodovini na obračunih z Bostonom vknjižil trojni dvojček. Celticsi so bili do te tekme ena od treh ekip v ligi, proti kateri Dončić še ni vknjižil trojnega dvojčka, zdaj sta na tem seznamu le še Miami in Minnesota.

"Mislim, da smo imeli nekaj res dobrih minut, zgrešili smo nekaj metov, ki jih ponavadi na domačem parketu zadenemo. Preveč smo se ukvarjali s sojenjem, bili smo preveč frustrirani, zato smo izgubili fokus. O tem smo se že pogovarjali, moramo se osredotočiti na vsako naslednjo potezo v igri in pozabiti, kaj se je zgodilo. V tem smo res premalo stalni, osredotočenost mora biti le na igri. V drugi četrtini smo bili preslabi, tekmeci so se razigrali pri metu za tri, pozornost so imeli ves čas na Luki, ki ob sebi ni imel prave pomoči. Moramo biti boljši predvsem v obrambi," je dogajanje na parketu v komentar po tekmi strnil trener Dallasa Jason Kidd. Mavericksi so imeli sicer na domačem parketu na voljo "le" 14 prostih metov, na drugi strani Boston kar 30, ob tem so domači izgubili deset žog.

Vrhunci tekme:

Brez obračuna s Porzingisom

Pri Dallasu na ponedeljkovi tekmi nista nastopila Seth Curry in Dante Exum, pri Bostonu pa je zaradi bolezni in tudi težav z desnim kolenom manjkal Kristaps Porzingis, ki je od 2019 do 2022 nosil dres Dallasa, v katerem se ni proslavil. Latvijec je po ne preveč posrečenem poglavju v Teksasu leta 2022 dres Dallasa zamenjal za dres Washingtona. Bil je del menjave v zameno za Spencerja Dinwiddieja in Davisa Bertansa. Pred začetkom letošnje sezone je sledila selitev v Boston, kjer je doživel pravi preporod, kljub njegovi odsotnosti pa se je Boston v drugem polčasu v Dallasu bolj kot ne brez večjih pretresov sprehodil do nove zmage. Blestela je naveza Jayson TatumJaylen Brown, ki je skupaj dosegla kar 73 točk.

Dallas je bil v prvi četrtini še kos favoriziranemu nasprotniku. V slogu slovenskega večera je sicer strelski račun Dallasa s polaganjem odprl Dončić. Slovenec je bil v prvih minutah najbolj razpoloženi član domače zasedbe, dosegel je prvih devet od trinajstih točk Dallasa in bil tudi z nekaj domiselnimi asistencami slabe štiri minute pred koncem prve četrtine najbolj zaslužen za vodstvo Dallasa z 19:12, ob koncu prve četrtine je bila prednost Dallasa 26:24.

Jayson Tatum je bil z 39 točkami prvi strelec tekme. | Foto: Reuters Jayson Tatum je bil z 39 točkami prvi strelec tekme. Foto: Reuters

Boston, ki se je proti Dallasu pomeril manj kot 24 ur po zmagi nad Houstonom, je nato v drugi četrtini ogrel motorje in večkrat dokazal, zakaj je najuspešnejša ekipa lige. Gostje so v drugih dvanajstih minutah srečanja dosegli kar devet trojk, prednost gostov pa je slabih sedem minut pred koncem prvega polčasa po uspešnem poskusu za tri Jrueja Holidaya prvič na srečanju dosegla mejo desetih točk (45:35). Za nameček je slabo minuto zatem po posredovanju v obrambi in strogo dosojeni osebni napaki Dončića nad Brownom Ljubljančan prejel svojo sedmo tehnično napako v sezoni in se zatem usedel na klop.

Hardaway Jr. pred polčasom zanetil kanček upanja

Prednost Celticsov je nato narasla na 14 točk, zatem pa se je pri gostiteljih prebudil Tim Hardaway Jr., ki je dosegel 13 zaporednih točk Dallasa (skupaj 18 v prvem polčasu) in ga držal med živimi. Dobro minuto pred koncem prvega polčasa je trojko za priključek (57:62) zadel še Kyrie Irving, Boston je na glavni odmor v garderobo odnesel prednost 65:59. Dončić je v prvih 24 minutah prispeval 13 točk, devet skokov in šest asistenc ter se tako, čeprav ni bil pri metu, v prvih 24 minutah približal svojemu prvemu trojnemu dvojčku proti Bostonu.

