Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 10. 2023,
23.09

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

Natisni članek

Liga NBA NBA Real Madrid Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 10. 10. 2023, 23.09

7 mesecev

Tretja pripravljalna tekma Dallas Mavericks

Poraz in drobtinice za Dončića ob čustveni vrnitvi "domov"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13
Luka Dončić Dallas Mavericks Real Madrid | Luka Dončić se je vrnil v Madrid. | Foto Reuters

Luka Dončić se je vrnil v Madrid.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallas Mavericks so klonili tudi na svoji tretji pripravljalni tekmi pred novo sezono lige NBA. Mavericks so na gostovanju v Madridu pri nekdanjem klubu Luke Dončića s 123:127 klonili pred Realom. Dončić je bil vse od prihoda v špansko prestolnico deležen izjemno toplega sprejema, nič drugače ni bilo na obračunu z nekdanjim klubom, a je igral le prvih slabih pet minut srečanja, v katerih je dosegel devet točk.

Luka Dončić Slovenija
Sportal Luka Dončić se je vrnil "domov" in prejel priznanje: Čustveno bo #video

Tretja pripravljalna tekma:

Torek, 10. oktober, Madrid:
Real Madrid : Dallas Mavericks 127:123
Campazzo 20 (6 sk., 8 as.), Llull in Poirer (10 sk.) 19, Yabusele 18 (9 sk.); Hardaway Jr. 21, Exum (9 as.), Powell in Curry 13, Dončić 9

Učinek Luke Dončića: 9 točk (3/5 za 3, 0/1 za 2), 1 as., 1 izg. žoga v 4 minutah in 59 sekundah

Luka Dončić se je vrnil na prizorišče, kjer se je začela njegova izjemna košarkarska pot, leta 2018 pa je z madridskim klubom osvojil evroligo. Navijači Reala so slovenskemu košarkarju pripravili zelo toplo dobrodošlico, kako priljubljen je v španski prestolnici, pa je bilo jasno, vse odkar je z Mavs pristal v Madridu. To je bila prva tekma v Madridu z NBA-nasprotnikom po letu 2016, ko je Dončić še v dresu Reala pričakal Oklahomo City Thunder.

Sprejem Dončića:

Prvaki evrolige, košarkarji Real Madrida, so Dallas v tej sezoni pričakali še kot neporažena ekipa, do zdaj so dosegli štiri zmage v treh tekmovanjih, v katerih so nastopili, medtem ko je bil Dallas na obeh pripravljalnih obračunih precej daleč od uspeha. Jasno je, da sta ekipi trenutno v povsem različnih obdobjih sezone. Medtem ko je Real že dodobra zajadral v novo poglavje, Dallas še išče odgovore pred začetkom nove sezone. Real je na koncu slavil zahvaljujoč izjemni igri nekdanjega člana Dallasa in letos povratnika v Madrid Facunda Campazza, ki je nanizal zadnjih devet točk kraljevega kluba. Ta je na koncu slavil s 127:123.

Dončić pred začetkom tekme s predsednikom Real Madrida Florentinom Perezom in celotno zasedbo Reala. Ta mu je podarila repliko pokala, ki ga je klub prejel za naslov v evroligi leta 2018, ko je bil Dončić član Reala in tudi MVP zaključnega turnirja. | Foto: Reuters Dončić pred začetkom tekme s predsednikom Real Madrida Florentinom Perezom in celotno zasedbo Reala. Ta mu je podarila repliko pokala, ki ga je klub prejel za naslov v evroligi leta 2018, ko je bil Dončić član Reala in tudi MVP zaključnega turnirja. Foto: Reuters

Dončić igral le na uvodu

Dončić je pričakovano srečanje začel v prvi postavi, ob njem pa so obračun odprli še Dante Exum, Dereck Lively II, Grant Williams in Derrick Jones Jr., medtem ko so na drugi strani stali Dončićevi veliki prijatelji in nekdanji soigralci Facundo Campazzo, Walter Tavares, Sergio Llull, pa tudi Guerschon Yabusele in Džanan Musa. Slovenec je prvi koš na tekmi dosegel že v drugi minuti, ko je na navdušenje množice v Madridu dosegel trojko za 5:3, zatem pa je hitro zadel še dve. 

Pri Dallasu je bilo sicer že pred srečanjem jasno, da na parket ne bo stopil Kyrie Irving, ki ima težave z manjšo poškodbo, že pred obračunom je bilo ob tem jasno, da bo močno omejena tudi minutaža slovenskega košarkarja, ki se je na koncu moral zadovoljiti le z drobtinicami na začetku tekme. V prvi četrtini je igral slabih pet minut, v katerih je dosegel devet točk (3/5 za 3) in eno asistenco, zatem pa obsedel na klopi in se zabaval v šovu, ki sta ga prikazali obe ekipi.

