Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
9. 9. 2022,
13.03

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

Natisni članek

nasvet za izlet v hribe hribi Storžič Pristovški Storžič pohodništvo Naj planinska koča

Petek, 9. 9. 2022, 13.03

10 mesecev, 3 tedne

NASVET ZA IZLET V HRIBE (13.)

Pohod na Storžič, a ne na tisti, ki ga vsi poznamo

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46
Pristovški Storžič | Na vrhu Pristovškega Storžiča je križ v spomin na koroški plebiscit. | Foto Matej Podgoršek

Na vrhu Pristovškega Storžiča je križ v spomin na koroški plebiscit.

Foto: Matej Podgoršek

Na goro Storžič, ki se vzpenja visoko nad Kranjem oziroma nad Ljubljansko kotlino, smo vas že povabili. Nedaleč stran, nad Jezerskim, pa je Pristovški Storžič (1.759 m), kamor pogosteje zahajajo Korošci. Gre za krajši pohod, a zato nič manj zanimiv – pomagati si je treba z jeklenico, razgledi pa tudi ne razočarajo.

krožna pot Tre Cime Croda dei Toni
Sportal Najlepša krožna pot v Dolomitih: Tre Cime iz doline #video

Gora z enakim imenom pri nas ne manjka. Stol ni le tisti nad Žirovnico, nad Breginjem se dviga Breginjski oziroma Kobariški Stol. Poznamo nekaj Svetih gora, pa Gladkih vrhov, Velikih vrhov (na Košuti, pa Begunjščici). Grmada ni le pri Šmarni gori, je tudi Polhograjska. In tukaj je še Storžič. Nanj smo se pred nekaj tedni povzpeli iz vasi Bašelj. To je bil tri ure in pol dolg in kondicijsko kar zahteven vzpon. Nedaleč stran, nad mejnim prehodom Jezerski vrh, pa najdemo Pristovški Storžič. Imenujejo ga tudi Koroški Storžič oziroma v nemščini Kärntner Storschitz. Leži na avstrijski strani slovensko-avstrijske meje. Vzpon po nekoliko zahtevnejši kranjski poti nam vzame manj kot uro in pol. Sestopimo pa raje po daljši poti.

Razgled z vrha. Desno so Jezersko in Kamniško-Savinjske Alpe. | Foto: Matej Podgoršek Razgled z vrha. Desno so Jezersko in Kamniško-Savinjske Alpe. Foto: Matej Podgoršek

Pohodniške ideje Mateja Podgorška lahko na Siol.net spremljate vsak petek.
Upamo, da najdete tudi kaj zase ... 
Mateja lahko spremljate tudi na Instagramu 
Instagram.com/matejtravels ali na njegovem kanalu na YouTubu.

Razcep pri lovski koči. Levo gre strmejša pot, desno pa položnejša. | Foto: Matej Podgoršek Razcep pri lovski koči. Levo gre strmejša pot, desno pa položnejša. Foto: Matej Podgoršek Z Jezerskega se zapeljemo še naprej do mejnega prehoda Jezerski vrh (1.218 m), kjer lahko parkiramo na slovenski ali avstrijski strani. Rumene avstrijske planinske table nas pri gostišču na avstrijski strani usmerijo na markirano pot. Sprva se zložno vzpenjamo po gozdni cesti. Razcepi so dobro označeni, z izjemo enega, kjer nadaljujemo po nekoliko ožji desni cesti (leva je z zapornico tako ali tako zaprta). Po približno 20 minutah pridemo do lovskih koč, kjer se pot na Pristovški Storžič razcepi. Leva je krajša, a strmejša in na nekaj delih zavarovana z jeklenicami (ura in 20 minut), desna pa daljša, bolj položna in tehnično nezahtevna (ura in 40 minut). Izberite tisto, ki vam bolj ustreza. V nadaljevanju sledi opis vzpona po strmejši in sestopa po položnejši.

