Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 11. 2023,
22.44

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,91

Natisni članek

Srbija Madžarska Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Slovaška Kvalifikacije za Euro 2024

Četrtek, 16. 11. 2023, 22.44

2 meseca, 2 tedna

Kvalifikacije za Euro 2024, 9. krog (četrtek)

Ronaldo skočil na vrh, znana še dva potnika na EP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,91
Cristiano Ronaldo Portugalska | Cristiano Ronaldo je s 13 zadetki prvi strelec prvenstva Savdske Arabije, danes pa je dosegel svoj deseti gol v kvalifikacijah. | Foto Reuters

Cristiano Ronaldo je s 13 zadetki prvi strelec prvenstva Savdske Arabije, danes pa je dosegel svoj deseti gol v kvalifikacijah.

Foto: Reuters

Danes so bili v kvalifikacijah za Euro 2024 dejavni v skupinah A, F, G in J. Nastop na velikem tekmovanju v Nemčiji so si priigrali Madžari, ki so v 97. minuti osvojili točko proti Bolgariji (2:2), in tudi Slovaki, ki so s 4:2 ugnali Islandijo. Tako želene vstopnice pa si še niso priborili Srbi, saj je Črna gora ugnala Litvo in tako ohranja možnosti za nastop v Nemčiji. V središču pozornosti je bil tudi portugalski rekorder Cristiano Ronaldo, ki se je ob zmagi Portugalske nad Lihtenštajnom (2:0) vpisal med strelce in se na vrhu najboljših strelcev izenačil z Romelujem Lukakujem.

Matjaž Kek
Sportal "Velika hvala vsakemu izmed 600 Slovencev, ki se podajajo v Köbenhavn"
Srečko Katanec
Sportal Joj, kakšna priložnost za Slovenijo! Konec katastrofalnega niza?

Kvalifikacije za Euro 2024, 9. krog:

Slovenska nogometna reprezentanca se bo z izzivom prve zaključne žogice za nastop na Euru 2024 spopadla v petek v Köbenhavnu, danes pa sta udeležbo na velikem tekmovanju, ki ga bo prihodnje leto gostila Nemčija, potrdili še dve reprezentanci. To sta Madžarska in Slovaška.

Boj za Euro2024 v neposrednem prenosu

Zadnji dve tekmi slovenske nogometne reprezentance si bodo lahko v neposrednem prenosu ogledali tudi naročniki Telekoma Slovenije, ki je dolgoletni pokrovitelj naše nogometne reprezentance.

Prva kvalifikacijska tekma z Dansko, ki jo bodo slovenski nogometaši odigrali v gosteh, bo na sporedu v petek, 17. novembra, začela se boo ob 20.45, ogledali pa si jo boste lahko v neposrednem prenosu na Šport TV 1.

Druga kvalifikacijska tekma s Kazahstanom, ki bo potekala na stadionu Stožice, bo v ponedeljek, 20. novembra, ob 20.45, tekmo pa si boste prav tako lahko ogledali v neposrednem prenosu na Šport TV 1.

Pavlin Rudonja Dedić
Sportal Trije Slovenci, ki so svojo domovino naredili še bolj ponosno

Slovenski sosedi v 97. minuti do zlata vredne točke

Priložnost za zagotovitev mesta na Euru 2024 so danes imeli Madžari, ki vodijo v skupini G, za potrditev sodelovanja na Euru pa so potrebovali le točko, ki so jo po pravi drami tudi osvojili. Tekma se je za Madžarsko začela sanjsko, v deseti minuti je za 1:0 zadel Martin Adam, a je Bolgarija v 24. minuti izenačila po zadetku Spasa Deleva, 13 minut kasneje pa zaradi drugega rumenega kartona ostala brez nogometaša na igrišču, predčasno je pod prho moral Valentin Antov. A v drugem polčasu so se razmere na igrišču izenačile, saj je bil v 57. minuti pri Madžarski izključen Miloš Kerkez. Zatem so Bolgari z bele točke v 79. minuti povedli z 2:1 in Madžarsko spravili v težek položaj. Že globoko v sodnikovem dodatku pa je goste po avtogolu Alexa Petkova in drugi asistenci Dominika Szoboszlaija Madžarska izenačila in si priborila vstopnico za evropsko prvenstvo.

