Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
29. 7. 2015,
9.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 29. 7. 2015, 9.44

8 let

Legendarni slovenski napadalec prepričal Bolgare

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji slovenski reprezentant Ermin Šiljak, ki se je v trenerski vlogi dokazoval že na klopi ljubljanske Olimpije, je prevzel vodenje bolgarskega prvoligaškega kluba Botev Plovdiv.

Eden najboljših napadalcev, kar jih je kdajkoli nosilo državni dres na sončni strani Alp, se je podal na delo v Bolgarijo. Ko si je nogometni kruh služil še kot igralec, se je poleg domovine dokazoval tudi v Franciji, Belgiji, Švici, Grčiji, na Švedskem in na Kitajskem, zdaj pa bo od bližje spoznal razmere v bolgarski prvi ligi. Ljubljančan je prevzel Botev, ki je v prejšnji sezoni osvojil šesto mesto in za las ostal brez nastopa v Evropi. Podpisal je polletno pogodbo z možnostjo enoletnega podaljšanja, na klopi pa nasledil Petra Penčeva, ki se je poslovil po sramotnem nedeljskem porazu, ko je dvoboj z Montano izgubil kar z 0:6.

Šiljak bi se rad dokazal kot trener

Rumeno-črni iz Plovdiva imajo bogato zgodovino. Dvakrat so osvojili naslov bolgarskega prvaka, dvakrat so osvojili tudi pokalno lovoriko. Šiljak je postal komaj drugi tujec, ki je prevzel trenersko taktirko. Pred šestimi leti je tri mesece v Plovdivu vztrajal Italijan Enrico Piccioni, zdaj pa nad usodo moštva bedi 42-letni Slovenec.

''Ne bojim se naloge. Rad bi se dokazal tudi kot trener. Kot igralec sem bil zadovoljen s svojo kariero, zdaj pa želim pridobivati izkušnje kot trener. Najprej moram dobro spoznati igralce, nato pa se bom odločil, ali potrebujemo še kakšne okrepitve,'' je Ermin Šiljak povedal na uradni predstavitvi. V soboto ga v tretjem krogu bolgarskega prvenstva čaka lokalni derbi z Lokomotivom iz Plovdiva.

Njegova plača bo za evro višja od igralčevih

Predsednik kluba Angel Palijski je pojasnil, da bo novi trener deležen podobne plače kot igralci. Šiljakova bo višja le za evro, po poročanju bolgarskih medijev pa naj bi tako znašala 3.001 evrov. Predsednik se je odločal med šestimi kandidati. Poleg slovenskega stratega sta bila v igri še dva tujca in trije Bolgari, a je Palijskega najbolj prepričal projekt nekdanjega trenerja Olimpije.

Ljubljanski klub je vodil leta 2012. Najprej je pomagal Bojanu Prašnikarju, nato pa po odhodu večkratnega slovenskega selektorja okusil odgovorno vlogo samostojnega trenerja. Zaradi slabih rezultatov, saj so zeleno-beli po porazu v Kidričevem zdrsnili na sedmo mesto, je jeseni 2012 odstopil, skupaj z njim pa je zmajevo gnezdo zapustil še takratni športni direktor Milenko Ačimović.

Ne spreglejte