Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 4. 2024,
6.56

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

Natisni članek

New Orleans Pelicans Los Angeles Lakers Golden State Warriors Sacramento Kings Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA NBA

Sreda, 17. 4. 2024, 6.56

1 teden, 5 dni

Liga NBA, play-in (16. april)

Lakersi v končnico, konec sezone za Curryjev Golden State

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15
LeBron James | LeBron James in soigralci Los Angeles Lakers so si z zmago nad New Orleans Pelicans zagotovili končnico. | Foto Reuters

LeBron James in soigralci Los Angeles Lakers so si z zmago nad New Orleans Pelicans zagotovili končnico.

Foto: Reuters

Začele so se dodatne kvalifikacije za končnico lige NBA. LA Lakers so si z zmago nad New Orleansom zagotovili sedmo mesto zahodne konference in končnico, medtem ko se bo New Orleans za zadnjo vstopnico pomeril s Sacramentom. Ta je na drugi tekmi s 118:94 premagal Golden State Warriors ter končal sezono Stephena Curryja in kolegov. Luka Dončić bo z Dallasom vstopil v končnico v noči na ponedeljek. Na drugi strani velike luže prejema čestitke za zgodovinske podvige v tej sezoni, obstajajo pa tudi izjeme, ki parajo živce njegovim privržencem. Lep primer je ESPN, ki je spet pozabil na Dončićeve dosežke.

Po uvodnem dnevu play-in najmočnejše košarkarske lige na svetu je jasno, da bodo v končnici zahodne konference igrali tudi člani Los Angeles Lakers, ki so sedmo mesto zahoda in dvoboj z branilci Denver Nuggets potrdili z zmago s 110:106 pri New Orleans Pelicans.

LeBron James je ob pomembni zmagi 23 točkam dodal še po devet asistenc in prav toliko skokov, D'Angelo Russell je srečanje končal z 21 točkami, Anthony Davis pa z dvojnim dvojčkom – 20 točkami in kar 15 skoki. Pri poraženih Pelikanih je blestel igralec večera Zion Williamson, podpisal se je pod 40 točk in 11 skokov, a srečanje končal predčasno. Po prvih informacijah ameriških medijev naj bi si poškodoval levo stegensko mišico. Ali bo lahko pomagal New Orleansu na dodatni tekmi za končnico, tako ni jasno. 

"Nocoj smo pokazali, česa smo sposobni tako v napadu kot v obrambi," je po preboju v končnico dejal James, ki z Lakersi v končnico vstopa z 12 zmagami na zadnjih 15 tekmah. "Trenutno igramo res dobro, imamo dobro rotacijo, dober načrt, fantje so pripravljeni."

Sacaramento Kings ostaja v igri

Za Stephena Curryja in soigralce Golden State Warriors je sezone konec. | Foto: Reuters Za Stephena Curryja in soigralce Golden State Warriors je sezone konec. Foto: Reuters

New Orleans se bo na dodatni tekmi pomeril s Sacramento Kings – zmagovalec bo zasedel osmo mesto zahoda in se za preboj v drugi krog končnice udaril z Oklahoma City Thunder.

Sacramento je v torek na tekmi za biti ali ne biti s 118:94 premagal Golden State Warriors in končal njegovo sezono.

Keegan Murray je k zmagi ob 32 točkah dodal še devet skokov, De'Aaron Fox je dosegel 24 točk, Domantas Sabonis pa je ob 16 točkah vpisal še 12 skokov in sedem asistenc.

Na drugi strani je Stephen Curry sezono in srečanje končal z 22 točkami, ob tem pa ni imel pomoči Klaya Thompsona, ki je v 31 minutah in pol ostal brez ene same točke, Jonathan Kuminga in Moses Moody sta jih ob porazu dosegla po 16.

 

Liga NBA, play-in (16. april):

ESPN ni naklonjen Dončiću

Ameriška medijska mreža ESPN (Entertainment and Sports Programming Network) že dolgo ni naklonjena Luki Dončiću. V tem prednjači zlasti njen strokovni komentator in analitik Stephen A. Smith, ki je na družbenih omrežjih poskrbel za že  razkošno zbirko objav in mnenj, v katerih o 25-letnem Slovencu nima najboljšega mnenja. Zlasti ne takšnega, kakršnega bi si najboljši strelec lige NBA in eden najbolj priljubljenih košarkarskih obrazov na svetu tudi zaslužil. Nenazadnje mu je v sezoni 2023/24 uspelo nekaj neverjetnih dosežkov.

