Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 5. 2013,
22.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Beltinci

Sobota, 18. 5. 2013, 22.18

8 let

Pomurski klubi v primežu gospodarskih razmer. Rešitev? Tuji kapital

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zakaj so razpadli trije pomurski klubi, ki so bili v 1. SNL, zakaj v regiji, kjer ljudje obožujejo nogomet, ni pravega posluha za razvoj nogometa in kakšne so trenutne rešitve?

Pomurska regija se lahko pohvali s tem, da ima skoraj vsaka vas svoj klub, svoj štadion, ob tem pa so vidno vlogo med prvoligaši igrali že trije klubi. Najprej nekaj o največjem prekmurskem klubu. Mura ima od 20 za sabo že 14 sezon igranja med prvoligaši. Isto kot Olimpija. Od tega pa seveda dve kot novoustanovljeno društvo ND Mura 05. Edino lovoriko do zdaj je Mura osvojila v sezoni 1994/95, ko je bila pokalna zmagovalka. Dvakrat pa je bila državna podprvakinja (1994, 1998). Po razpadu kluba, ki je začel v 3. SNL, se je med prvoligaše vrnil leta 2011 in to s povabilom NZS. "V vsakem primeru smo izredno zadovoljni in veseli nas takšen razplet. Mislim, da so si igralci in navijači to zaslužili, ker že predolgo čakajo to prvo ligo. Današnji dan je dan za šampanjec in kozarec hladnega piva. Od jutri naprej nas čaka trdo delo, da upravičimo to zaupanje, ki nam ga je naložila NZS, in da pokažemo, da to povabilo ni bilo zaman ter da nismo prišli v prvo ligo na stranska, ampak na velika vrata. Z delom na in ob igrišču bomo to tudi dokazali," je takrat dejal Miroslav Topič, ki pa je bil iz kluba praktično izgnan. Ravno Topiča je večina razglasila za glavnega krivca za nastale razmere v klubu, ki naj bi imel kar milijon in pol evrov dolga. Pa čeprav je klub zaradi igranja v Evropi prejel okrog 400 tisoč evrov.

Navzkrižni interesi glede Mure, jo lahko reši le tuji kapital?

Konec januarja se je pod številnimi pritiski navijačev in nogometašev zamenjalo vodstvo kluba. Na čelo kluba je prišla Nataša Horvat in se hitro lotila zahtevne in zanjo v marsičem tudi nove naloge. Po nekaj mesecih v klubu so se podatki o stanju kluba krepko spremenili. Zamolčanih in prikritih je bilo precej stvari, tudi zato je Mura v takem položaju. "V tem trenutku se s podobnimi težavami kot mi spopadajo tudi drugi klubi v regiji. Lahko navedem le primer, da nas organizacija domače tekme stane najmanj 5000 evrov. Z vstopnicami pa tega ni možno pokriti. Še posebej v trenutnem položaju. Seveda pa bi si želeli večji obisk, saj je to navsezadnje namenjeno prav gledalcem. Glede sponzorjev lahko rečem, da praktično vsi svoje vložke pogojujejo z rezultati. V domači regiji sem prečesala vse, vemo pa, da gospodarstvo stežka shaja. Zato pravim, da je najbolj smiselni korak tuji kapital," je povedala predsednica Mure 05 in dodala: "Bi pa lahko klub precej sredstev pridobil tudi s transferji igralcev. Vendar razmere nekaj časa niso bile urejene, zato nismo dobili praktično ničesar. Treba se je še naprej boriti, potrebovali pa bi tudi nekaj več spodbude. V primeru stečaja kluba se lahko vprašamo, komu bo infrastruktura namenjena? Imamo odlične pogoje za razvoj športnega turizma in dalo bi se narediti marsikaj. Sama imam veliko idej, vendar večkrat naletim na gluha ušesa ali odpor. Kje je razlog, ne vem natančno. Sodelovanje je namreč predpogoj za neko zgodbo, zakaj bi torej prevladovalo rivalstvo? Mi delamo na tem, vendar trije v klubu, pa še to na nek način volonterji, smo premalo."

