Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
28. 8. 2014,
9.05

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 28. 8. 2014, 9.05

8 let, 3 mesece

Okoli slovenskih košarkarjev veliko Kubancev

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Uvodni del svetovnega prvenstva bo slovenska košarkarska reprezentanca odigrala na Gran Canarii. Od izbrancev Jureta Zdovca jo najbolje pozna Uroš Slokar, ki je lahko soigralcem vodnik.

Ko slišimo za otok Gran Canaria, nemudoma pomislimo na plaže, sonce in zabavo. A se slovenski košarkarji v Las Palmas niso prišli zabavat, ampak trdo delat, da si bodo v skupini D izborili ugodno izhodišče za izločilne boje.

Od vseh slovenskih košarkarjev Gran Canario najbolje poznana Uroš Slokar, ki je bil v sezoni 2012/13 član tamkajšnjega kluba. Nove dvorane, za katero so porabili nekaj manj kot 70 milijonov evrov, takrat še ni bilo, mu je pa zato okolica zelo dobro poznana.

"Veliko lahko vidiš na Gran Canarii. Plaž je ogromno. Sonce je nenehno. Prav tako sta konstantna veter in tudi prah. Na otoku je veliko panoramskih lokacij, zlasti če greš v notranjost. Ko se malce povzpneš, vidiš celo Tenerife," je sprva dejal Slokar.

Na Gran Canarii dobiš vse

Ker bo na ta španski otok pripotovalo tudi okoli 500 Slovencev, jih bo jasno zanimala dobra hrana. Te je na pretek, prednjačijo pa ribe: "Tam je zelo razvito ribarjenje, zato so ribe glavna specialiteta. Če greš do Agaete (zahodni del otoka, op. p.), imaš ribarnico, ki je last tamkajšnjih ribičev. Vsako jutro lovijo in na podlagi dnevnega ulova sestavijo jedilnik. Do 16. ure strežejo ribe, nato pa ne več, ker pravijo, da potem niso več tako sveže. Osebno imam rad ribe, zato nisem imel nobenih težav s prehrano na otoku. Sicer pa ni nobenih težav priti do preostale hrane. Ladje, ki se peljejo mimo, prinesejo tudi kakšen zabojnik piščancev (smeh, op. p)."

Od turistov je na Gran Canarii največ Angležev, Nemcev, pa tudi Norvežanov in Švedov. Zanimivo pa je, da je veliko prebivalcev tega otoka kubanskega rodu, a Slokar pravi, da mu ni uspelo povsem raziskati, zakaj so se naselili v takšnem številu.

Na plaži boš črn

Veliko ljudi je tudi na plažah, ki jih slovenski košarkarji veliko ne bodo videli, saj bodo osredotočeni na boje svetovnega prvenstva v skupini D. "Plaža Canteras v Las Palmasu je dolga 3,5 kilometra, na njej pa vidiš tako turiste kot tudi domačine. Ti si naredijo nogometna in teniška igrišča ter so aktivni. Res je, da je veliko ljudi, vendar ni tako natlačeno kot na hrvaški obali, kjer je brisača poleg brisače. Tukajšnja posebnost je tudi to, da si ves črn, če si na mivki, ker je vulkanskega izvora. Mivka je namreč črno-zlate barve," se je Slokar dotaknil plaž na Gran Canarii.

No, teh slovenski košarkarji ne bodo videli prav veliko, bodo pa zato redni obiskovalci Arene Gran Canaria, kjer se bodo v soboto na uvodu svetovnega prvenstva pomerili z Avstralijo. Prav Slokar bo imel pod obročema veliko dela, saj mu bosta nasproti stala robustna centra Aron Baynes in Nathan Jawai.

Ne spreglejte