Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
2. 12. 2010,
19.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 2. 12. 2010, 19.41

8 let

Fabijan Cipot: Katar ima najboljša igrišča na svetu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odločitev, da bo svetovno prvenstvo leta 2022 gostil Katar, ga ni presenetila. Fabijan Cipot pozna predobro majhno in pregrešno bogato arabsko deželo, ki je po njegovih besedah nora na nogomet.

Arabski ''palček'', manjši tudi od Slovenije, je v Zürichu pometel s favoriti. Čeprav je na stavnicah najbolje kazalo kandidaturam Avstralije in ZDA, sta se veliki državi na koncu obrisali pod nosem. Katar je v finalnem krogu ugnal Američane kar s 14:8. V taboru Arabcev, ki mu je pri predstavitvi pomagal tudi eden najboljših nogometašev vseh časov, ''alžirski'' Francoz Zinedine Zidane, je bilo zaznati nepopisno slavje.

''To me sploh ni presenetilo. Katar ima zagotovljena sredstva, objekti so že 'narejeni'. Pričakujem odlično svetovno prvenstvo,'' je napovedal Fabijan Cipot, ki se je pred leti (2003-05) preizkusil v katarskem prvenstvu. Glavni očitek na večtedenski nogometni cirkus na Bližnjem vzhodu se nanaša na prav nič sramežljivo visoke poletne temperature. ''Če bodo ekipe prispele na kraj dogodka nekaj tednov poprej, se bodo brez težav prilagodile razmeram. Vsi sodelujoči bodo nastanjeni v Katarju in verjetno v sosednjih ZAE. Pogoji bodo za vse enaki, domačini pa tako ali tako zaradi kakovosti ne morejo biti kakšni favoriti,'' je mnenja ''Fabi'', ki je pozdravil tudi napovedano izgradnjo dodatnih devetih štadionov zaprtega tipa s klimatskimi napravami, s katerimi se bo lahko temperatura zraka med tekmo spustila tudi za več deset stopinj (na koncu 27 stopinj). Trije obstoječi štadioni bodo doživeli le rahlo prenovo. ''Katar ima dovolj denarja, tako da lahko objekte smatramo že za zgrajene."

SP 2022 brez dežja

Kako pa se branilec Rudarja spominja obdobja, ki ga je preživel v tej bogati državici? ''Katar je blizu ekvatorja, tako je dan enako dolgo kot noč. Zaradi tega ni razlogov za paniko, temperature pa se poleti spustijo tudi pod 40 stopinj. Prvi del poletja je soparen, v drugem pa prevladuje suh zrak. Če bo prvenstvo junija, znajo biti težave, julija pa bo že bolje. Dežja ne velja pričakovati, saj je ponavadi le od decembra do februarja. Pogoji bodo fenomenalni, igrišča pa so odlična. Najboljša na svetu.'' Posebno klimno napravo, ki lahko nogometašem in gledalcem pričara nekoliko bolj hladne in s tem prijazne razmere, je preizkusil na olimpijskem štadionu. Na objektu, ki so ga Katarci zgradili za potrebe Azijskih iger pred petimi leti, nedavno pa je gostil tudi prijateljsko tekmo med Argentino in Brazilijo (1 : 0). Leta 2019 naj bi luč sveta ugledal veličastni štadion Lusail (86.000 gledalcev), obkrožen z vodo. Gostil bi tudi finale SP 2022.

Skupaj z zvezdniki

Cipot je katarsko dogodivščino v dveh klubih (Al-Sadd in Al-Arabi) doživljal s številnimi svetovnimi nogometnimi ikonami. Barve kluba je branil z Brazilcema Romariom in Bebetom, Argentincem Omarjem Gabrielom Batistuto, Nemcem Steffanom Effenbergom, Nigerijcem Taribom Westom ...

To so bili njegovi soigralci, v prvenstvu pa se je na igrišču srečal še z nizozemskima dvojčkoma, Frankom in Ronaldom de Boerom, Francozom Marcelom Desaillyjem, Argentincem Claudiom Cannigio, sedanjim trenerjem Barcelone Josepom Guardiolo .. ''V užitek mi je bilo igrati v Katarju. Vse je urejeno, nogomet je številka ena. Imajo tudi Aspire, svetovno znani srednješolski center za mlade. Sodi v kompleks, ki zajema tudi olimpijski štadion s 55.000 sedeži. Ima vsaj 12 igrišč z reflektorji, vodijo pa ga tujci. To je velika zgodba''.

Vsi v enem mestu

Ena od pomanjkljivosti, ki pa bi na koncu lahko prerasla celo v prednost, je majhnost države. Vsa prizorišča bi bila povsem skupaj, oddaljena le 30 kilometrov, tako da bi se na tem prostoru združile raznovrstne vojske navijačev in nogometnih turistov, prispelih z vsega sveta. Za razliko od ''mrzle'' Južnoafriške republike bi se tokrat iskal recept, kako preživeti dan s čim manj oblekami na sebi.

''Vse bi se odvijalo v enem mestu, navijači bi se mešali, pa tudi potovati ne bi bilo treba veliko. V Dohi je tako, da ima vsak šejk v lasti svojo četrt. Ker so zelo bogati, z lahkoto naredijo štadion po najbolj zahtevnih željah. Tako so naredili tudi maketo Old Trafforda. Resda sprejme 25.000 gledalcev, a ponuja tudi trikrat več dodatnih stvari kot tisti v Manchestru.'' Angleški jezik velja za drugega uradnega v državi, tako da s sporazumevanjem med svetovnim prvenstvom ne bo težav. V tem pogledu nas lahko bolj skrbi ''mundial'' v Rusiji, ki je ostala brez udeležbe na SP 2010 prav zaradi Slovenije. Kekova četa se je na poti do SP marca v prijateljski tekmi pomerila tudi s Katarjem. V Ljudskem vrtu je bila razlika v kakovosti očitna.

Vodič slovenske reprezentance?

Če se bo uvrstila tudi na prvo SP na Bližnjem vzhodu, bi Cipot z veseljem prevzel vlogo ''vodiča'' in ambasadorja reprezentance. ''Seveda bi sprejel, a najprej se bo treba tam uvrstiti. Lahko bi veliko pomagal, saj sem ohranil veliko stikov,'' sporoča 34-letni Prekmurec. Ko je sam prispel v Katar, po Urugvaju (SP 1930) najmanjšega prireditelja največjega nogometnega spektakla, mu je največ pomagal zdaj že pokojni košarkarski trener Vojko Herksel, ki je takrat vodil mlado košarkarsko izbrano vrsto.

Ne spreglejte