Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 7. 2022,
16.02

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Natisni članek

NK Mura Žiga Škoflek Nuno Espirito Santo Divock Origi Tyrell Malacia Manchester United Jaka Bijol slovenski nogometaši na delu v tujini Fiorentina Real Madrid Luka Jović nogometna tržnica poletni prestopni rok NK Celje Tjaš Begić

Torek, 5. 7. 2022, 16.02

1 leto, 10 mesecev

Nogometna tržnica, 5. julij

Rdeči vragi pripeljali prvo okrepitev, v Italijo po biseru Celja tudi Bijol?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52
Jaka Bijol | Se bo Jaka Bijol preselil v Italijo?  | Foto Vid Ponikvar

Se bo Jaka Bijol preselil v Italijo?

Foto: Vid Ponikvar

Dogajanje na nogometni tržnici je zelo vroče. Celjane je zapustil obetavni najstnik Tjaš Begić. Kariero bo nadaljeval v Italiji, kamor se iz vrst evropskega in španskega prvaka Reala seli tudi srbski zvezdnik Luka Jović. S selitvijo v Italijo povezujejo tudi slovenskega reprezentanta Jako Bijola. Pri Manchester Unitedu pa so predstavili svojo prvo okrepitev, to je Nizozemec Tyrell Malacia. 

Christophe Galtier
Sportal Gabriel Jesus v Arsenal, Barcelona z novima članoma, Galtier bo nasledil Pochettina

Od lani naprej je najbolj dejavni klub v prestopnih rokih, znan po številnih prihodih, NK Celje. Pri klubu iz knežjega mesta, ki želi v novi sezoni osvojiti bistveno več kot v prejšnji, ko je bil po osmem mestu zelo razočaran, pa se dogajajo tudi odhodi. Tako je eden najbolj obetavnih slovenskih krilnih napadalcev Tjaš Begić zapustil celjski klub in se odpravil v Italijo.

Nekdanji napadalec Gorice, ki je uvodne nogometne korake nabiral pri Izoli, bo kariero nadaljeval pri Vicenzi, nekdanjem prvoligašu, ki ima velike načrte, saj se želi iz tretje lige (serie C) znova vrniti med elito. Mladi Primorec se tako malce po 19. rojstnem dnevu seli na Apeninski polotok, Celjani pa bodo deležni odškodnine.

Begić je nedavno debitiral za mlado izbrano vrsto do 21 let in se kmalu po vstopu v igro proti Andori tudi vpisal med strelce. V prejšnji sezoni je za Celjane odigral 36 tekem. Prispeval je tri zadetke in dve asistenci.

Albert Riera
Sportal Šokirani Riera pojasnil Špancem, kakšna bo njegova prihodnost v Ljubljani

Še en slovenski reprezentant pri Udineseju?

Slovenski nogometni reprezentant Jaka Bijol je tik pred sklenitvijo sodelovanja z Udinesejem. Italijanski portal Tuttomercatoweb  poroča, kako se Korošec iz moskovskega CSKA seli v Videm, kjer naj bi Udinese zanj odštel pet milijonov evrov. Bijol naj bi s s klubom, pri katerem bo nadaljeval kariero njegov reprezentančni soigralec Sandi Lovrić, sklenil kar petletno pogodbo.

Jaka Bijol je za slovensko reprezentanco zbral že 31 nastopov. Strelski prvenec je dočakal letos na prijateljski tekmi v Katarju proti Hrvaški (1:1). | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Jaka Bijol je za slovensko reprezentanco zbral že 31 nastopov. Strelski prvenec je dočakal letos na prijateljski tekmi v Katarju proti Hrvaški (1:1). Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Bijol je zadnja štiri leta igral v Rusiji, kamor je leta 2018 prestopil iz velenjskega Rudarja, kot posojen nogometaš moskovskega CSKA pa je nabiral izkušnje tudi v Nemčiji (Hannover). Lahko igra na številnih položajih, tako kot zadnji zvezni igralec ali pa osrednji branilec.

Origi tudi uradno pri italijanskih prvakih

Origi se bo k AC Milanu preselil iz Liverpoola.  | Foto: Reuters Origi se bo k AC Milanu preselil iz Liverpoola. Foto: Reuters Belgijski nogometaš Divock Origi je tudi uradno okrepil vrste Milana, so sporočili na uradni spletni strani italijanskih državnih prvakov. Sedemindvajsetletniku je po koncu minule sezone potekla pogodba, z novim delodajalcem pa je podpisal štiriletno pogodbo vredno štiri milijone evrov na sezono, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Origi, ki je za reprezentanco zbral 32 nastopov in dosegel tri gole, je bil član Liverpoola od leta 2014, ko je prišel iz francoskega Lilla. Rdeči iz mesta Beatlov so takrat zanj odšteli 13 milijonov evrov. V minuli sezoni je 27-letnik odigral le 533 minut na 14 tekmah in dosegel pet golov.

Kariero je začel pri Genku, kot posojeni nogometaš Liverpoola pa je igral še za nemški Wolfsburg.

United s prvo okrepitvijo v tej sezoni

Tyrell Malacia je prva okrepitev Uniteda.  | Foto: Reuters Tyrell Malacia je prva okrepitev Uniteda. Foto: Reuters Nizozemec Tyrell Malacia je prva okrepitev nogometnega kluba Manchester United pred prihajajočo sezono. Dvaindvajsetletni bočni branilec je nazadnje igral za Feyenoord, z rdečimi vragi pa je podpisal štiriletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za eno sezono, so sporočili na spletni strani kluba. 

