Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 8. 2023,
15.00

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

SP 2023 za ženske

Torek, 8. 8. 2023, 15.00

9 mesecev, 1 teden

SP v nogometu za ženske, osmina finala (ponedeljek in torek)

V četrtfinale še Kolumbijke in Francozinje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Jamajka Kolumbija SP | Kolumbije so se po zmagi nad Jamajko prebile v četrtfinale svetovnega prvenstva. | Foto Guliverimage

Kolumbije so se po zmagi nad Jamajko prebile v četrtfinale svetovnega prvenstva.

Foto: Guliverimage

Kolumbija je predzadnja četrtfinalistka svetovnega prvenstva v nogometu za ženske. V Melbournu so bile Kolumbijke pred 27.706 gledalci boljše od Jamajke z 1:0 (0:0). Za preboj v polfinale mundiala se bodo 12. avgusta pomerile proti Angliji, ki je v ponedeljek po izvajanju 11-metrovk izločila Nigerijo. Kot zadnje pa so se med osem najboljših uvrstile Francozinje, ki so v osmini finala s 4:0 odpravile Maročanke.

Nogometašice iz Južne Amerike so edini zadetek na tekmi dosegle v 51. minuti, ko je bila natančna Catalina Usme. Jamajčanke so imele svoje priložnosti, a niso našle poti mimo vratarke Cataline Perez Jaramillo.

Kolumbijke so s tem prvič v zgodovini napredovale do četrtfinala. Na prejšnjih dveh prvenstvih, na katerih so nastopile, so izpadle po skupinskem delu tekmovanja (Nemčija 2011) in osmini finala (Kanada 2015).

Veselje v taboru Kolumbije. | Foto: Guliverimage Veselje v taboru Kolumbije. Foto: Guliverimage

V skupinskem delu so bile tokrat boljše od Južnih Korejk (2:0) in presenetljivo tudi od Nemk (2:1), izgubile pa so proti Maroku (0:1), a so se kljub temu s prvega mesta uvrstile v izločilne boje.

V četrtfinalu jih zdaj čaka izbrana vrsta Anglije. Evropske prvakinje so po izvajanju enajstmetrovk v osmini finala s 4:2 ugnale Nigerijo. Dvoboj bo na sporedu 12. avgusta.

Francozinje zadnje četrtfinalistke

Francozinje pa so zadnje četrtfinalistke svetovnega prvenstva. V avstralskem mestu Adelaide so evropske predstavnice zanesljivo opravile z Maročankami in slavile s 4:0 (3:0).

Polfinalistke zadnjega evropskega prvenstva ničesar niso prepustile naključju. Že v prvih 24 minutah so napolnile mrežo Maročank, ki tako niso ponovile zgodovinskega uspeha moške izbrane vrste s SP v Katarju (četrto mesto).

Francozinje so v zadnji tekmi osmine finala SP s 4:0 izločile reprezentanco Maroka. | Foto: Reuters Francozinje so v zadnji tekmi osmine finala SP s 4:0 izločile reprezentanco Maroka. Foto: Reuters

Za Francozinje so v prvem polčasu po vrsti zadele Kadidiatou Diani (15.), Kenza Dali (20.) in Eugenie Le Sommer (24.). Varovanke Herveja Renarda so nato umirile ritem dvoboja in do konca obračuna zadele "le" še enkrat, ko je bila drugič na tekmi natančna Le Sommer (71.).

Francozinje doslej večjih uspehov, sploh glede na prevlado tamkajšnjih klubov v evropskih tekmovanjih, na mundialih niso zabeležile. Najvišje so posegle v Nemčiji pred 12 leti, ko so bile četrte. Na zadnjih dveh prvenstvih, tudi domačem pred štirimi leti, so izpadle v četrtfinalu.Tam se bodo tokrat pomerile z domačinkami Avstralkami, ki so v osmini finala izločile Dansko. Dvoboj bo na sporedu v soboto v Brisbanu.

Četrtfinalni pari SP:

Petek, 11. avgust (Wellington):
Španija – Nizozemska

Petek, 11. avgust (Auckland):
Japonska – Švedska

Sobota, 12. avgust (Brisbane):
Avstralija – Francija

Sobota, 12. avgust (Sydney):
Anglija - Kolumbija

Nizozemska, SP v ženskem nogometu
Sportal Švedinje izločile Američanke. Boleče slovo za branilke naslova!
Švedska ZDA SP 2023
Sportal SP nogometašic 2023 že poskrbelo za rekord

SP v nogometu za ženske, osmina finala, 7. in 8. avgust:

Lestvice:

Ne spreglejte