Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
2. 6. 2019,
20.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,41

7

Natisni članek

Moussa Sissoko Damir Skomina Mohamed Salah Liverpool UEFA liga prvakov

Nedelja, 2. 6. 2019, 20.00

1 leto

Prvi Slovenec v finalu lige prvakov

Nočna mora, po kateri Damirju Skomini ploskajo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,41

7

Enajstmetrovka, ki jo je po vsega 22 sekundah igre madridskega finala lige prvakov med Tottenhamom in Liverpoolom dosodil Damir Skomina, pričakovano buri duhove, a se večji del nogometnega sveta strinja, da je najboljši slovenski sodnik ravnal prav. Koprčan je sicer v finalu, v katerem je Liverpool zmagal z 2:0 in dočakal šesti naslov evropskega prvaka, postavil nova mejnika.

Liverpool Salah
Sportal Skomina odpiskal konec, Liverpool evropski prvak #video

Ko so nogometaši Liverpoola in Tottenhama v nogometnem spektaklu leta krenili s sredine igrišča štadiona Wanda Metropolitano, na katerem se je nagnetlo več kot 63 tisoč ljudi, še nekaj sto milijonov pa je tekmo spremljalo na takšnih in drugačnih platformah, Damirja Skomine ter njegovih pomočnikov Jureta Praprotnika in Roberta Vukana verjetno ne bi moglo doleteti slabše, kot jih je.

Že nekaj deset sekund za tem, ko so se z minuto molka na štadionu poslovili od nekdanjega asa Arsenala, Real Madrida in Seville Joseja Antonia Reyesa, ki je na dan velikega finala tragično umrl v prometni nesreči, se je Koprčan znašel v središču pozornosti. Po 22 sekundah igre je po strelu napadalca Liverpoola Sadia Maneja žoga v predel na meji med roko in ramenom zadela Francoza v vrstah Tottenhama Mousso Sissokoja.

Prvič se je zgodilo kaj takega in drugi najhitrejši gol

Mohamed Salah je zabil drugi najhitrejši gol v finalih lige prvakov. | Foto: Reuters Mohamed Salah je zabil drugi najhitrejši gol v finalih lige prvakov. Foto: Reuters Skomina, ki je od prve do zadnje minute dajal vtis, da ima pod nadzorom dogajanje na igrišču, v sobotnem finalu lige prvakov ni pokazal niti enega rumenega kartona, kar se v ligi prvakov v odločilni, zadnji tekmi ni zgodilo še nikoli.

Do zdaj sta bila finala z najmanj kartoni tisti iz leta 1999 med Manchester Unitedom in Bayernom Münchnom ter lanski, ko sta se udarila Liverpool in Real Madrid. Na teh tekmah so gledalci videli en rumeni karton.

Ob tem smo v Madridu videli tudi drugi najhitrejši gol v finalih tega tekmovanja. Mohamed Salah je gol z enajstih metrov zabil po minuti in 48 sekundah.

Hitreje smo gol v finalu elitnega evropskega klubskega nogometnega tekmovanja videli samo še v spektakularnem istanbulskem finalu med Liverpoolom in Milanom leta 2005, ko so Italijani vodili s 3:0, a nato dopustili, da so Liverpoolčani izenačili in po enajstmetrovkah tudi zmagali. Takrat je branilec Milančanov Paolo Maldini zadel po 51 sekundah igre.

Skomina je postavil še en mejnik, in sicer je poskrbel za najhitreje dosojeno enajstmetrovko v finalih lige prvakov.

Kakšno oceno bi namenili Damirju Skomini za sojenje v finalu lige prvakov?

  • Odlično
    88,65 %
    2186 glasov
  • Dobro
    3,20 %
    79 glasov
  • Slabo
    2,84 %
    70 glasov
  • Ne vem, me ne zanima
    5,31 %
    131 glasov
Oddanih 2466 glasov

Začetek kot iz nočnih mor, ob katerem pa se Skomina ni pustil zmesti. Kot so povedali VAR-sodniki, ki so bili tokrat Nizozemca Danny Makkelie in Pol van Boekel ter Nemec Felix Zwayer, je zbral dovolj poguma, da je brez dodatnega ogleda videoposnetka pokazal na najstrožjo kazen v korist Liverpoola in s tem privzdignil marsikatero obrv, predvsem pa razjezil številne navijače Tottenhama in še koga drugega.

