Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
4. 4. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

Claudio Ranieri Leicester City angleško prvenstvo

Ponedeljek, 4. 4. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Neverjetna zgodba: pred letom dni na psu, danes senzacija vseh senzacij

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Nogometna bajka Leicester Cityja je v nedeljo doživela novo poglavje. Lisice so premagale Southampton z 1:0 in glavnemu izzivalcu Tottenhamu ušle na sedem točk razlike. Če bodo zdržale do konca in osvojile angleški naslov, bo to senzacija, kot je na Otoku še ni bilo.

3. 4. 2016 je dan, ki si ga bodo navijači Leicester Cityja radi zapomnili. Njihovi ljubljenci so izkoristili prednost domačega igrišča, premagali Southampton in polepšali rojstnodnevno slavje presrečnemu tajskemu predsedniku Vichaiju Srivaddhanaprabhi, ki je vsakega obiskovalca na štadionu King Power, teh je bilo več kot 32 tisoč, obdaril s pivom in krofom. Danes bo dopolnil 59 let, najlepše darilo pa so mu že v nedeljo priskrbeli nogometaši in izpolnili navodila trenerja, da razveselijo predsednika. Ozračje v Leicestru je bilo šampionsko, po tekmi so s tribun odmevala skandiranja "Lahko postanemo prvaki".

Pogled na razpredelnico je na lica privržencev vabil nalezljiv nasmeh. Sedem točk prednosti pred najbližjim tekmecem, do konca pa le še šest krogov? Mnogi so se še enkrat uščipnili in preverili, ali so to le sladke sanje. Ko so se prepričali, da je Leicester resničen vladar angleške premier lige, kjer stanujejo veliko premožnejši in zapravljivi klubi od njega, je zavladala popolna evforija. Vse to se je dogajalo 3. aprila 2016.

"We're going to win the league!" Unreal day at the King Power to witness the champions elect #leicester hold their nerve. #bpl

A video posted by Joe Prince-Wright (@jpw_nbcsports) on

Pravljično število, ki spominja na čarovnije

Leto dni pred tem je bil Leicester v ogromnih težavah. V angleškem prvenstvu mu ni šlo najbolje, dolgo časa je nemočno taval na zadnjem mestu. Točk je bilo premalo, da bi se lahko bolj enakovredno vključil v boj za obstanek. Ko se je pisal 3. april 2015, je za mestom, ki je zadostoval za obstanek med elito, zaostajal sedem točk. Ravno sedem, kar je pravljično število, ki pogosto spominja na čarovnije. Lani –7 za obstankom, letos +7 v boju za angleški prestol.

Bogati tajski predsednik lisic danes praznuje 59. rojstni dan. Po nedeljski tekmi je štadion zapustil s helikopterjem.  | Foto: Bogati tajski predsednik lisic danes praznuje 59. rojstni dan. Po nedeljski tekmi je štadion zapustil s helikopterjem.

Leicester je v zadnjih mesecih sezone 2014/15 vstal od mrtvih, se otresel strahov in se z izjemnim finišem zavihtel na končno 14. mesto. Navijači so takrat pomislili, da so bili priča največjemu čudežu. Kaj lahko porečejo šele na tega, ki se dogaja v tej sezoni?

Pričakovali so presenečenje z omejenim rokom trajanja  

Lisice pišejo neverjetno zgodbo o tem, da v vrhunskem nogometu o prvih mestih ne odločajo le denar, klubska moč in seznami, polni zvezdniških imen. Leicester je v primerjavi z angleškimi velikani, kot so Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham in Liverpool, pravi palček. Na igrišču tega ni bilo zaznati, še več … Tam so se palčki izkazali kot enakovredni tekmeci, saj so vsi pred njimi padali kot pokošeni in dokazali, da si Leicester zasluženo lasti prvo mesto.

Junak nedeljskega srečanja je postal kapetan Wes Morgan. | Foto: Junak nedeljskega srečanja je postal kapetan Wes Morgan.

Ko so jeseni kraljevali na angleških štadionih, jih je večina javnosti postavljala v luč simpatičnih presenečenj z omejenim rokom trajanja. Pričakovala je, da se bo zmagovalni ritem Leicestra slej ko prej pokvaril in da bodo vodilna mesta zasedli angleški velikani, ki so jih tja uvrščali že pred začetkom prvenstva. Leicestra niso niti pod razno, o čemer pričajo tudi stavne kvote. Če si je kdo upal napovedati, da bodo lisice osvojile angleški naslov, svojo stavo pa je podkrepil z evrom, bi lahko čez poldrugi mesec že postal bogatejši za pet tisoč evrov. Takšna je bila kvota, da bo Ranierijeva četa ciljno črto prečkala kot prva.