Vrednost prestopa naj bi po nizozemskih in angleških medijih znašala 15 milijonov evrov.

Levi bočni nogometaš je za matični Feyenoord odigral 136 tekem v vseh tekmovanjih, zabil pa je štiri gole in vpisal še deset podaj. Od septembra lani je tudi član nizozemske članske reprezentance, za katero je zbral pet nastopov. 

"Pridružiti se Unitedu je izjemno. To je zame novo poglavje v karieri. Igral bom z novimi soigralci in deloval pod sijajnim trenerjem Erikom ten Hagom. Veliko sem igral proti njegovim ekipam na Nizozemskem in vem, kaj zahteva od svojih igralcev," je ob podpisu pogodbe dejal 22-letni Nizozemec.

Tik pred prihodom na Old Trafford je po pisanju angleških medijev tudi danski nogometaš Christian Eriksen, ki s klubom iz Manchestra usklajuje zadnje podrobnosti v pogodbi.

Tridesetletni Danec je na lanskem evropskem prvenstvu na tekmi svoje reprezentance doživel srčni zastoj, kasneje pa se je uspešno vrnil na zelenice ter v drugem delu minule sezone igral za angleški Brentford.

Fiorentina odpira vrata Srbu

Luka Jović je prejšnji mesec na tekmi lige narodov v Beogradu zatresel slovensko mrežo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Luka Jović je prejšnji mesec na tekmi lige narodov v Beogradu zatresel slovensko mrežo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Srbski zvezdnik Luka Jović, ki je prve korake v članski konkurenci storil pod vodstvom Slaviše Stojanovića pri Crveni zvezdi in postal najmlajši strelec rdeče-belih v zgodovini srbskega prvenstva, bo nadaljeval kariero v Firencah. V Toskani, kjer je v zadnjih sezonah blestel njegov reprezentančni soigralec Dušan Vlahović, zdajšnji napadalec Juventusa, bo nosil dres Fiorentine. Madridski Real je prižgal zeleno luč za selitev 24-letnega Srba iz Španije v Italijo. Beli baletniki so za Jovića leta 2019 Eintrachtu iz Frankfurta odšteli 63 milijonov evrov, a mladi napadalec ni upravičil pričakovanj. Na 51 nastopih, večinoma je vstopal v igro s klopi, je dosegel zgolj tri zadetke.

Jović je eno polsezono (leta 2021) odigral na posoji pri Eintrachtu, vendar tudi po vrnitvi v Madrid ni našel mesta v ekipi. Minulo sezono je odigral le 19 tekem na vseh tekmovanjih in dosegel en gol.

Srbski reprezentant bo predvidoma v soboto opravil zdravniški pregled v Firencah in podpisal dveletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za dve leti. Real pa bi imel po medsebojnem dogovoru obeh vpletenih klubov pravico do 50 odstotkov odškodnine pri morebitnem bodočem prestopu Jovića v kakšen drug klub.

Espirito Santo po poteh Keka

Nuno Espirito Santo je bil imenovan za trenerja Al-Ittihad. | Foto: Reuters Nuno Espirito Santo je bil imenovan za trenerja Al-Ittihad. Foto: Reuters Nekdanji trener angleškega prvoligaša Tottenhama Portugalec Nuno Espirito Santo je bil imenovan za trenerja osemkratnega prvaka savdske nogometne lige Al-Itihad. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je 48-letnik na tem mestu zamenjal Cosmina Contro, potem ko Romunu ni uspelo popeljati kluba do naslova prvaka.

Glavni trener kluba iz Savdske Arabije je bil dva meseca, od 20. decembra 2011 do 8. februarja, tudi slovenski selektor Matjaž Kek. Zanj pa je v svoji karieri igral tudi Milenko Ačimović.

Santo je s savdskim klubom podpisal dvoletno pogodbo. "V čast mi je, da sem se pridružil največjemu klubu v Savdski Arabiji, Al-Itihadu," je prek Twitterja sporočil novi trener.

Santo je treniral več vrhunskih evropskih klubov, vključno s špansko Valencio in portugalskim Portom, pred Tottenhamom, na klopi katerega je bil lani zgolj štiri mesece in v Evropi premagal Muro (5:1), pa je na Otoku vodil tudi prvoligaša Wolverhampton Wanderers. Glavna Portugalčeva naloga bo, kako v novi sezoni premagati 18-kratnega savdskega prvaka Al-Hilal.

Škoflek zapušča Prekmurce 

Škoflek je z Muro sporazumno prekinil pogodbo.  | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Škoflek je z Muro sporazumno prekinil pogodbo. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Slovenski nogometaš Žiga Škoflek po sporazumni prekinitvi pogodbe ni več nogometaš Mure, so sporočili na uradni spletni strani prve lige Telemach.

Škoflek se je Muri pridružil po začetku lanske sezone, v črno-belem dresu pa je ob težavah s poškodbami odigral 19 tekem in se dvakrat vpisal med strelce. Sedemindvajsetletnik je zatresel mreži Sturma in Kopra.

Nekdanji nogometaš Šampiona, Aluminija in velenjskega Rudarja je v preteklosti igral še za poljski Stal Mielec ter ruska Orenburg in Torpedo Moskva.

Ne spreglejte