Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
16. 11. 2023,
19.14

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Kvalifikacije za Euro 2024

Četrtek, 16. 11. 2023, 19.14

3 mesece

Gostovanja Slovenije pri prvih nosilcih kvalifikacijskih skupin

Joj, kakšna priložnost za Slovenijo! Konec katastrofalnega niza?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01
Srečko Katanec | Srečko Katanec je za zdaj edini selektor, ki je s Slovenijo ostal v kvalifikacijah za veliko tekmovanje neporažen pri prvem favoritu skupine. | Foto Ana Kovač

Srečko Katanec je za zdaj edini selektor, ki je s Slovenijo ostal v kvalifikacijah za veliko tekmovanje neporažen pri prvem favoritu skupine.

Foto: Ana Kovač

Slovenska nogometna reprezentanca bo v petek v Köbenhavnu gostovala pri prvem nosilcu, glavnem favoritu kvalifikacijske skupine. Z zmago nad Dansko bi si že zagotovila nastop na Euru 2024, a ji statistika pri tem ne more biti v ponos. Ji je pa lahko v dodaten izziv, saj lahko Slovenija prekine katastrofalni niz. V dozdajšnjih 14 kvalifikacijskih ciklusih je namreč na gostovanjih pri prvih nosilcih skupine osvojila zgolj točko, dosegla le štiri zadetke, prejela pa jih je kar 31. Neporažena je ostala le zlata Katančeva četa in to zdaj že daljnega leta 2001 v deževnem Beogradu.

Matjaž Kek
Sportal "Velika hvala vsakemu izmed 600 Slovencev, ki se podajajo v Köbenhavn"

Od našega poročevalca | Foto: Rekordi, tradicije in nizi se v športu zelo radi presegajo. Skoraj vedno. Le redkokateremu dosežku uspe, da traja večno. Selektor Matjaž Kek je v pestri karieri presegel že marsikaterega. Podpisal se je pod prvo zmago Slovenije na velikem tekmovanju (1:0 nad Alžirijo na SP leta 2010), pod prvo zmago Slovenije nad reprezentanco, ki prihaja z območja nekdanje Jugoslavije (1:0 nad Srbijo v Mariboru), ter ne nazadnje prvo zmago Slovenije nad takratnimi svetovnimi podprvaki Hrvati (1:0 nad Hrvaško v Ljubljani) in še bi lahko naštevali.

Matjažu Keku in sodelavcem se v petek ponuja zgodovinska priložnost. Ne le, da lahko Slovenijo popeljejo na Euro 2024, ampak lahko prvič, odkar je bila Slovenija sprejeta v evropsko nogometno družino, v gosteh premagajo prvega nosilca kvalifikacijske skupine za veliko tekmovanje. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Matjažu Keku in sodelavcem se v petek ponuja zgodovinska priložnost. Ne le, da lahko Slovenijo popeljejo na Euro 2024, ampak lahko prvič, odkar je bila Slovenija sprejeta v evropsko nogometno družino, v gosteh premagajo prvega nosilca kvalifikacijske skupine za veliko tekmovanje. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

V petek se lahko prekine še neverjeten niz, ki Sloveniji ne more biti v čast. Če bo Kekova četa na stadionu Parken premagala Dansko, bo s tem prekinila klavrn niz neuspešnih gostovanj pri prvih nosilcih kvalifikacijskih skupin. Iz zgodovine poznamo 14 takšnih tekem, na katerih ni bila nikoli favoritinja. Osvojila je le eno točko, načrte je prekrižala le ZR Jugoslaviji pred 22 leti, ko je v deževnem Beogradu remizirala z najboljšimi nogometaši iz Srbije in Črne gore. Na vseh drugih gostovanjih, v pestri zgodovini nastopov v kvalifikacijah za velika tekmovanja, jo je tako pot odnesla trikrat do Italije, dvakrat do Anglije, sicer pa se je mudila še na Norveškem, v Franciji, na Češkem, v Švici, na Poljskem in Hrvaškem, a je gostovanje pri prvem favoritu skupine vedno zapuščala praznih rok.