Na dveh delih sta strmejša odseka zavarovana z jeklenico. | Foto: Matej Podgoršek Na dveh delih sta strmejša odseka zavarovana z jeklenico. Foto: Matej Podgoršek Krenemo torej levo navzgor v gozd, kjer se začne kranjska pot na Storžič (Krainersteig). Ko stopimo na večjo jasno, naravnost pred sabo prvič ozremo podolgovat vršni greben Pristovškega Storžiča z velikim križem. Pot skozi gozd je nato vse bolj strma, enkrat prečimo gozdno cesto, pozneje po njen kratek čas tudi hodimo (levo se nam prvič pokaže Jezersko). Ko se bo pot obrnila v desno, bomo nekaj časa ob robu gozda hodili med mejniki na slovensko-avstrijski meji. Vsa razpotja so dobro označena. 

Sledi zadnja tretjina vzpona, najbolj zanimiva. Hodimo po ozki poti, ki se vzpenja po vzhodnem pobočju Storžiča. Pogled nazaj proti Jezerskemu, Celjski koči, Grintovcu in Kočni je vse lepši. Pred nami je kratek strm vzpon ob jeklenici, da se dvignemo na greben. Varovalni pas ni potreben, le nekaj več previdnosti. Če bo pred nami kdo, pa prav pride tudi čelada. V nadaljevanju hodimo po zahodnem pobočju in se tik pod vrhom še enkrat vzpnemo strmo ob jeklenici. Tudi tu ni prezahtevno, četudi takih vzponov nismo vajeni. Težje bi bilo sestopiti. Sam sem ob vzponu srečal zamejsko družino in oče je sinovoma dejal: "Konzentrieren Sie (Zberita se, op. p.). Če na ritko padeta, boli." Brez težav sta osvojila vrh. Ob koncu sledi še nekaj minut hoje po grebenu.

Storžič
Sportal Krožna pot na Storžič, gor čez Kališče, dol mimo Javornika #video
Zavetišče pod Špičkom
Sportal Zavetišče pod Špičkom, eden najlepših razgledov, ki ga ne pozna vsak #video
Pristovški Storžič (1.759 m)

Izhodišče: Jezerski vrh (1.218 m)
Višinska razlika: 550 metrov
Čas za vzpon: ura in 20 minut po strmi poti (ura in 40 minut po položni)
Zahtevnost: delno zahtevno

Ko se naužijemo razgledov – od Jezerskega do Celovca – in se fotografiramo ob velikem križu, ki je bil postavljen ob 42. obletnici koroškega plebiscita, sledi še sestop. Ta bo zagotovo lažji po daljši poti. Ne gremo torej nazaj, temveč naprej in se spustimo po na začetku strmi poti čez pas rušja do Pasterkovega sedla. Tam zavijemo desno in se po položni peš poti (pozneje pa po gozdni cesti) počasi vračamo okrog Pristovškega Storžiča nazaj proti izhodišču. Razgledov tu ne bo veliko, zato se nam bo sestop malo vlekel.

Pogled proti Jezerskemu. Ob lepšem vremenu bi se bolje videla Grintovec in Kočna. | Foto: Matej Podgoršek Pogled proti Jezerskemu. Ob lepšem vremenu bi se bolje videla Grintovec in Kočna. Foto: Matej Podgoršek

Ob poti bomo nekajkrat videli table, da je tu prepovedano nabiranje gob in borovnic. Tudi sicer na avstrijskem Koroškem brez posebne dovolilnice nabiranje gob ni dovoljeno (na avstrijskem Štajerskem je za dovolilnico treba tudi plačati). In prepovedi se tu držijo, saj bomo že ob položnejši poti videli veliko gob.
pohod hribi Dovška Baba
Sportal Pohod na Dovško Babo s čudovitim pogledom na Triglav #video
Svinjak
Sportal Pohod na goro z najbolj nenavadnim imenom − Svinjak
Stenar Kriški podi
Sportal Pijana nevesta in vzpon na Stenar bo lažji #foto #video
Špik hude police kozorogi
Sportal Pohod v kraljestvo kozoroga #foto #video
Gletscherweg Innergschlöss
Sportal Pohod do ledenika, po eni najlepših gorskih poti v Avstriji #video
pohod hribi Konj
Sportal In lahko si boste rekli: Zdaj sem pa na Konju! #video
hribi pohod Vrtaško sleme
Sportal Po strmini z "legendarnim slovesom" na Vrtaško Sleme
pohod hribi Vrtača
Sportal Vrtača z veliko začetnico: pohod do mogočnega cepina
pohod Krn
Sportal Ker ni več tako vroče, bo pohod na Krn zdaj prava izbira
Ne spreglejte