Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
21. 3. 2019,
8.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

1

Natisni članek

Branko Oblak Bojan Prašnikar Zlatko Zahović Izrael Euro 2020 slovenska nogometna reprezentanca

Četrtek, 21. 3. 2019, 8.00

5 let, 2 meseca

Dozdajšnje tekme med Slovenijo in Izraelom

Izrael poskrbel, da so Oblaka obšle slabe slutnje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

1

Slovenska nogometna reprezentanca se je z Izraelom, uvodnim tekmecem v kvalifikacijah za EP 2020, do zdaj pomerila trikrat. Če se bo nadaljevala tradicija, bo Kekova četa v četrtek v Hajfi nazdravljala pozitivnemu rezultatu, saj Izraelci niso še nikoli premagali Slovencev.

Dozdajšnje tekme med Slovenijo in Izraelom:

Izrael : Slovenija 0:0 - 7. junij 2003, Antalya

Slovenija : Izrael 3:1 (2:0) – 6. september 2003, Ljubljana
Šiljak 35., Knavs 37., Čeh 78.; Haim 69.

Slovenija : Izrael 1:1 (0:0) – 15. avgust 2006, Celje
Šukalo 83.; Benayoun 81.

Čeprav leži Izrael na azijskih tleh, ima že vrsto let opravka z evropskimi tekmeci. Politična nesoglasja z arabskimi državami, ki ležijo v neposredni bližini, so tako velika, da se je po letu 1974 v mednarodnih tekmovanjih družil z neazijskimi tekmeci. Evropska nogometna zveza (Uefa) ga je leta 1994 sprejela v evropsko družino. Od takrat naprej si Izrael še ni zagotovil nastopa na velikem tekmovanju. S Slovenijo, ki se je v primerjavi z Izraelom v zadnjih dveh desetletjih udeležila treh velikih tekmovanj (EP 2000, SP 2002 in SP 2010), se je v kvalifikacijah pomeril dvakrat.

V Turčiji brez zadetkov

Bojan Prašnikar je v kvalifikacijah za EP 2004 s Slovenijo proti Izraelu na dveh tekmah osvojil štiri točke.  | Foto: Vid Ponikvar Bojan Prašnikar je v kvalifikacijah za EP 2004 s Slovenijo proti Izraelu na dveh tekmah osvojil štiri točke. Foto: Vid Ponikvar Žreb je slovenski in izraelski kroglici združil v kvalifikacijah za EP 2004. Prvič sta se pomerili 7. junija 2003. Slovenija bi morala gostovati v Izraelu, a je bil dvoboj zaradi varnostnih razlogov, saj so nemirna izraelska tla pretresale eksplozije, odigran drugje. Tekmeca sta se srečala v Turčiji, kjer pa maloštevilni gledalci v Antalyi niso videli zadetkov (0:0).

Četa Bojana Prašnikarja je s tem uresničila cilj, saj je želela ohraniti prednost dveh točk na lestvici. Vodilna Francija je bila razred zase, Sloveniji, ki je iskala pot do tretjega zaporednega nastopa na velikem tekmovanju, a prvem brez selektorja Srečka Katanca, pa se je nasmihalo drugo mesto, z njim pa tudi nastop v dodatnih kvalifikacijah.

V Turčiji so slovenske barve branili Simeunović, Cipot, S. Gajser, Karić, Vugdalić, Knavs, Šukalo, Pavlin, Zahović, Ačimović in Šiljak, v nadaljevanju pa sta v igro vstopila še Koren in Šnofl. To je bil dvoboj, na katerem nogometni sladokusci niso prišli na svoj račun. Sodnik je ''gostiteljem'' upravičeno razveljavil dva zadetka zaradi nedovoljenega položaja, slovenska obramba je zadržala vse medle napade Izraela in si zagotovila odlično izhodišče pred nadaljevanjem kvalifikacij, v katerih jo je čakala še domača tekma z Izraelom.

Kapetan Zahović imel prste zraven pri vseh treh zadetkih

Zlatko Zahović je oboževal reprezentančne tekme za Bežigradom. | Foto: Vid Ponikvar Zlatko Zahović je oboževal reprezentančne tekme za Bežigradom. Foto: Vid Ponikvar Zgodila se je že čez tri mesece. Šestega septembra 2003 se je za Bežigradom v Ljubljani stiskalo okrog osem tisoč gledalcev. Če bi zmaga ostala doma, bi sledilo veliko slavje, saj bi si Slovenija že dva kroga pred koncem skupinskega dela skoraj zagotovila drugo mesto, s tem pa tudi sodelovanje v končnici. Prednost pred Izraelom bi namreč znašala pet točk.

Zlatko Zahović je nosil kapetanski trak, saj je Miran Pavlin manjkal zaradi kazni rumenih kartonov, in se izkazal. Ni se vpisal med strelce, a je sodeloval pri vseh treh domačih zadetkih. Za zadnja dva, ki sta ju dosegla Aleksander Knavs in Nastja Čeh, je prispeval podajo. Slovenijo je v vodstvo popeljal Ermin Šiljak, Izrael pa je slovenske navijače utišal le enkrat, bilo je v 69. minuti, ko je v polno zadel Revivo Haim.