Ko je Slovenija zadnjič gostovala pri prvem favoritu kvalifikacijske skupine, je v Splitu izgubila s Hrvaško z 0:3. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ko je Slovenija zadnjič gostovala pri prvem favoritu kvalifikacijske skupine, je v Splitu izgubila s Hrvaško z 0:3. Foto: Grega Valančič/Sportida

To je še dodaten izziv za petkovo srečanje v Köbenhavnu, saj lahko Kekova četa na krilih jesenskega stoodstotnega izkupička, vedno višje stopnje uigranosti in samozavesti skuša storiti nekaj, kar ni uspelo Sloveniji še nikoli. V gosteh ugnati prvega favorita skupine. Sloveniji bi lahko uspel veliki met, zgodovinska zmaga za prvi preboj na veliko tekmovanje, priigran že v skupinskem delu. Slovenija bi v tem primeru tudi postala zmagovalka skupine, kar bi ji uspelo prvič, in konec bi bilo tudi katastrofalnega niza ter rezultatske nemoči, kar zadeva gostovanja pri prvem nosilcu. Tradicije in rekordi so v športu prisotni zato, da se prekinejo in presežejo.

Cristiano Ronaldo Portugalska
Sportal Ronaldo skočil na vrh, znana še dva potnika na EP

Gostovanje pri prvih nosilcih kvalifikacijskih skupin:

EP 2024: Danska : Slovenija ?
SP 2022: Hrvaška : Slovenija 3:0
EP 2020: Poljska : Slovenija 3:2
SP 2018: Anglija : Slovenija 1:0
EP 2016: Anglija : Slovenija 3:1
SP 2014: Švica : Slovenija 1:0
EP 2012: Italija : Slovenija 1:0
SP 2010: Češka : Slovenija 1:0
EP 2008: Nizozemska : Slovenija 2:0
SP 2006: Italija : Slovenija 1:0
EP 2004: Francija : Slovenija 5:0
SP 2002: ZR Jugoslavija : Slovenija 1:1
EP 2000: Norveška : Slovenija 4:0
SP 1998: Danska : Slovenija 4:0
EP 1996: Italija : Slovenija 1:0

14 tekem: en remi in 13 porazov, razlika v zadetkih 4:31

Pavlin Rudonja Dedić
Sportal Trije Slovenci, ki so svojo domovino naredili še bolj ponosno

Boj za Euro2024 v neposrednem prenosu 

Zadnji dve tekmi slovenske nogometne reprezentance si bodo lahko v neposrednem prenosu ogledali tudi naročniki Telekoma Slovenije, ki je dolgoletni pokrovitelj naše nogometne reprezentance. 

Prva kvalifikacijska tekma z Dansko, ki jo bodo slovenski nogometaši odigrali v gosteh, bo na sporedu v petek, 17. novembra, s pričetkom ob 20.45, ogledali pa si jo boste lahko v neposrednem prenosu na Šport TV 1. 

Druga kvalifikacijska tekma s Kazahstanom, ki bo potekala na stadionu Stožice, bo v ponedeljek, 20. novembra ob 20.45, tekmo pa si boste prav tako lahko ogledali v neposrednem prenosu na Šport TV 1. 

Jasmin Kurtić
Sportal Kurtić: Vemo, kaj nam ti tekmi prinašata, a ne delamo drame
Aleksandar Rodić Olimpija
Sportal Slovenci že spisali čudež na Danskem
Radenko Mijatović
Sportal Prvi mož slovenskega nogometa ni mogel nadzorovati čustev
Benjamin Šeško Yussuf Poulsen
Sportal Slovenski dragulj je evropski fenomen, Danec pa je preprečil sramoto
Rasmus Höjlund
Sportal Vsaj ena dobra novica za Dansko, Slovenci v en glas opozarjajo
Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek je zažvižgal, napočil je trenutek resnice
 
Ne spreglejte