Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 1. 2024,
23.50

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

Natisni članek

Timi Max Elšnik ZDA Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Sobota, 20. 1. 2024, 23.50

3 mesece, 1 teden

Prijateljska tekma med ZDA in Slovenijo

Podvig Slovenije v ZDA ob zgodovinskem mejniku selektorja Keka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20
ZDA Slovenija San Antonio | Timi Max Elšnik je kapetan Olimpije, na Euru 2020 za igralce do 21 let je bil kapetan slovenske izbrane vrste, na stadionu Toyota Field v San Antoniu pa prvič nosi še kapetanski trak na tekmi A-reprezentance. | Foto Guliverimage

Timi Max Elšnik je kapetan Olimpije, na Euru 2020 za igralce do 21 let je bil kapetan slovenske izbrane vrste, na stadionu Toyota Field v San Antoniu pa prvič nosi še kapetanski trak na tekmi A-reprezentance.

Foto: Guliverimage

Slovenska nogometna reprezentanca je leto 2024, v katerem bo prvič po letu 2010 nastopila na velikem tekmovanju (Euro 2024 v Nemčiji), odprla z zmago v San Antoniu. Selektor Matjaž Kek je v ZDA popeljal prevetreno zasedbo, v kateri so prevladovali nogometaši klubov 1. SNL. Američane, ki so se predstavili s selekcijo iz lige MLS, so premagali z 1:0. Edini gol na tekmi je dosegel napadalec Rogaške Nejc Gradišar v 26. minuti, selektor Kek pa je tako jubilej, slovensko reprezentanco je vodil stotič v karieri, oplemenitil z zgodovinskim uspehom, saj je Slovenija v tretjem medsebojnem srečanju prvič premagala izbrano vrsto ZDA.

Valter Birsa 2010
Sportal Slovenska rana, ki se žal ne bo nikoli zacelila

Prijateljska tekma:

Sobota, 20. januar:

Slovenija se je v Teksasu predstavila s prevetreno, oslabljeno in pomlajeno zasedbo. Manjkala je večina junakov, ki je Kekovo četo v kvalifikacijah za Euro 2024 popeljala na tako želeno veliko tekmovanje. Tudi kapetan Jan Oblak, najboljši strelec v kvalifikacijah Benjamin Šeško, trenutno poškodovani dirigent obrambe Jaka Bijol in številni drugi legionarji, ki predstavljajo osrednjo moč slovenske izbrane vrste. Dvoboj je zaznamovalo ogromno število novincev. 

Slovenija je na stadionu Toyota Field, kjer je dvoboj spremljalo devet tisoč gledalcev, med njimi ni manjkalo tudi slovenskih navijačev, zadržala mrežo nedotaknjeno. Tudi s pomočjo Davida Zeca in Igorja Vekića, ki sta prvič nastopila za A-reprezentanco na uradni tekmi. | Foto: Guliverimage Slovenija je na stadionu Toyota Field, kjer je dvoboj spremljalo devet tisoč gledalcev, med njimi ni manjkalo tudi slovenskih navijačev, zadržala mrežo nedotaknjeno. Tudi s pomočjo Davida Zeca in Igorja Vekića, ki sta prvič nastopila za A-reprezentanco na uradni tekmi. Foto: Guliverimage

V San Antoniu je prvi nastop za A-reprezentanco vknjižilo kar 13 igralcev, Slovenija pa je v prijateljski tekmi premagala ZDA. "Selekcija 1. SNL", ki ji je na pomoč priskočilo šest slovenskih legionarjev iz Danske, Slovaške, ZDA in ZAE, je bila tako v gosteh boljša od "selekcije lige MLS", na katero so računali gostitelji.  

Nogometni ponos Rogaške zadel v polno

Slovenija si je prvo priložnost na srečanju priigrala v 12. minuti. Krilni napadalec Domžal Danijel Šturm je na sredini igrišča prekinil akcijo Američanov, si prilastil žogo in bliskovito krenil v prodor. V kazenski prostor je prodrl po levi strani, nato meril proti domačim vratom, kjer pa Patrick Schulte, sicer vratar Columbusa, prvaka lige MLS, ni imel težjega dela.

