Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
18. 6. 2010,
18.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 18. 6. 2010, 18.05

8 let

Shrljivka na Ellis Parku veselila in pekla

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska reprezentanca je bila še osem minut pred koncem v sanjskem položaju. V nogah je imela vodstvo z 2:1 proti ZDA in priigrano mesto v osmini finala, nato pa je načrte pokvaril Michael Bradley.

V petek so enajsterici Slovenije in ZDA pozdravile ne povsem polne tribune Ellis Parka. V tekmi, ki je nosila strašanski vložek. Selektor Matjaž Kek se je odločil, da bo namesto Zlatka Dediča od prve minute zaigral Zlatan Ljubijankič, kar je bilo po nekoliko slabši predstavi Koprčana proti Alžiriji tudi pričakovano. V uverturi srečanja so vuvuzele ob izhodu igralcev na zelenico preglasile uradno pozdravno pesem Fife, nato sta sledili ''čustveni'' himni Zdravljica in Star spangled banner in dvoboj se je lahko začel. Kekova četa se je prvič na SP predstavila v beli igralni opremi s Triglavom na prsih. V častni tribuni sta poleg predsednika Slovenije dr. Danila Türka sedela še dva pomembneža, predsednik Fife Joseph Blatter in prvi mož Uefe Michel Platini. Tako je po tekmi v Polokwaneju (Zinedine Zidane) igro Slovenije znova spremljala legenda francoskega nogometa.

Čarobna levica Birse

Tudi v častni tribuni so verjetno poskočili, ko je Clint Dempsey že v 19. sekundi v zračnem dvoboju surovo s komolcem obračunal z Ljubijankičem, poskočile so tudi iskrice. Slovenska klop je protestirala, vsi so se dvignili na noge. Ko se je že zazdelo, da Ljubljančan nima sreče, saj se je nedavno v vlogi prvokategornika poškodoval tudi na tekmi z Novo Zelandijo, pa je čez nekaj trenutkov le nadaljeval z igro. Selektor bi zagotovo rekel, da je to ''trda bosanska glava'', kot je enkrat v Brunicu že v šali komentiral poškodbo Dediča. V deveti minuti je sledila prva polpriložnost. Valter Birsa je imenitno z desne, uporabil je desno nogo, podal v sredino, kjer je Milivoje Novakovič za las zgrešil žogo. Škoda, saj je bil v ''mat poziciji''. Zaslišalo se je skandiranje ''Mi Slovenci''. Kot da bi navijači slutili, da prihaja trenutek sreče. V 13. minuti, nikakor nesrečni, je odločni Birsa prejel žogo na njemu najljubši razdalji od vrat, bila je okrog 20 metrov. Z velemojstrskim strelom s čarobno levico je zatresel mrežo, Tim Howard pa je obstal na mestu in po zadetku le nemo in razočarano segel po žogo. Američani so hitro prejeli zadetek tudi proti Angliji, a se nato vrnili. Bo tudi tokrat tako? Da kanijo hitro izenačiti, je pokazal zviti poskus Landona Donovana, ko je moral njegov dober predložek Handanovič reševati s ''panterskim skokom'' in si prislužil vse čestitke.

Ameriško obleganje vrat

Slovensko vodstvo je nekoliko uspavalo dvoboj, ki je začel po napovedih ameriškega selektorja Boba Bradleyja res spominjati na šahovskega. Igra se je zbila med oba kazenska prostora. Kekova četa je zanesljivo držala prednost, nobeden pa v tej partiji ni izgubil ''kmeta''. Vse do 35. minute, ko se je začelo ameriško ''obleganje'' vrat.

Najprej je Jozy Altidore prisilil Boštjana Cesarja v rumeni karton (resda nekoliko prestrogo dosojen), nato je Francisco Torres s prostega strela namučil zanesljivega Handanoviča, v nadaljevanju akcije pa je Jay DeMerit z glavo meril mimo cilja, za nameček pa s komolcem na tla pokosil še Aleksandra Radosavljeviča. Sledila je še nespametna napaka Marka Šulerja, ki je v vroči coni podaril žogo Robbieju Findleyju, a je njegov predložek pravočasno v kot preusmeril Bojan Jokič, nato pa je Američan s številko 20 prejel še rumeni karton, ker je v kazenskem prostoru Slovenije igral z roko in odrešil Kekove branilce nove nevarnosti, ki pa se je kmalu vrnila pred vrata ''Sarme''. Po prodoru Dempseyja je žogo stotinko pred Donovanom, ki bi jo lahko z neposredne bližine samo še potisnil čez črto, z junaškim posegom v kot izbil Mišo Brečko.