Madžari so osvojili točko, ki jih pelje na evropsko prvenstvo. | Foto: Reuters Madžari so osvojili točko, ki jih pelje na evropsko prvenstvo. Foto: Reuters

Madžarska se je na evropsko prvenstvo zavihtela tretjič zapored, pred tem so na takšen podvig čakali kar 44 let.

Spopadi na ulicah Sofije

Na tisoče bolgarskih nogometnih navijačev se je pred srečanjem podalo na ulice prestolnice Sofije v znak protesta proti vodenju bolgarske nogometne zveze. Demonstracije so na koncu prerasle v nasilje. Nekaj minut pred začetkom tekme so navijači v policijo začeli metati improvizirane bombe, kamenje in plastične steklenice. Po zažigu smetnjakov je policija odgovorila z vodnimi topovi. Tuji mediji poročajo, da je bilo več protestnikov ranjenih.

Nemiri v Sofiji | Foto: Reuters Nemiri v Sofiji Foto: Reuters

Kot še poročajo tuji mediji, naj bi bila zadnja kaplja čez rob za navijače, katerih jeza je tlela že dlje časa, odločitev zveze, da četrtkovo tekmo odigrajo pred praznimi tribunami nacionalnega stadiona v prestolnici. Bolgarski reprezentanci se skoraj dve desetletji ni uspelo kvalificirati na veliko tekmovanje. Po zadnjih dveh ponižujočih porazih proti Albaniji in Litvi oktobra so navijači pozvali k protestom po vsej državi, za slabe rezultate pa krivili vodje zveze in jih pozivali k odstopu.

Madžarska ima zdaj v skupini G dve točki več od Srbije in nedosegljive štiri od Črne gore. Bolgarija na zadnjem mestu še naprej ostaja brez zmage.

Črnogorci še upajo

Srbski navijači so danes pozorno spremljali dogajanje na dvoboju v Črni gori, kjer pa je na koncu praznih rok ostala Litva (0:2), za katero nastopa tudi branilec Olimpije Justas Lasickas. Izbranci Dragana Stojkovića - Piksija so v tem krogu počivali, tako da so v sredo odigrali prijateljsko tekmo z Belgijo. Srbski privrženci bi si še kako želeli, da bi Litva zapustila Črno goro neporažena, saj bi si v tem primeru Srbija že zagotovila nastop na evropskem prvenstvu, prvega po več kot dveh desetletjih, a se jim želja za zdaj še ni uresničila. Črnogorci pa so z zmago ohranili upe za uvrstitev na EP 2024. Za tri točke Črne gore sta zadela Edvin Kuč in Stevan Jovetić.

Španci so na Cipru upravičili vlogo favorita. | Foto: Guliverimage Španci so na Cipru upravičili vlogo favorita. Foto: Guliverimage

Španci do nove zmage, Škoti iztržili remi

V skupini A je bilo že pred tem jasno, da sta si Španija in Škotska zagotovili nastop na Euru. Rdeča furija, ki po letošnji osvojeni ligi narodov navdušuje s predstavami, je tokrat s 3:1 slavila na gostovanju na Cipru. Med strelce so se za Španijo vpisali Lamine Yamal, Mikel Oyarzabal in Joselu, edini gol za Ciper pa je dosegel Kostas Pileas. Na drugi strani je Škotska zabeležila svoj prvi remi v kvalifikacijah, potem ko je v zaključku srečanja dosegla drugi zadetek in se z rezultatom 2:2 vrača z gostovanja v Gruziji, ki ima zaradi dobrih rezultatov v zadnji izvedbi lige narodov že zagotovljen nastop v dodatnih kvalifikacijah.