21-letni napadalec Nejc Gradišar (Rogaška) si s sedmimi zadetki deli drugo mesto na lestvici najboljših strelcev 1. SNL v tej sezoni. Tako mu je po reprezentančnem strelskem prvenecu pritekel v objem Jan Repas (Maribor). | Foto: Guliverimage 21-letni napadalec Nejc Gradišar (Rogaška) si s sedmimi zadetki deli drugo mesto na lestvici najboljših strelcev 1. SNL v tej sezoni. Tako mu je po reprezentančnem strelskem prvenecu pritekel v objem Jan Repas (Maribor). Foto: Guliverimage

V 26. minuti se je znova v središču pozornosti znašel Šturm. Nogometaš Domžal se je spretno dokopal do žoge na sredini igrišča, presekal napad Američanov in z izvrstno globinsko podajo zaposlil Nejca Gradišarja. Najboljši strelec Rogaške v tej sezoni se ni ustrašil priložnosti. Prodrl je po levi strani, prehitel svojega čuvaja, nato pa z natančnim strelom premagal ameriškega vratarja in zatresel mrežo. Gradišar, sicer mladi reprezentant do 21 let, je tako popeljal Kekovo četo v vodstvo in se na reprezentančnem debiju razveselil prvega zadetka. 

"Prva priložnost v reprezentanci in sem jo izkoristil. Na tekmi smo imeli nekaj lepih akcij, Američani so sicer dobro igrali, ampak mi smo bili potrpežljivi in poskušali zadeti prek protinapadov. Lepa zmaga, dobro vzdušje. Je pa to zelo velika motivacija za naprej, trdo delo se je izplačalo," je po srečanju v ZDA povedal mladi napadalec črno-belih iz Rogaške Slatine.

Danijel Šturm je v prvem polčasu povzročal velike težave ameriški obrambi. | Foto: Reuters Danijel Šturm je v prvem polčasu povzročal velike težave ameriški obrambi. Foto: Reuters

Američani bi lahko hitro vrnili udarec, v 30. minuti se jim je po igrivi akciji ponudila najlepša priložnost na srečanju, a se je izkazal Igor Vekić. 25-letni vratar danskega Vejleja je z nogo mojstrsko ustavil nevaren strel Bernarda Kamunga, v nadaljevanju je nevaren strel Američanov blokiral še Žan Karničnik, tako da je ostalo pri vodstvu Slovenije.

Slovenija ubranila prednost, Kek zamenjal šest igralcev

Prvi polčas se je končal s tesnim vodstvom Kekovih izbrancev, v nadaljevanju pa je, takšen je bil dogovor selektorjev, lahko vsaka izbrana vrsta poskrbela za šest menjav. Slovenski selektor Matjaž Kek se je na začetku drugega polčasa odločil za dve. Namesto Jana Repasa je vstopil v igro Mitja Ilenič, mladi branilec New York Cityja, ki odlično pozna tekmece iz vrst ZDA, namesto Tamarja Svetlina pa je zaigral zvezni igralec Kopra Luka Vešner Tičić.

Igor Vekić se je na krstnem nastopu za A-reprezentanco izkazal s številnimi uspešnimi posredovanji. | Foto: Guliverimage Igor Vekić se je na krstnem nastopu za A-reprezentanco izkazal s številnimi uspešnimi posredovanji. Foto: Guliverimage

V 56. minuti je ameriški branilec Shaquell Moore z ostrim strelom v bližji kot vrat ogrel dlani Igorja Vekića. Slovenski vratar je preprečil izenačenje. V 65. minuti sta v igro vstopila Andres Vombergar in Mark Zabukovnik. Argentinski Slovenec je zamenjal strelca Nejca Gradišarja in vknjižil tretji nastop za A-reprezentanco, zvezni igralec Celja, ki je vstopil namesto Adriana Zeljkovića, pa je debitiral za najboljšo izbrano vrsto.

