Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 6. 2023,
18.10

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

smrt AC Milan Silvio Berlusconi

Ponedeljek, 12. 6. 2023, 18.10

10 mesecev, 3 tedne

Berlusconiju so se poklonili tudi v nogometnem svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Sivio Berlusconi | Silviu Berlusconiju so se poklonili tudi v nogometnem svetu. | Foto Reuters

Silviu Berlusconiju so se poklonili tudi v nogometnem svetu.

Foto: Reuters

Nekdanjemu podjetniku, medijskemu mogotcu in dolgoletnemu italijanskemu državniku Silviu Berlusconiju so se poklonili tudi v nogometnem svetu. V AC Milanu se vrstijo izrazi sožalja ob smrti nekdanjega lastnika, ki je klub rešil pred skorajšnjim bankrotom, ko ga je kupil leta 1986, so zapisali pri nemški tiskovni agenciji dpa.

Sivio Berlusconi
Novice Umrl je Silvio Berlusconi #video

Rossoneri so pod Berlusconijevem predsedovanjem osvojili osem naslovov italijanske nogometne lige serie A in pet evropskih pokalov.

Kontroverzni poslovnež je kasneje postal lastnik Monze, ki si je v končnici leta 2022 prislužila napredovanje nazaj v najvišjo ligo, in je bil v času svoje smrti še vedno aktiven v vlogi lastnika kluba.

Berlusconi se je v začetku tega leta zdravil zaradi levkemije, vendar so ga prejšnji teden hospitalizirali in je umrl v ponedeljek zjutraj.

Milan je v izjavi na svojem Twitterju zapisal: "AC Milan globoko užaloščen obžaluje smrt nepozabnega Silvia Berlusconija in se želi obrniti na družino, sodelavce in najbolj cenjene prijatelje, da bi delili naše sočutje."

"Jutri bomo sanjali o novih ambicijah, ustvarjali nove izzive in iskali nove zmage. Te bodo predstavljale tisto dobro, močno in resnico, ki se skriva v nas, v vseh nas, ki smo delili to avanturo, ko smo naša življenja vezali na sanje, ki jim je ime Milan. Hvala, gospod predsednik. Vedno z nami."

Berlusconi je vodil velikana serie A od leta 1986 do 2017, nato pa ga je prodal kitajskemu podjetju za upravljanje naložb.

Carlo Ancelotti, ki je med Berlusconijevo vladavino igral in kasneje vodil nogometaše zasedbe iz Milana, se je pridružil žalujočim z besedami in izrazi sožalja, pretresenosti in sočutja.

"Današnja žalost ne izbriše srečnih trenutkov, preživetih skupaj," je zapisal Ancelotti, ki je kot igralec na San Siru osvojil dva naslova prvaka in dva evropska pokala, nato pa je rossonere kot trener popeljal do naslova prvaka in dveh uspehov v ligi prvakov.

"Ostaja neskončna hvaležnost predsedniku, predvsem pa vedno zabavnemu, lojalnemu, inteligentnemu, iskrenemu človeku, ki je imel bistveno vlogo v moji avanturi najprej kot nogometaša, nato pa kot trenerja. Hvala predsednik."

Berlusconiju, ki je leta 2018 prek holdinga Fininvest prevzel nadzor nad Monzo, so se medtem poklonili tudi v Monzi.

"Izvršni direktor Adriano Galliani in vsi v AC Monza žalujejo ob izgubi Silvia Berlusconija. Praznina, ki je nikoli ne bo mogoče zapolniti, za vedno z nami. Hvala za vse, predsednik," se je glasilo sporočilo na klubskem Twitter računu.

Oglasil se je tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino, ki je Berlusconija v objavi na Instagramu, objavljeni v ponedeljek popoldne, opisal kot "vizionarja".

"V nogometnem smislu je predvidel vse veliko pred drugimi in dejansko je postal najuspešnejši predsednik v zgodovini AC Milana," je zapisal Infantino.

"Pred kratkim je kot lastnik Monze izpolnil še ene sanje, saj v sanjah velikost ni pomembna. Lahko se uresničijo celo v majhnem mestu. Želim se ga spominjati prav takšnega, kot osebe, ki je v našem ljubljenem športu sanjala in nato te misli pretvorila v resničnost."

Ne spreglejte