Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
27. 6. 2021,
0.14

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,19

Natisni članek

Danska Avstrija Wales italijanska nogometna reprezentanca Euro 2020

Nedelja, 27. 6. 2021, 0.14

2 leti, 10 mesecev

Euro 2020, 14. dan

Drama slovenskih sosed na Wembleyju in rapsodija Dancev

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,19
Italija Avstrija | Italijani so se težje, kot so pričakovali, uvrstili med najboljših osem. | Foto Guliverimage

Italijani so se težje, kot so pričakovali, uvrstili med najboljših osem.

Foto: Guliverimage

Prva četrtfinalista Eura sta Danska in Italija. Skandinavci so v uvodnem dejanju osmine finala v Amsterdamu napolnili mrežo Walesu (4:0), prvi junak srečanja je bil dvakratni strelec Kasper Dolberg, na Wembleyju pa se je obračun slovenskih sosed prevesil v podaljšek. Na koncu so Azzurri premagali Avstrijce z 2:1, niz nepremaganosti italijanskih vratarjev pa se je končal pri rekordnih 1.169 minutah.

Italija Avstrija
Sportal Italijani strli odpor Avstrijcev po podaljšku
Danska Wales
Sportal Danska ponižala Wales s kar 4:0

Po dvodnevnem premoru, ki je sledil po napetem skupinskem delu, polnem razburljivih nogometnih dogajanj, presenečenj in razočaranj, se začenja izločilni del. V boju za evropsko krono, naslov branijo Portugalci, ostaja 16 reprezentanc. Štiri izmed njih so se predstavile v soboto.

Italijani spet popravljali rekorde

Na Wembleyju se je srečanje slovenskih sosed zavleklo v podaljšek. Italija in Avstrija sta odigrali 120 minut, Azzurri pa so na koncu le upravičili status favoritov in napredovali med osem najboljših. Prvič na tem Euru po 90 minutah niso vodili proti tekmecu. Odpor izbrancev Franca Fode, ki so igrali zgodovinsko tekmo, saj se je Avstrija prvič prebila v izločilni del evropskega prvenstva, je bil zelo žilav.

Fotogalerija s tekme v London:

Fotogalerija
1 / 18

V prvem polčasu je Ciro Immobile zatresel okvir vrat, sredi drugega polčasa pa se je navijačem Italije zmračilo pred očmi, saj je Marko Arnautović premagal Gianluigija Donnarummo. Podrobni posnetek VAR je pokazal, da je bil kontroverzni avstrijski napadalec v nedovoljenem položaju, tako da je ostalo pri 0:0.

V prvem podaljšku so Italijani dosegli kar dva gola. Najprej je zadel v polno rezervist Federico Chiesa, nato še Matteo Pessina. Za to, da je bilo srečanje vendarle napeto do zadnjih sekund, je v 114. minuti poskrbel Saša Kalajdžić. Z zahtevnim udarcem z glavo je znižal na 1:2, s tem pa poskrbel, da se je končal niz 11 zaporednih dvobojev, na katerih je Italija premagovala tekmece brez prejetega zadetka. Mreža štirikratnih svetovnih prvakov se je tako zatresla po neverjetnih 1.169 minutah, kar je zadoščalo za nov rekord. Popravili so dosežek, star skoraj polovico stoletja, ko sloviti vratar Azzurrov Dino Zoff med letoma 1972 in 1974 ni prejel zadetka na 12 zaporednih tekmah, njegova mreža pa se ni zatresla 1.143 minut.

Navdušenje italijanskih navijačev po novem uspehu Azzurrov | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Navdušenje italijanskih navijačev po novem uspehu Azzurrov Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Azzurri so po dramatičnem dvoboju na Wembleyju tako proslavljali napredovanje v četrtfinale, postavili pa so še en rekord. Neporaženi so ostali že 31. tekmo zapored in s tem popravili dosežek med letoma 1935 in 1939, ko je bila na 30 zaporednih tekmah neporažena znamenita zasedba Vittoria Pozza. Nazadnje so slovenski zahodni sosedi izgubili pred tremi leti v Lizboni proti Portugalski.

Danci v nekaj tednih od pekla do raja

Danska reprezentanca, ki je na začetku Eura pretrpela ogromen udarec, ko so zdravniki med uvodno tekmo proti Finski rešili življenje Christianu Eriksenu, je postala prva četrtfinalistka Eura.

Fotogalerija s tekme v Amsterdamu:

Fotogalerija
1 / 16

Je tudi prva izbrana vrsta v zgodovini tekmovanja, ki se je uvrstila v izločilni del Eura kljub porazoma na uvodnih tekmah, po Rusiji (4:1) pa je napolnila mrežo še Walesu (4:0)! Postala je prva udeleženka Eura, ki je po letu 1984 na dveh zaporednih srečanjih zadela v polno vsaj štirikrat.

Napadalec Nice Kasper Dolberg je bil z dvema zadetkoma prvo ime uvodnega dvoboja osmine finala na letošnjem Euru. | Foto: Reuters Napadalec Nice Kasper Dolberg je bil z dvema zadetkoma prvo ime uvodnega dvoboja osmine finala na letošnjem Euru. Foto: Reuters

Valižane je najprej z dvema zadetkoma spravil v slabo voljo Kasper Dolberg, v zadnjih minutah pa sta premoč Skandinavcev potrdila še Joakim Maehle in Martin Braithwaite. Otočani, ki so razočarali maloštevilne navijače v Amsterdamu, so končali dvoboj z igralcem manj. V izdihljajih srečanja je rdeči karton prejel Harry Wilson. Danci, evropski prvaki iz leta 1992, se bodo v četrtfinalu v Bakuju pomerili z zmagovalcem dvoboja med Nizozemsko in Češko.

Euro 2020, 14. dan (osmina finala):

Sobota, 26. junij:
Wales : Danska 0:4 (0:1)
Dolberg 27., 48., Maehle 88., Braithwaite 90.+4; R.K.: Wilson 90.+1/Wales
Poročilo s tekme

Italija : Avstrija 2:1* (2:0, 0:0, 0:0)
Chiesa 95., Pessina 105.+1; Kalajdžić 114.
Poročilo s tekme

* po podaljšku

Preostali pari osmine finala Eura 2020:

Nedelja, 27. junij:
Nizozemska – Češka (18.00, Budimpešta)
Belgija – Portugalska (21.00, Sevilla)

Ponedeljek, 28. junij:
Hrvaška – Španija (18.00, Köbenhavn)
Francija – Švica (21.00, Bukarešta)

Torek, 29. junij:
Anglija – Nemčija (18.00, London)
Švedska – Ukrajina (21.00, Glasgow)

Pari četrtfinala:

Petek, 2. julij:
18.00 Francija/Švica – Hrvaška/Španija (St. Peterburg)
21.00 Belgija/Portugalska – Italija (München) 

Sobota, 3. julij:
18.00 Nizozemska/Češka – Danska (Baku)
21.00 Švedska/Ukrajina – Anglija/Nemčija (Rim)

Nemčija Madžarska
Sportal Sporočilo nemškega junaka, namenjeno Madžarom, o katerem danes govori vsa Evropa
Cristiano Ronaldo
Sportal Pohvala, kakršne Ronaldo ne prejme vsak dan
Lucas Hernandez
Sportal Težave za galske peteline na Euru
Thomas Müller
Sportal Müller bo pripravljen za derbi z Angleži
 
Ne spreglejte