Leicester si je sposodil Interjev recept

Priložnost je ogromna. Pred privrženci Leicester Cityja, ki je star 132 let, so najveličastnejši meseci v zgodovini kluba. Pred zadnjimi šestimi krogi so si zagotovili sanjsko izhodišče. Če bodo do konca sezone zmagali vsaj še štirikrat, bodo postali prvaki tudi matematično. To bi bil prvi veliki naslov za klub, ki prihaja iz mesta z okrog 330 tisoč prebivalci. V njem je pokopan Richard III., zadnji angleški kralj, ki je izgubil življenje v bitki na domačem ozemlju. Kaj kmalu bi lahko njegovo slavo v mestu presegli samozavestni Ranierijevi bojevniki, ki se spogledujejo z angleško krono.

Trener Claudio Ranieri mu je po tekmi namenil veliko čestitk. | Foto: Trener Claudio Ranieri mu je po tekmi namenil veliko čestitk.

Leicester je v nedeljo tri točke osvojil po zaslugi kapetana Wesa Morgana. Reprezentant Jamajke je z glavo zatresel mrežo. To je bil njegov prvi zadetek po enajstmesečni strelski suši. Poskrbel je za tesno, a toliko slajšo zmago z 1:0. Leicester je v zadnjem obdobju postal specialist za nizke zmage. Na zadnjih šestih tekmah je z 1:0 tekmeca ugnal kar petkrat. Jeseni je tako navduševal Handanovićev Inter, spomladi so si njegov recept sposodile lisice.

Ranieri verjame v čarobno sezono

Italijanskemu strategu Claudiu Ranieriju, ki je v karieri vodil že veliko vrhunskih klubov in reprezentanc, se nasmiha največji trenerski dosežek. V druščini z vsem preskrbljenimi angleškimi velikani, pri katerih ne manjka zvezdnikov svetovnega kova, vztrajajo na prvem mestu. Kar je bilo jeseni presenečenje, spomladi ni več naključje. Mesto Leicester in navdušeni privrženci so v sedmih nebesih, hladnokrvni Italijan pa ohranja mirno kri in se ne predaja evforiji.

Na Otoku se temu čudijo, a obenem tudi priznavajo, da je Ranieri mojster svojega posla, saj je s takšnim odnosom poskrbel za nadaljevanje izvrstnega niza. "Ali sem kaj nervozen? Kje pa … Sem povsem miren. Verjamemo v to, kar delamo. Verjamemo v čarobno sezono. Verjamemo tudi v to, da nam v prihodnji sezoni ne bo šlo tako uspešno, zato dajemo vse od sebe. Večji klubi in boljše ekipe od nas si lahko privoščijo višje zmage. S 3:0 ali pa 4:0. Mi se moramo krvavo boriti za 1:0," je pojasnil čudodelec Ranieri in pohvalil izbrance, da so se dobro odzvali na pritisk, ki ga je prinesel sobotni remi med Liverpoolom in Tottenhamom. Zaradi neodločenega rezultata na Anfieldu je prednost lisic narasla na sedem točk.

Navijači lisic so v tej sezoni v sedmih nebesih. | Foto: Navijači lisic so v tej sezoni v sedmih nebesih.

"Zdaj smo na dobri poti, da si zagotovimo nastop v kvalifikacijah za ligo prvakov (četrto mesto na lestvici, op. p.). To je to. Čez nekaj tednov si bomo tako že zagotovili nastop v skupinskem delu lige prvakov," ostaja Ranieri umirjen pri naštevanju ciljev. Čeprav Tottenham zaostaja sedem, Arsenal pa s tekmo manj že 11 točk, ostaja previden.

Koeman: Leicester si je zaslužil naslov

"Upam, da bo Leicester postal prvak. Zaslužil si je naslov, saj ima fantastično sezono. Če bo tako nadaljeval, bo z malce pomoči sreče pri sodniških odločitvah zagotovo najboljši," je lisicam za nedeljsko zmago čestital trener Southamptona, nekdanji nizozemski as Ronald Koeman. Ni bil najbolj zadovoljen s sodniki. Potožil je, da bi morali dvakrat pokazati na belo točko. Na delivce pravice je jezen že tretjo tekmo zapored.

Koeman je pred 24 leti Barceloni na starem Wembleyju proti Katančevi Sampdorii s prekrasnim strelom z razdalje priigral evropski naslov. Bil je prvi, ki ga je osvojila Barcelona. Trener je bil njegov rojak Johan Cruyff. V tednu, ko je legendarni Nizozemec izgubil boj z zahrbtno boleznijo, "njegova" Barcelona pa je v el clasicu zamudila priložnost, da bi rekordni niz neporaženosti podaljšala na 40 tekem, je Leicester storil nov pomemben korak k naslovu. Zato ni nikogar začudilo, da je po koncu tekme s tribun na štadionu King Power zadonela pesem o tem, kako bo Leicester postal prvak.

Ne spreglejte