Da gre za povsem prijateljski obračun, je bilo jasno že v prvih minutah, ko je kapljalo z vseh strani, medtem ko se ne ena ne druga stran ni pretirano ukvarjala z igro v obrambi. Real je bil v prvih 12 minutah ves čas v rahlem vodstvu, ob koncu četrtine pa vodil z 38:37.

Oba stratega sta že v prvem polčasu pričakovano ogromno menjala, v drugi četrtini sta pričakovano obe ekipi nekoliko popustili, a so gledalci v WiZink Centru še naprej spremljali napadalni šov z obeh strani. Real je vodil praktično tudi vso drugo četrtino, a je v zaključku pobudo prevzel Dallas, ki se je na odmor podal s prednostjo 71:65. Pri Dallasu je v prvem polčasu Tim Hardaway Jr. dosegel 18 točk (4/10 za 3), pri Realu pa jih je Llull prispeval enajst (3/4 za 3).

Šov Campazza za zmago Reala

Dallas je na začetku tretje četrtine vodstvo še nekoliko povišal in praktično do končnice tekme vodil s prednostjo okoli desetih točk. A Real je v izdihljajih srečanja, ko je imel Dallas na igrišču same rezerviste, znova zapretil. Slabi dve minuti pred koncem je trojko za izenačenje na 118:118 zadel Yabusele. V končnici se je po igrišču razbesnel Facundo Campazzo, ki je bil v preteklosti član Dallasa, a so Mavs lani novembra z njim prekinili pogodbo, zdaj pa je dodobra pokazal svojo kakovost in na koncu svojemu klubu zagotovil zmago s 127:123. Ob njegovi zadnji trojki enajst sekund pred koncem srečanja se je prešerno nasmehnil tudi Dončić.

Campazzo je v zaključku tehtnico prevesil na stran Reala. | Foto: Guliverimage Campazzo je v zaključku tehtnico prevesil na stran Reala. Foto: Guliverimage

Campazzo je bil na koncu z 20 točkami, šestimi skoki in osmimi asistencami tudi prvi strelec Reala, Llull in Vincent Poirier pa sta dodala po 19 točk. Pri Dallasu, pri katerem je trener Jason Kidd minute porazdelil med 17 košarkarjev, je Hardaway Jr. dosegel 21 točk, Exum (9 as.), Dwight Powell in Seth Curry pa so prispevali po 13 točk.

Dončić z izbranimi besedami o Realu

Dončić je že pred tekmo spregovoril o času, ki je ga preživel v španskem glavnem mestu. V Madridu se je kalil med letoma 2013 in 2018, zdaj pa se je tja vrnil kot eden najboljših košarkarjev na svetu. "To tekmo sem čakal nekaj mesecev. Zagotovo bo to zame ena najbolj posebnih tekem do zdaj, če ne celo najbolj posebna. Marku Cubanu sem večkrat dejal, da bi si želel take tekme, in vedno mi je odvrnil, da se bo enkrat zgodila," je pred tekmo povedal dobro razpoloženi Dončić.

Luka Dončić Dallas Mavericks | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

"Tukaj sem se naučil vsega – jezika, šolanja, igrati košarko. Če se nekega dne vrnem v Evropo, se bom stoodstotno vrnil samo v Madrid. A ne vem, kakšna bo moja prihodnost," je zatrdil slovenski as, ki je znova spregovoril tudi o razliki med igro v ligi NBA in Evropi. "To sta različni obliki košarke. Že samo igrišče je drugačno, ob tem pa po mojem mnenju v evropski košarki igraš bolj ekipno, vsaka akcija je zelo pomembna," je dejal Dončić.

Še pred tekmo v Madridu so Mavericks odigrali dve pripravljalni tekmi v Abu Dabiju, kjer so dvakrat klonili pred Minnesoto Timberwolves. Dallas se bo pred začetkom sezone v pripravah 21. oktobra doma pomeril še z Detroitom, zatem pa zasedbo Jasona Kidda 26. oktobra (3.30) že čaka prvi pravi preizkus proti San Antonio Spurs.

V središču pozornosti tudi Yabusele in Exum

Na obračunu Dallasa in Real Madrida sta bila še pred srečanjem pod posebnim drobnogledom tudi košarkar Reala Guerschon Yabusele in član Dallasa Dante Exum. Ta je lani nosil še dres Partizana, ravno ta dva košarkarja pa sta bila med glavnimi akterji pretepa in kaosa, ki je izbruhnil lani na drugi četrtfinalni tekmi evrolige, ki je bila zaradi številnih izključitev košarkarjev končana predčasno. Yabusele, ki je v pretepu rokoborsko obračunal z Exumom, je bil takrat kaznovan s petimi tekmami izključitve, Exum pa se je ob tem tudi poškodoval (zlomljen prst na nogi, krvavel je iz ustnice).

Preberite še:

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dončić brez pretiranih razlogov za zadovoljstvo
Victor Wembanyama
Sportal Kako se je na prvi tekmi odrezal čudežni deček? #video

 

Ne spreglejte