A upanje domačih je na začetku tretje četrtine po delnem izidu 14:3 za Boston hitro zamrlo. Ob novi trojki Holidaya za vodstvo Bostona z 79:64 je po dobrih štirih minutah igre v tretjem delu strateg Dallasa Kidd skušal ukrepati z minuto odmora, a tudi ta ni obrodila sadov. Zasedba Joeja Mazzulle je tudi v nadaljevanju brez večjih naporov držala vodstvo z dvomestno razliko, pred zadnjo četrtino je semafor kazal 94:83 v korist gostujočega moštva.

Dončić je šele v zadnji četrtini dosegel svojo prvo trojko na tekmi. | Foto: Reuters Dončić je šele v zadnji četrtini dosegel svojo prvo trojko na tekmi. Foto: Reuters

Dončić šele v zadnji četrtini do prve trojke

Dončić je šele v zadnji četrtini dobrih devet minut pred koncem v svojem sedmem poskusu dosegel svojo prvo trojko na srečanju, z drugim natančnim poskusom za tri na obračunu je nato pet minut pred koncem po svoji šesti zaporedni točki Dallas popeljal do znižanja zaostanka na 96:103, kar je prižgalo alarm v zasedbi Bostona, zato je Mazzulla hitro posegel po minuti odmora. Košarkarji Bostona so nato v zadnjih minutah ohranili trezno glavo, dobro minuto pred koncem pa je s črte prostih metov zmago gostov bolj kot ne potrdil Tatum (115:105). Boston je zmagal s 119:110 in Dallas je bil že 19. v sezoni poražen, ob tem imajo Mavericksi še 24 zmag in so trenutno na osmem mestu zahoda.

Poleg Dončića je bil ob drugem zaporednem porazu Dallasa strelsko najučinkovitejši Kyrie Irving s 23 točkami, Hardaway Jr. je dodal 20 točk (4/7 za 3). Najboljši strelec srečanja je bil na drugi strani Tatum z 39 točkami, Brown jih je dodal 34.

Slovenski večer v American Airlines centru

Slovenska turistična organizacija že nekaj let uspešno sodeluje z Dallas Mavericks. Navijačem teksaškega kluba je tudi to sezono na eni od tekem predstavila lepote Slovenije, izbrali pa so tekmo z Boston Celtics. Prvih pet tisoč navijačev, ki je prišlo v dvorano American Airlines, je prejelo slovenski šal I Feel Slovenia, ob polčasu so nastopili Dunking Devils, izpeljali pa so tudi nagradni kviz o Sloveniji. Glavna nagrada kviza je bila nepozaben izlet v Slovenijo za dva. Seveda so s promocijskim gradivom vsem v dvorani poskušali približati Slovenijo in slovenski turizem. Obenem se nadejajo, da bi lahko dogodek okrepil tudi druge slovensko-ameriške vezi (na kulturnem in poslovnem področju).

Dallas naslednja tekma čaka v noči na četrtek (2.30), ko bodo v American Airlines areni gostovali Phoenix Suns, ki so danes s 115:113 premagali Chicago. Izkazal se je Kevin Durant s 43 točkami, zadel je tudi odločilen met za zmago dve sekundi pred koncem srečanja.

Grant Williams Dallas Mavericks
Sportal Glasni Dončićev soigralec, ki ne prekipeva od zadovoljstva

Joel Embiid je dosegel kar 70 točk. S tem dosežkom se je pridružil Wiltu Chamberlainu, Davidu Robinsonu, Davidu Thompsonu, Elginu Baylorju, Kobeju Bryantu, Donovanu Mitchllu, Devinu Bookerju in Damianu Lillardu. | Foto: Reuters Joel Embiid je dosegel kar 70 točk. S tem dosežkom se je pridružil Wiltu Chamberlainu, Davidu Robinsonu, Davidu Thompsonu, Elginu Baylorju, Kobeju Bryantu, Donovanu Mitchllu, Devinu Bookerju in Damianu Lillardu. Foto: Reuters Embiid do mejnika 70 ...