Klub, ki je na zadnjem mestu na lestvici, bo le po čudežu pridobil licenco, vendar se vodstvo ne predaja. "Pridobitev licence bo težka, saj zaradi pomanjkanja dokumentov s strani nekdanjega vodstva revizor niti ni mogel podati mnenja. Spoznala sem marsikaj, kaj se je prej dogajalo v klubu. Nihče pa nas niti ne vpraša, kako je, če potrebujemo pomoč in podobno. Zares neverjetno, kaj vse sem spoznala v tem času, odkar sem prevzela klub," je začudena Nataša Horvat.

Nafta bila odvisna od generalnega sponzorja

Drugi klub, ki je že imel vidno vlogo med prvoligaši, je Nafta. Gre za najstarejši slovenski klub, ki je bil med prvoligaši osem sezon. Lendavčani so zaradi velikih dolgov, okrog milijona evrov, leta 2012 šli v stečaj. "Razlog je seveda bilo finančno stanje. Odstopil je generalni sponzor, brez tega pa je bilo zelo težko igrati v prvi ligi. To je glavna težava klubov v Pomurju. Zato je trenutno najbolj realna rešitev kakšen tuji vlagatelj. Pomurje nima gospodarske moči, kar se je videlo tudi pri Beltincih in Muri. Ko so prekmurski klubi zlahka igrali v prvi ligi, so bili drugi časi, zdaj pa pol klubov životari. Ni lastnih prihodkov klubov, obisk je premajhen in klubi so preveč odvisni od sponzorjev, seveda razen dveh ali treh izjem. Predvsem Maribora, ki dobi tudi po desetkrat več ob prodaji igralca. Mogoče pa se najde kakšen pogumnež in sestavi nek projekt," je povedal nekdanji direktor kluba Marjan Drvarič.

V Lendavi je leta 2012 nastal klub z imenom NK Nafta 1903, ki igra v pomurski ligi (4. ligi). "Trenutno v Lendavi ni pogojev za prvoligaša. Sicer Nafta ima dober objekt, vendar več kot 3. SNL si klub trenutno ne more privoščiti. Mislim, da je treba imeti kakšen milijon evrov za izpeljavo sezone. Mi smo poskušali polprofesionalno in ni šlo. Drugo je Triglav, ki ima dobro mladinsko šolo. Najbolj pa mi je žal zaradi navijačev, saj se jih je zbralo tudi po štiri tisoč," je dejal Drvarič.

Beltinci postopoma napredujejo

Podobno je bilo tudi z Beltinci, ki so devet sezon bili v prvoligaški konkurenci. Za klub so igrali Boško Bošković, Marinko Šarkezi, Štefan Škaper, Milan Osterc in še nekatera znana imena slovenskega nogometa. Klub je med letoma 1991 in 2000 igral v 1. SNL in v sezoni 1994/95 končal na petem mestu. Zaradi finančnih in organizacijskih težav je nato izpadel iz prve lige in vse do leta 2006 igral v nižjih ligah, nato je dokončno razpadel. K razpadu kluba je pripomogel predvsem veliki finančni dolg iz časa igranja v prvi ligi in katastrofalna organizacija kluba. Zaradi odhoda večine igralcev so bili prisiljeni odpovedati nastop v naslednji sezoni. Beltinci so leta 2007 začeli z ničle, in to v šesti ligi, zdaj pa so se že prebili do 3. SNL, kjer so na tretjem mestu, v 2. SNL pa vodi le prvo mesto. Videti je, da se Beltinci vračajo v konkurenco slovenskih klubov. Oba kluba pa imata tudi precejšnja štadiona za tekmovanja, v katerih tekmujeta.

Razlog za takšno stanje je seveda gospodarstvo, ki ne more pomagati svojim klubom. Treba bi bilo tudi bolje izkoristiti resurse, ki jih ponuja regija, kot je športni turizem zaradi termalnih vod. V preteklosti so bile zanemarjene tudi mladinske selekcije, kar bi bilo treba izboljšati. Je pa dejstvo, da lahko prekmurski nogomet razcvet v tem stanju doživi le s tujim kapitalom ali pa z načrtnim delom z mladimi, kot so to uvedli v Kopru, Mariboru in še kje.

Ne spreglejte