Luka Dončić vstopa v končnico lige NBA kot najbolj vroči strelec tekmovanja. | Foto: Reuters Luka Dončić vstopa v končnico lige NBA kot najbolj vroči strelec tekmovanja. Foto: Reuters

Postal je prvi košarkar, ki je v rednem delu na tekmo povprečno prispeval vsaj 33 točk, devet skokov in devet asistenc. Je prvi Evropejec, ki je postal najboljši strelec sezone v ligi NBA in najmlajši kralj strelcev v zadnjem desetletju! Čeprav spada med največje kandidate za osvojitev priznanja MVP igralca rednega dela sezone, kjer diši po tem, da bi lovoriko tretjič v karieri (in zadnjih štirih letih) prejel njegov veliki prijatelj Nikola Jokić (Denver), in je bil z Dallasom, če sta bila skupaj na parketu s Kyriejem Irvingom, v zadnjih tednih najbolj vroči klub v ligi, pa so ga pri ESPN znova pozabili. Še več, to so storili tako neposredno in neprikrito, da se je na družbenih omrežij usul plaz kritik in zgroženih odzivov tistih, ki Dončića prištevajo k elitni svetovni druščini in so prepričani, da bi ga morali tako upoštevati tudi pri omenjenem mediju. Zadnji pa so se držali drugačnih smernic.

Luka Dončić je prvi Evropejec, ki je postal strelski kralj lige NBA. A tudi to ni pomagalo, da bi se znašel v grafiki, v kateri je ESPN združil devet zvezdnikov lige NBA in napovedal končnico. | Foto: Guliverimage Luka Dončić je prvi Evropejec, ki je postal strelski kralj lige NBA. A tudi to ni pomagalo, da bi se znašel v grafiki, v kateri je ESPN združil devet zvezdnikov lige NBA in napovedal končnico. Foto: Guliverimage

Končnico, ki se je začela v noči na sredo, so napovedali z razkošno grafiko, v kateri so izpostavili devet košarkarskih zvezdnikov. Devet igralcev iz devetih različnih klubov. In med njimi ni bilo najboljšega strelca! Pa čeprav je Dallas zbral 50 zmag, kar je šesti najboljši dosežek v ligi NBA. Ne. ESPN je na grafiko uvrstil praktično vse resnejše kandidate za naziv igralca MVP razen slovenskega virtuoza. Temu upravičen je bil gnev ljubiteljev košarke, ki so na njem pogrešali prvega asa Dallasa.

Pri ESPN so si privoščili tudi takšno manipulacijo z bralci in bralkami, ko so rezultat zadnje tekme Dallasa v Oklahoma Cityju, na kateri Luka Dončić, poleg njega pa še sedem zelo pomembnih soigralcev, sploh ni nastopil:

 Dallas bo v končnico vstopil v noči na ponedeljek, ko bo v prvi tekmi gostoval pri starih znancih Los Angeles Clippers.

Končnica lige NBA (2023/24):

Zahod:
Oklahoma City Thunder (1) – New Orleans PelicansSacramento Kings/ (8)**
Denver Nuggets (2) – LA Lakers (7)*
Minnesota Timberwolves (3) – Phoenix Suns (6)
LA Clippers (4) – Dallas Mavericks (5)

*zmagovalec obračuna bo začel končnico kot sedma ekipa
**zmagovalec dvoboja med poražencem dvoboja med New Orleansom in LA Lakers ter zmagovalcem obračuna med Sacramentom in Golden State bo začel končnico kot osma ekipa

Vzhod:
Boston Celtics (1) – Philadelphia 76ers/Miami Heat/Chicago Bulls/Atlanta Hawks (8)**
New York Knicks (2) – Philadelphia 76ers/Miami Heat (7)*
Milwaukee Bucks (3) – Indiana Pacers (6)
Cleveland Cavaliers (4) – Orlando Magic (5)

*zmagovalec obračuna bo začel končnico kot sedma ekipa
**zmagovalec dvoboja med poražencem dvoboja med Philadelphio in Miamijem ter zmagovalcem obračuna med Chicagom in Atlanto bo začel končnico kot osma ekipa

Liga NBA, play-in (16. april):

Lestvica rednega dela sezone:

Boban Marjanović
Sportal Boban Marjanović navdušil s simpatično gesto #video
Luka Dončić
Sportal Besede legende na račun Luke Dončića odmevajo, v ligi NBA znani zadnji odgovori
Allen Iverson
Sportal Je to šala? Legendo počastili z mini spomenikom.
Luka Dončić
Sportal Na pol slovenski slogani o Luki Dončiću preplavili ZDA #video
Luka Dončić, Kyrie Irving
Sportal Dončiću v roke posebna nagrada, Dallas brez njegove pomoči izgubil
Luka Dončić
Sportal Američani zmotno glede Luke Dončića?
Luka Dončić
Sportal Dončić z Dallasom v Miamiju dokazal, kdo je najbolj vroč v ligi NBA #video
Luka Dončić
Sportal Dončić znova čaral, popravil 40 let star rekord in potrdil končnico #video
Luka Dončić
Trendi Luka Dončić z več kot milijardo ogledov na družbenih omrežjih
Ne spreglejte