VAR
Sportal Soba v Moskvi, ki bo za vedno spremenila nogomet. Na bolje.

Po tekmi se je seveda znašel na udaru, na njegovo stran pa se je postavil večji del (sodniške) nogometne stroke. Tako kot vedno je bilo tudi nekaj takšnih, ki se z njegovo odločitvijo niso strinjali, a večina pravi, da je svoje delo opravil brezhibno, predvsem pa, da se je v sporni prvi minuti odločil pravilno in ob tem pokazal nemalo poguma.

Že po 22 sekundah igre je pokazal na enajstmetrovko v korist Liverpoola. | Foto: Reuters Že po 22 sekundah igre je pokazal na enajstmetrovko v korist Liverpoola. Foto: Reuters

Ni dvoma, odločil se je pravilno

"Igranje z roko je bilo izrazito. Da, res je, da je žoga udarila tudi v Sissokojevo ramo, ampak dejstvo je, da ga je zadela tudi v roko. Skomini ni preostalo drugega, kot da pokaže na enajstmetrovko," je za BT Sport povedal Peter Walton, Anglež, ki je vrsto let sodil v tamkajšnji premier ligi in povedal, da v naslednji sezoni z novimi pravili dileme ob takšnih situacijah tako ali tako ne bo, a je bila odločitev pravilna že zdaj. "Veliko je govora o tej spremembi pravil, ki zdaj še ne veljajo, a tudi po zdajšnjih pravilih je to roka in pravilno dosojena enajstmetrovka," je dejal 59-letni nekdanji angleški trener.

Damir Skomina Chris Smalling
Sportal Nogometa, kot smo ga poznali, je konec

Podobno je govoril tudi njegov rojak Mark Halsey. "Sissoko je šel z roko proti žogi, razdalja med Manejem in njim je bila dovolj velika, prav tako pa se je z dvigom njegove roke še povečala. Skomini ni preostalo drugega, kot da pokaže na enajstmetrovko. Pohvale tudi, ker si ni ogledoval posnetka, ampak je odločitev sprejel takoj," je dejal še en nekdanji angleški sodnik, ki je vrsto let sodil v tamkajšnji premier ligi in opozoril na natančna navodila, ki so jih vsi evropski sodniki dobili na začetku leta.

S finalom lige prvakov je najboljši slovenski nogometni sodnik pravico delil še na 48. tekmi v tem tekmovanju. | Foto: Getty Images S finalom lige prvakov je najboljši slovenski nogometni sodnik pravico delil še na 48. tekmi v tem tekmovanju. Foto: Getty Images

Sestanek, zaradi katerega je jasno, da napake ni bilo

Januarja letos je vodja sodniške organizacije Uefe Roberto Rosetti na sestanku vsem sodnikom zabičal, da morajo pri dosojanju roke paziti na tri stvari, in sicer:

  • gibanje roke proti žogi,
  • razdaljo med roko in igralci,
  • položaj roke.

Vse tri govorijo v korist Skomine. Sissoko se je z roko gibal proti žogi. Razdalja je bila dovolj velika. Roko je dvignil v zrak.

Damir Skomina
Sportal Damir Skomina bo izpolnil sanje, ki so se pred leti kruto končale

Po finalu lige Europa 2017 je sodil še v finalu elitnega evropskega klubskega tekmovanja. | Foto: Getty Images Po finalu lige Europa 2017 je sodil še v finalu elitnega evropskega klubskega tekmovanja. Foto: Getty Images