Glavni akter ponedeljkovega večera v ligi NBA je bil z naskokom košarkar Philadelphie 76ers Joel Embiid, ki je ob šesti zaporedni zmagi svoje ekipe nad San Antonio Spurs (133:123) dosegel kar 70 točk ter se s tem dosežkom podpisal pod osebni strelski rekord in tudi rekord franšize, ki ga je do zdaj držal Wilt Chamberlain (68 točk leta 1967). Devetindvajsetletni košarkar je iz igre metal 24/41, zadel je 21 prostih metov v 23 poskusih, ob tem je zbral še 18 skokov in pet asistenc. Embiid je postal deveti košarkar v ligi NBA, ki je na enem srečanju dosegel mejo 70 doseženih točk. Ob porazu San Antonia je na drugi strani prvi izbor zadnjega nabora Victor Wembanyama dosegel 33 točk in sedem skokov.

"Počutim se odlično, zasluge gredo mojim soigralcem, ki so igrali zelo nesebično in mi podajali žogo. Počutil sem se dobro, zadeval sem mete. V tem klubu sem obkrožen z izjemnimi ljudmi," je ob velikem mejniku v karieri povedal Embiid, ki so ga soigralci med intervjujem po tekmi v znak proslavljanja zalili z vodo. Embiid, ki je že na 21. zaporedni tekmi presegel mejo 30 doseženih točk, je postal tudi prvi košarkar po Michaelu Jordanu, ki je na eni tekmi dosegel vsaj 65 točk, 15 skokov in pet asistenc, postal pa je tudi tretji center v zgodovini po Davidu Robinsonu (1994) in Chamberlainu (šestkrat, nazadnje leta 1963), ki se je na enem obračunu podpisal pod magično mejo 70 točk.

Predstava Embiida:

... Towns do mejnika 62

Pod še en nor strelski dosežek se je podpisal Karl-Anthony Towns, ki je za Minnesoto ob porazu s Charlottom dosegel 62 točk. Tako kot Embiid se je tudi Towns podpisal tako pod svoj osebni rekord kot rekord franšize Wolvesov. Towns je zadel deset trojk iz 15 poskusov, za dve je metal 11/20, s črte prostih metov pa 10/14. K temu dosežku je dodal še osem skokov in dve asistenci, a tudi njegov izjemen večer njegove ekipe ni mogel rešiti pred drugim zaporednim porazom.

Karl-Anthony Towns je dosegel 62 točk. | Foto: Reuters Karl-Anthony Towns je dosegel 62 točk. Foto: Reuters

Trinajsta ekipa vzhoda je tako ustavila vodilno moštvo zahoda Minnesoto, ki je pokleknila 13. v sezoni, čeprav je ob koncu tretje četrtine vodila z 18 točkami prednosti. Hornets so zadnjo četrtino nato dobili s 36:18, odločitev o zmagovalcu pa je padla v izenačeni končnici, 39 sekund pred koncem je Anthony Edwards z dvema zadetima prostima metoma Minnesoto približal na točko zaostanka (125:126), na drugi strani pa je z enako mero dve sekundi pred koncem odgovoril Leaky Black in postavil končnih 128:125. Prvi strelec Charlotta je bil z 28 točkami Miles Bridges.

Predstava Townsa:

Pod trojni dvojček se je ob zmagi Milwaukeeja nad odpisanim Detroitom (122:113) podpisal grški orjak Giannis Antetokounmpo. Ta je bil z 31 točkami, 17 skoki in desetimi asistencami prvo ime srečanja, na drugi strani je Marcus Sasser srečanje končal pri 23 točkah. Memphis Grizzlies so s 108:100 slavili na gostovanju pri Toronto Raptors, Jaren Jackson je ob zmagi svoje ekipe dosegel 27 točk.

Liga NBA, 22. januar

Lestvica

Nikola Jokić
Sportal Jokić posvetil zmago preminulemu rojaku
Shai Gilgeous-Alexander
Sportal Oklahoma je dobila veliki derbi, padec Luke Dončića na prestižni lestvici
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Jokić z 42 točkami navdušil družino, Dončić z novo pričesko in novimi plesnimi gibi #video
Ne spreglejte