Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
13. 10. 2023,
14.00

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

Natisni članek

Koča pri Triglavskih jezerih nasvet za izlet v hribe pohodništvo zlati macesni Triglavska jezera Dolina Triglavskih jezer hribi

Petek, 13. 10. 2023, 14.00

6 mesecev, 1 teden

NASVET ZA IZLET V HRIBE (35.)

Od Savice do Ledvice med zlate macesne #foto #video

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16
iz Savice do Ledvice zlati macesni | Zlati macesni ob jezeru v Ledvicah lani 20. oktobra | Foto Matej Podgoršek

Zlati macesni ob jezeru v Ledvicah lani 20. oktobra

Foto: Matej Podgoršek

Prvi macesni se že barvajo, še malo in naš gorski svet se bo spremenil v barvno pravljico. Zlati macesni niso samo na Slemenovi špici, ki je v drugi polovici oktobra vselej zelo oblegana. Zato vam v naši petkovi rubriki Nasvet za izlet v hribe predlagamo najzahtevnejši vzpon v Dolino Triglavskih jezer, saj se je za jezera, obkrožena z zlatimi macesni, ne pa tudi z množico ljudi, vredno potruditi.

Mala Zelnarica
Sportal Kraljevska krožna tura v Julijcih z Zelnarico in Dolino Triglavskih jezer #video #foto

Ob Dvojnem jezeru | Foto: Matej Podgoršek Ob Dvojnem jezeru Foto: Matej Podgoršek Fotografije v tem članku so nastale lani 20. oktobra, zdaj pa delim to turo – poimenoval sem jo Od Savice do Ledvice –, da boste v taki pravljici lahko letos uživali tudi vi. Zadnji tedni so bili topli in sončni, zato se macesni še niso obarvali v zlate barve. A zdaj prihaja ohladitev in tako bomo v Dolini Triglavskih jezer (torej med Dvojnim jezerom in jezerom v Ledvicah) tudi letos v drugi polovici oktobra deležni podobnih prizorov.

Najlažji dostop je s planine Blato (cestnina oziroma parkirnina je 20 evrov), nekoliko zahtevnejši pa od koče pri Savici (lani oktobra je bilo parkiranje že brezplačno). In to turo opisujem v naslednjih vrsticah. Za zahtevno markirano pot velja, ker je na posameznih odsekih poti čez Komarčo nekoliko izpostavljena. Tu je pobočje res povsem navpično. A ta del je bil pred nekaj leti na novo urejen in zavarovan z jeklenicami in skobami, tako da je pot vendarle premagljiva tudi za tiste, ki nismo vajeni plezalnih vzponov.

Kako je videti pot čez Komarčo v "zlato" Dolino Triglavskih jezer:

Pohodniške ideje Mateja Podgorška lahko na Siol.net spremljate vsak petek.
Upamo, da najdete tudi nekaj zase. 
Mateja lahko spremljate tudi na Instagramu 
Instagram.com/matejtravels, naročite pa se še na njegov kanal na YouTubu.

Vzpon čez Komarčo je varovan z jeklenicami in skobami. | Foto: Matej Podgoršek Vzpon čez Komarčo je varovan z jeklenicami in skobami. Foto: Matej Podgoršek S parkirišča pod slapom Savico ne krenemo levo proti Komni, ampak čez potok Savica v smeri Črnega jezera in koče pri Triglavskih jezerih. Že po nekaj minutah hoje po gozdni cesti sledi razcep, kjer krenemo levo navzgor na pešpot. Pot skozi gozd postaja vse strmejša, a se vije cik-cak na sicer poraščeni steni Komarče. Priporočljivo si je nadeti tudi čelado (nevarnost padajočega kamenja). Nekajkrat se nam odpre pogled navzdol proti Bohinjskemu jezeru in navzgor proti Komni. Tik pod vrhom Komarče so na nekaj tehnično zahtevnejših odsekih v pomoč jeklenica in skobe, da je naš korak varnejši. V dobri uri je ta najstrmejši del poti za nami. 

Na vrhu Komarče se pot poravna. Ko se nadihamo, nadaljujemo po manjši dolini do Črnega jezera, najnižje ležečega od sedmerih Triglavskih jezer. Ta je obkrožen z jesensko paleto listavcev. Jezero obidemo po desni strani (na razcepu v smeri koče pri Triglavskih jezerih) in nato nadaljujemo s hojo ob robu Lopučniške doline, tudi pod skoraj navpičnimi stenami. Pot se začne znova vzpenjati in pred nami so že prvi zlati macesni.