Besede odobravanja za Koprčana

"V mojih časih takšne enajstmetrovke nikakor ne bi dosodil, ampak Skomina se je odločil pravilno. To je le dokaz tega, kako hitro se pravila spreminjajo, in tudi tega, da jih je težko interpretirati. Nekateri so zato prepričani, da je bila roka prestrogo dosojena, saj igranje z roko ni bilo namerno, a po današnjih smernicah je bila ta odločitev popolnoma pravilna," je v pogovoru za Telegraph Skomini zaploskal še en nekdanji angleški sodnik Keith Hackett, ki je sodil v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Najboljšega slovenskega sodnika je pohvalil tudi legendarni nekdanji nogometaš Manchester Uniteda in angleške reprezentance Rio Ferdinand. "Absolutna nočna mora za sodnika na samem začetku tekme, a hkrati tudi dogodek, ob katerem je ravnal zelo pogumno in predvsem pravilno. Roka Sissokoja je bila v zraku. Ko jo imaš v takem položaju, lahko kaj takega pričakuješ. Odločitev sodnika je bila zato pravilna," je povedal Ferdinand, ki je danes priznan nogometni komentator, in se kot nekoč sloviti branilec obregnil ob igranje vezista Tottenhama.

Sodil že skoraj na vseh finalih, na katerih bi lahko

Koprčan je, vsaj na klubski ravni, dosegel že skoraj vse, kar lahko nogometni sodnik doseže. | Foto: Reuters Koprčan je, vsaj na klubski ravni, dosegel že skoraj vse, kar lahko nogometni sodnik doseže. Foto: Reuters Skomina, ki je mednarodni sodnik od leta 2002, je s sojenjem v finalu lige prvakov pri 42 letih zaokrožil izjemen dosežek sojenja na najpomembnejših nogometnih tekmah. Sodil je namreč finale lige Europa 2017 med Manchester Unitedom in Ajaxom, pa tudi evropski superpokal med Chelseajem in Atletico Madridom leta 2012. Bil je tudi četrti sodnik na tekmi finala lige prvakov med Borussio Dortmund in Bayernom Münchnom.

Od najpomembnejših tekem sta zdaj izziv samo še dve. Finale svetovnega in finale evropskega prvenstva. "Pred mano je še nekaj let sojenja in še veliko izzivov. Nikakor si ne bom mislil, da sem po madridskem finalu naredil vse, kar lahko," je Koprčan v pogovoru za spletno stran Uefa.com povedal že pred finalom med Liverpoolom in Tottenhamom.

"Na živce mi gre, da je danes roka že praktično vse, ampak to bi bila roka že pred desetimi leti, je roka danes in bo roka še toliko bolj prihodnje leto, ko se bodo pravila spremenila," se s tem, da je Skomina svoje delo opravil odlično, strinja tudi Michael Owen, še en nekdanji odlični angleški nogometaš, ki je gole zabijal v majici Liverpoola in tudi madridskega Reala.

Nekateri so prepričani, da se je zgodila napaka

Nekoliko drugačnega mnenja je Glen Hoddle. "Žoga je Sissokoja najprej zadela v ramo in šele potem v roko. Zame to nikakor ni enajstmetrovka. Če bi ga najprej zadela v roko in potem v ramo, ne bi bilo dvoma, tako pa … Ne, to ni bila roka," je povedal nekdanji legendarni angleški nogometaš in tudi selektor, ob čemer ni odveč omeniti, da je legenda londonskega Tottenhama.

Podobnega mnenja je tudi nekdanji španski sodnik Juan Andujar Oliver. "To je bila velika napaka sodnika. Žoga je Sissokoja najprej zadela v ramo, šele po tem pa v roko. To ni bila enajstmetrovka. Škoda, da takšne napake odločajo tako pomembne tekme," je povedal eden redkih, ki so bili po madridskem finalu nezadovoljni z delom slovenskega sodnika. Nekdanji španski sodnik, ki je v tamkajšnji najboljši ligi sodil na skoraj 200 tekmah.

Preberite še:

Jürgen Klopp
Sportal Klopp napol pijan, čeprav je pil le vodo #video
Virgil van Dijk
Sportal Nizozemski nogometni mojster se je ne bi branil, a … #video
Tottenham Liverpool Navijačica
Sportal Atraktivna blondinka pritekla in prekinila finale lige prvakov #video
Damir Skomina
Sportal Ne le čast, Damirja Skomino čaka tudi bogat zaslužek
Sportal Slovenec, ki že dobro desetletje piše zgodovino #video
Sportal 47 razlogov, zaradi katerih bo Skomina sodnik v finalu lige prvakov
Ne spreglejte