Tudi v skupini F je bilo že pred tem krogom vse jasno, kar zadeva potnike na Euro. Avstrija, ki si je poleg Belgije priigrala vstopnico, je tokrat z 2:0 premagala Estonijo, Švedska, ki v skupini ne more višje od tretjega mesta, pa je v oddaljenem Azerbajdžanu zabeležila visok poraz (0:3).

Ruben Vargas
Sportal Švici še ni uspelo, Izrael ohranja upanje

Ronaldo se je izenačil z Lukakujem

Cristiano Ronaldo je ob zmagi igral do 67. minute. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo je ob zmagi igral do 67. minute. Foto: Reuters V skupini J še naprej kraljuje Portugalska, ki je tokrat rutinirano z 2:0 odpravila Lihtenštajn. Njena statistika je tako še naprej popolna. Odigrala je devet tekem, osvojila maksimalnih 27 točk, razlika v zadetkih pa znaša imenitnih 34:2. Portugalci so svoje delo zanesljivo opravili tudi pri reprezentanci, ki ni osvojila niti točke, njena razlika v golih pa je zelo skromnih 1:27. Portugalcem se na koncu ni poznalo, da pogrešajo Pepeja, Rafaela Leaa in Nelsona Semeda, Diogo Dalot pa je izpustil dvoboj pri avtsajderju skupine zaradi veselega dogodka, saj njegova žena v teh dneh pričakuje naraščaj.

Selektor Roberto Martinez je znova vpoklical Cristiana Ronalda. 38-letni kapetan in strelski rekorder je zaigral od prve minute in v 46. minuti po asistenci Dioga Jote zadel za 1:0. S tem se je podpisal pod svoj deseti zadetek v kvalifikacijah in se izenačil z Belgijcem Romelujem Lukakujem.

Stoodstotni izkupiček ima v kvalifikacijah za Euro 2024 poleg Portugalska le še Francija, ki je odigrala šest tekem in osvojila 18 točk.

Zelo zanimivo je bilo tudi na stadionu Tehelne pole v Bratislavi, kjer bo prihodnji mesec v konferenčni ligi gostovala Olimpija. Slovaška si je z zmago nad Islandijo s 4:2 že zagotovila drugo mesto in nastop na Euru 2024. Visok poraz je doživela Bosna in Hercegovina, ki je morala z 1:4 priznati premoč Luksemburgu. Reprezentanca BiH si je zaradi dobrih rezultatov v ligi narodov že zagotovila nastop v dodatnih kvalifikacijah.

Nastop na Euru 2024 so si poleg gostiteljev Nemcev že zagotovile Anglija, Avstrija, Belgija, Francija, Madžarska, Portugalska, Slovaška, Škotska, Španija in Turčija.

V dodatnih kvalifikacijah imajo:

Že zagotovljeno mesto: BiH, Finska, Gruzija
Zagotovljeno mesto, a se lahko pred skupine še uvrstijo na Euro: Grčija, Hrvaška, Izrael, Italija, Kazahstan, Nizozemska, Srbija

Kvalifikacije za Euro 2024, 9. krog:

Četrtek, 16. november:

Petek, 17. november:

Sobota, 18. november:

Lestvice:

Aleksandar Rodić Olimpija
Sportal Slovenci že spisali čudež na Danskem
žoga Euro 2024
Sportal Predstavili uradno žogo Eura 2024
Radenko Mijatović
Sportal Prvi mož slovenskega nogometa ni mogel nadzorovati čustev
Benjamin Šeško Yussuf Poulsen
Sportal Slovenski dragulj je evropski fenomen, Danec pa je preprečil sramoto
Rasmus Höjlund
Sportal Vsaj ena dobra novica za Dansko, Slovenci v en glas opozarjajo
Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek je zažvižgal, napočil je trenutek resnice
Jan Oblak
Sportal V Španiji odmeva čudežna obramba Oblaka, mladi Korošec živi sanje
Ne spreglejte