Pogosto spregledano Črno jezero, najnižjeležeče od sedmerih Triglavskih jezer | Foto: Matej Podgoršek Pogosto spregledano Črno jezero, najnižjeležeče od sedmerih Triglavskih jezer Foto: Matej Podgoršek

Ko se nam z desne priključi pot s planine Blato (prek Prodov), je ta strmejši odsek premagan. V dveh urah in pol (treh, če smo počasnejši) dosežemo Dvojno jezero, ki ga obdajajo številni macesni v tem času v zlatih barvah.

Panorama z Dvojnega jezera (desno je Tičarica). Kliknite za ogled večje fotografije. | Foto: Matej Podgoršek Panorama z Dvojnega jezera (desno je Tičarica). Kliknite za ogled večje fotografije. Foto: Matej Podgoršek

Ob poti proti Ledvici | Foto: Matej Podgoršek Ob poti proti Ledvici Foto: Matej Podgoršek Visokogorske koče, tudi koča pri Triglavskih jezerih (1.685 metrov), so zdaj (oktobra) že zaprte, zato nikar ne pozabite na dovoljšnjo količino vode in malico. Pohod velja nadaljevati vse do jezera v Ledvicah oziroma Ledvičke, kot mu rečemo (1.831 metrov). To je tudi največje od Triglavskih jezer (imenujejo ga tudi Veliko jezero), saj je dolgo 320 metrov, široko 120 in globoko do 15 metrov. Do njega je še slaba ura zložnega vzpona, ki pa v zlati pravljici hitro mine. Največ macesnov je na naši levi strani, pod pobočji grebena Velikega Špičja. Zadnji macesni so prav ob in nad Ledvico (v zgornji Dolini Triglavskih jezer je svet že povsem kamnit).

Zlati macesni pod Velikim Špičjem, tik pred Ledvico | Foto: Matej Podgoršek Zlati macesni pod Velikim Špičjem, tik pred Ledvico Foto: Matej Podgoršek

Jezero v Ledvicah (1.831 metrov)

Izhodišče:
Koča pri Savici (653 metrov)
Višinska razlika po poti: 1.180 metrov
Čas za vzpon: tri ure in pol (do štiri ure)
Zahtevnost: delno zahtevna markirana pot

Jezero v Ledvicah | Foto: Matej Podgoršek Jezero v Ledvicah Foto: Matej Podgoršek Sestopimo po isti poti, mimo koče pri Triglavskih jezerih, Črnega jezera in čez Komarčo. Pravzaprav je sestop čez Komarčo zahtevnejši oziroma je treba biti na izpostavljenih odsekih previdnejši. Če boste dobili občutek, da vam bo neprijetno, obstaja še alternativa za sestop. Pri Dvojnem jezeru krenete desno v smeri Komne in se nato s Komne po nešteto serpentinah spustite do parkirišča pri Savici. Ta pot (od Savice prek Komne do Dvojnega jezera) velja za lahko, je pa precej daljša: za vzpon je na primer predvidenih pet ur (čez Komarčo do Dvojnega jezera pa tri). Pa tudi ni tako zanimiva in je nekoliko bolj adrenalinska kot čez Komarčo. Še za primerjavo: s planine Blato do Dvojnega jezera so dobre tri ure.

Kam še na zlate macesne? O tem smo pisali že minuli petek, ko smo vam predlagali pohod z Rudnega polja na Pokljuki na Tosc in naprej do Velega polja. Če izpustite Tosc, boste z Rudnega polja do Velega polja, kjer ne manjka macesnov, v približno treh urah. Sicer pa so zlati macesni še na Trupejevem poldnevu in na Zelenici v Karavankah, pa na Dleskoškovi planoti nad planino Podvežak in Ravne v Kamniško-Savinjski Alpah.

Pred desetimi dnevi so bili macesni na Velem polju še precej zeleni:

Poiščite še več nasvetov za izlet v hribe:

Kriški podi Križ Pogačnikov dom
Sportal Na Križ(ev pot)? V planinski raj okoli Kriških jezer. #video
Tosc Triglavski narodni park
Sportal Vprašali se boste, zakaj ni Tosc bolj obiskan #video
Mala Mojstrovka
Sportal Mala Mojstrovka, najkrajša tura v skalnati svet Julijcev #video
Viševnik Konjščica
Sportal Viševnik, najhitrejši dvatisočak, a tokrat po krožni poti #video
Savinjske planine
Sportal Krožna pot po savinjskih planinah, ki je lahko še mnogo več #video
Jezersko Goli vrh
Sportal Brez strahu na goro z malo strašljivim imenom #video
Dolkova špica pohod
Sportal Pohod na deseti najvišji vrh v Sloveniji, Dolkovo špico #video
Zavetišče pod Špičkom
Sportal Zavetišče pod Špičkom, eden najlepših razgledov, ki ga ne pozna vsak #video
Ne spreglejte