Andreas Herzog
Sportal Izraelcem uničil sanje, lani pa tako šokiral, da so omenjali celo psihiatra

Slovenske barve so od prve minute branili Simeunović, Cipot, Karić, Kapić, Šnofl, Knavs, Šukalo, N. Čeh, Zahović, Ačimović in Šiljak, v drugem polčasu so v igro vstopili še Rudonja, Cimirotič in Sešlar. Slovenija je uresničila cilj, drugo mesto pa si dokončno zagotovila že v naslednjem krogu, ko je proti zvezdniški Franciji za Bežigradom resda izgubila z 0:2 (to je bil prvi poraz na kultnem stadionu v Ljubljani po 16 zaporednih tekmah), a jo je na drugi strani razveselila Malta z nepričakovanim remijem proti Izraelu (2:2), tako da se je lahko Prašnikarjeva četa že začela v mislih pripravljati na izziv v končnici. Tam je Sloveniji spodletelo proti Hrvaški (1:1 in 0:1), tako da je prekinila senzacionalni niz uvrščanj na velika tekmovanja.

Izraelci v Celju vodili le dve minuti

Yossi Benayoun je leta 2006 povedel Izrael v Celju v vodstvo. | Foto: Reuters Yossi Benayoun je leta 2006 povedel Izrael v Celju v vodstvo. Foto: Reuters Edini slovensko-izraelski spopad, ki ni štel za točke, se je pripetil 15. avgusta 2006 v Celju. Od prve minute so zaigrali M. Mavrič, Cesar, M. Mavrič, Ilić, Zavrl, Knavs, Koren, N. Čeh, Žlogar, Lavrič in Novaković, v drugem delu pa še Komac, Aljančič, Šukalo, Ljubijankić in Cipot. Selektor Branko Oblak je izkoristil tekmo za generalko pred začetkom kvalifikacij za EP 2008, ki mu niso prinesli veliko zadovoljstva, saj je zaradi slabih rezultatov odstopil stolček Matjažu Keku že po treh tekmah. Izrael se je v knežjem mestu izkazal za zelo žilavega tekmeca. Slovenski nogometaši so se trudili, da bi prišli do vodstva, a so bili tako neprepričljivi in nepovezani, da so si ob odhodu na premor prislužili žvižge.

Tudi v nadaljevanju ni bilo bolje, za dodatno slabo voljo pa je poskrbel Yossi Benayoun. Največji izraelski zvezdnik (takrat je igral za West Ham, pozneje pa še tudi za Liverpool, Chelsea in Arsenal) in s 102 nastopoma že danes rekorder po številu odigranih tekem v državnem dresu, je najprej zatresel vratnico, v nadaljevanju akcije pa z glavo premagal Boruta Mavriča, zdajšnjega trenerja vratarjev v slovenski reprezentanci, ki bo v četrtek gostovala v Hajfi. Da je Slovenija vendarle ohranila niz neporaženosti proti Izraelu, je poskrbel Goran Šukalo. Primorec, ki je v igro vstopil namesto Nastje Čeha, je po strelu z glavo sedem minut pred koncem izenačil na 1:1. Podajo je prispeval Andrej Komac.

Branko Oblak po remiju z Izraelom opravlja selektorsko delo le še na treh kvalifikacijskih tekmah. | Foto: Sportida Branko Oblak po remiju z Izraelom opravlja selektorsko delo le še na treh kvalifikacijskih tekmah. Foto: Sportida

Selektor Oblak ni bil zadovoljen s predstavo, podobno je menilo tudi tri tisoč gledalcev na tribunah celjskega stadiona. ''Ko smo začeli delati napake, se je v igralce naselil strah. Tekma ni dober obet pred tekmo z Bolgarijo,'' je poudaril legendarni slovenski nogometaš.

Njegove slutnje so se izkazale za pravilne, saj je Slovenija tri tedne pozneje v prvem krogu kvalifikacij za EP 2008 doživela visok poraz v Sofiji (0:3), pozneje pa je šlo še na slabše, tako da je skupino končala na predzadnjem mestu, za Nizozemsko, Romunijo, Bolgarijo, Belorusijo in celo Albanijo. Prehitela je le Luksemburg.

Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek napada zgodovinski podvig, o katerem je lahko Slovenija le sanjala
Jan Oblak
Sportal Po enem letu se je vrnil Jan Oblak in odgovarjal na neprijetna vprašanja
Luka Zahović
Sportal Zahović razkril, kaj mu je priznal Skomina, a mu tega ne zameri
Bojan Jokić
Sportal Kapetan brez črnega madeža, ki se je nehote znašel sredi vroče debate
Petar Stojanović
Sportal Kek bi mu potrgal ušesa, on mu daje prav #video
Jaka Bijol
Sportal Ni več "ta mali", se pa še vedno počuti kot novinec
Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek in druščina že v Izraelu
Josip Iličić
Sportal Prišel, da bi izpolnil drzne napovedi Zlatka Zahovića #video
Ne spreglejte