Kdor ne da, ta dobi

V času najhujšega ameriškega juriša se je ponudila možnost za protinapad. Novakovič je domiselno zaposlil ''utekajočega'' Ljubijankiča, ki se je znašel s Howardom iz oči v oči in ga hladnokrvno premagal. Izjemno! Kdor ne da, ta dobi! Slovenija je povišala vodstvo, v zadnjih sekundah sodnikovega podaljška (dve minuti) pa bi lahko bilo znova nevarno, a je sodnik ravno v trenutku, ko se je Novakovič na sredini odpravljal proti ameriških vratom, v situaciji 5:3 za Slovence, odpiskal konec polčasa. Selektor Kek je upravičeno protestiral, a to ni kaj prida pomagalo. Končan je bil sanjski polčas za Slovenijo, ki je nakazoval priigrano uvrstitvijo v osmino finala.

Donovan hitro vrnil ZDA v igro

Bradley se je med polčasom pričakovano odločil za dve menjavi, bližje konici napada pa se je preselil še Dempsey. ''Jenkiji'' so kmalu uprizorili lov na zadetek in ga ob zaspani reakciji Cesarja, ki mu je povrh vsega še spodrsnilo, dočakali že v 48. minuti. Donovan se je v slogu najboljših golgeterjev na svetu po desni strani sprehodil do slovenskih vrat, nato pa skoraj z mrtvega kota zabil žogo tik pod prečko in presenetil ''Sarmo''.

Tribune z ameriškimi navijači, ki jih je bilo seveda več kot slovenskih, so oživele in v nadaljevanju ponudile bučen pritisk. Ga bo Kekova četa vzdržala? Deset minut je kazalo pritrdilno, nato je Šuler poskrbel za hudo napako, ki pa je Altidore na srečo ni znal kaznovati, nato se je igra znova preselila v zvezno vrsto. V 69. minuti je napadalec Villarreala znova namučil Korošca, ki ga je na robu kazenskega prostora zaustavil s prekrškom in si prislužil opomin. Donovan je sprožil močan strel po tleh, žoga se je odbijala od noge do noge in končala spet pri telesno izredno močnem Altidoreju, a je njegov strel Handanoviča ukrotil.

Načrte prekrižal mlajši Bradley

Začelo se je zadnjih 20 minut. Kmalu se je v sodnikovo beležko zaradi nešportnega prekrška vpisal tudi Andraž Kirm, prvo slovensko menjavo pa smo dočakali v 73. minuti, ko je ''Zlajota'' zamenjal Nejc Pečnik. Silovite težave pri branjenju je dokazoval nov rumeni karton, tokrat ga je prejel Jokič. Američani so šli na vse ali nič in v igro namesto osrednjega branilca poslali še enega napadalca, v 82. minuti pa je njihove napore kronal Michael Bradley. Sin selektorja je izenačil rezultat po tem, ko je povsem neoviran prejel žogo pred kazenskim prostorom, se sprehodil v notranjost in z močnim ter natančnim strelom prisilil Handanoviča k predaji. Nezbranost v slovenskih vrstah bi se lahko kaj kmalu maščevala le dve minuti pozneje, ko so Američani s prekinitve znova zatresli mrežo, a ga je sodnik razveljavil zaradi prekrška v napadu. V 89. minuti se je za strel z razdalje 25 metrov odločil Radosavljevič.

Meril je v spodnji kot Howarda in mu zadal kar nekaj dela. Na vrsti so bile le še tri minute sodnikovega podaljška. Postregle so s poškodbo Pečnika, tako da je nekaj zadnjih sekundo odigral še neposrečeno prevajani Andrej Komac, nato pa je Malijec zapiskal konec. Slovenija je ostala neporažena, kar je imeniten uspeh, ki pa vendarle peče, ker je zapravila lepo prednost dveh zadetkov. Odločilna tekma za preboj v drugi krog bo tako odigrana 23. junija v Port Elizabethu. Srečno, fantje!

Fotoutrinki s tekme:








Ne spreglejte