Selektor Kek je v 81. minuti opravil predzadnjo menjavo. Danijela Šturma, podajalca pri zadetku, ki je namučil vratarja ZDA po izvedbi prostega strela v 74. minuti, takrat bi lahko sodnik pokazal tudi na belo točko, saj je bil prekršek storjen znotraj kazenskega prostora, je zamenjal 31-letni Matej Poplatnik, izkušeni napadalec Brava. Takrat so Američani pritisnili na vrata gostov in nizali priložnosti. V končnici srečanja so bili nevarnejši tekmeci, igro je poživil zlasti mladi rezervist Esmir Bajraktarević, po izenačenju je zadišalo zlasti po strelih rezervista Johna Tolkina. V zadnjih minutah srečanja je v igro vstopil še mladi branilec Olimpije Marcel Ratnik, z igrišča pa je šel nekdanji up Mure Srdjan Kuzmić, ki se dokazuje na Danskem.

Jubilejna stota tekma Keka: Vedno je lepo zmagati 

Ostalo je pri vodstvu Slovenije z 1:0 in sladki zmagi, s katero so nogometaši čestitali selektorju Matjažu Keku za prav poseben jubilej, saj je kot prvi slovenski strateg vodil A-reprezentanco že stotič. V prvem obdobju, v katerem se je uvrstil tudi na SP 2010, je na vročem stolčku sedel 49-krat, v drugem obdobju, ki ga je zaznamoval preboj na Euro 2024, pa je vodil Slovenijo 51-krat.

Matjaž Kek je postal prvi slovenski strateg, ki je vodil A-reprezentanco na trimestnem številu tekem. | Foto: Aleš Fevžer Matjaž Kek je postal prvi slovenski strateg, ki je vodil A-reprezentanco na trimestnem številu tekem. Foto: Aleš Fevžer

Do začetka Eura v Nemčiji jo namerava še štirikrat, tudi 26. marca, ko se bo Slovenija na zagotovo polnih Stožicah v prijateljskem dvoboju pomerila s Portugalsko. Takrat bo za razliko od dvoboja v San Antoniu, saj 20. januar ni predstavljal uradnega termina Fife za prijateljske dvoboje, selektorju na voljo najmočnejša zasedba. Podobno bo veljalo tudi za Portugalce, tako da bo Ljubljana spremljala nepozaben spektakel.

Kaj pa je selektor Kek povedal po zmagi nad ZDA? "Vedno je lepo zmagati, posebej ker Slovenija še ni premagala ZDA. V prvem polčasu je bilo res nekaj dobrih stvari, potem pa smo malo preveč padli. Na koncu se je videlo, da so oni bili nekaj časa več skupaj, da so odigrali nekaj več tekem. Z voljnim momentom sem zelo zadovoljen, malo manj pa z zadnjimi 15, 20 minutami, ko smo fizično padli. Ampak fantje so na začetku priprav in to je bilo pričakovati. Mislim, da je bila to tekma, jo potrebujemo. Take akcije so tudi za mlajše igralce potrebne in bi tako prakso nadaljeval. Prav je, da se ti fantje zberejo enkrat, dvakrat na leto, da ustvarimo nek bazen, iz katerega bomo lahko črpali, če pride do težav."

Eden izmed številnih novincev v slovenski reprezentanci, ki je prvič oblekel državni dres na tekmi v San Antoniu, je bil tudi zvezni igralec Celja Tamar Svetlin. | Foto: Guliverimage Eden izmed številnih novincev v slovenski reprezentanci, ki je prvič oblekel državni dres na tekmi v San Antoniu, je bil tudi zvezni igralec Celja Tamar Svetlin. Foto: Guliverimage

V drugem polčasu sta v igro vstopila tudi Mark Zabukovnik in Andres Vombergar. | Foto: Reuters V drugem polčasu sta v igro vstopila tudi Mark Zabukovnik in Andres Vombergar. Foto: Reuters

Za Slovenijo je debitiral tudi zvezni igralec Spartaka iz Trnave Adrian Zeljković. | Foto: Guliverimage Za Slovenijo je debitiral tudi zvezni igralec Spartaka iz Trnave Adrian Zeljković. Foto: Guliverimage

Srdjan Kuzmić je štiri dni pred tekmo z ZDA proslavljal 20. rojstni dan, nato pa debitiral za člansko izbrano vrsto. | Foto: Guliverimage Srdjan Kuzmić je štiri dni pred tekmo z ZDA proslavljal 20. rojstni dan, nato pa debitiral za člansko izbrano vrsto. Foto: Guliverimage

Prvič je za slovensko izbrano vrsto zaigral tudi Žan Zaletel. | Foto: Reuters Prvič je za slovensko izbrano vrsto zaigral tudi Žan Zaletel. Foto: Reuters

Priložnosti za nastop niso v San Antoniu dočakali le vratarja Klemen Mihelak (Mura) in Denis Pintol (Olimpija) ter branilec Brava, sicer najboljši asistent 1. SNL Matija Kavčič.

Kako sta se razpletli prvi tekmi med Slovenijo in ZDA?

Slovenija se je prvič pomerila z ZDA na SP 2010 v Južni Afriki, kjer je po zadetkih Valterja Birse in Zlatana Ljubijankića po prvem polčasu v Johannesburgu vodila z 2:0, a so nato Američani v drugem polčasu rezultat izenačili na 2:2. | Foto: Guliverimage Slovenija se je prvič pomerila z ZDA na SP 2010 v Južni Afriki, kjer je po zadetkih Valterja Birse in Zlatana Ljubijankića po prvem polčasu v Johannesburgu vodila z 2:0, a so nato Američani v drugem polčasu rezultat izenačili na 2:2. Foto: Guliverimage

Američani premagali Slovenijo v Stožicah

Na dvoboju proti Američanom je na selektorskem stolčku Slovenije debitiral Slaviša Stojanović. Nasledil je prav Matjaža Keka. | Foto: Guliverimage Na dvoboju proti Američanom je na selektorskem stolčku Slovenije debitiral Slaviša Stojanović. Nasledil je prav Matjaža Keka. Foto: Guliverimage Slovenija se je z ZDA pomerila tudi v Stožicah. To se je zgodilo 8. novembra 2011, torej pred dobrimi 12 leti. Takrat je na vročem selektorskem stolčku debitiral Slaviša Stojanović. V meglenem večeru so navijači videli kar pet zadetkov, večino pa so žal dosegli Američani, ki jih je takrat vodil nekdanji nemški zvezdnik Jürgen Klinsmann. Pred tekmo v Ljubljani ga je obiskal Srečko Katanec, s katerim si je pred davnimi leti delil slačilnico v Stuttgartu.

Američani so bili v prvem polčasu boljši tekmec, uvodnih 45 minut so dobili s 3:1. Za Slovenijo je oba zadetka dosegel Tim Matavž, ki še vedno igra nogomet in na Hrvaškem nosi dres Gorice, preobrata pa vendarle ni bilo. Slovenci so zapravili kar nekaj lepih priložnosti, dvakrat zadeli tudi okvir vrat. Na tej tekmi je prvič nosil kapetanski trak Samir Handanović. Na SP 2010 je proti ZDA prejel dva, dobro leto pozneje v Stožicah pa tri zadetke.

Oba zadetka za Slovenijo je v meglenih Stožicah proti Američanom dosegel Tim Matavž. | Foto: Guliverimage Oba zadetka za Slovenijo je v meglenih Stožicah proti Američanom dosegel Tim Matavž. Foto: Guliverimage

Takratno tekmo je odigral tudi Boštjan Cesar, zdajšnji pomočnik Matjaža Keka, ki je s svojim prihodom v strokovni štab pomagal reprezentanci do dviga rezultatske krivulje in preboja na Euro 2024.

Cristiano Ronaldo
Sportal Cristiano Ronaldo prihaja v Ljubljano, ogromno zanimanje za vstopnice
Ne spreglejte