Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
11. 7. 2011,
7.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Sašo Udovič

Ponedeljek, 11. 7. 2011, 7.41

8 let

Udovič: Obtoževanja niso v prid nogometu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prvenstvo se še ni začelo, strasti pa so že vzplamtele. Obtožbe na račun sodnikov, ki jih je Zlatko Zahovič spletel v zgodbo o privilegiranosti Olimpije, so hitro dvignile prah. Kaj še sledi?

Sodniška organizacija je izzvana. Ali bo branila svojo čast in (vsaj na Štajerskem) omajan ugled, pobrala vrženo rokavico ter odgovorila mariborskim kritikom, ki neposredno s kazalcem kažejo na predsednika Vlada Šajna, ali pa (še) ne bo drezala v vročo kašo, ki jo je zakuhal razočarani športni direktor Maribora? Ker so obtožbe resne, kar dokazuje nedeljsko sporočilo za javnost s podpisom mariborskega kluba, branilca državnega naslova, bi se spodobilo, da apel ''vijolic'' ne naleti na gluha ušesa. Tudi zaradi tega, da bi se žoga čimprej vrnila na igrišče. Tam, kamor spada in se ne bi več pojavljale opazke, da išče zviti ''Zaho'' alibi za slabše predstave mariborskega moštva, hkrati pa preusmerja pozornost drugam. ''Sodniška organizacija se boji samega sebe. Boji se komentirati zadevo. Naj omogoči tedensko oddajo, kjer bi se nevtralni sodnik, morda kar Radenko Mijatovič (podpredsednik NZS, op. p.), sprehodil skozi vse dvomljive odločitve. Tako bi se zadeva začela plesti. Enkrat bi se to moralo začeti, to smo podali že lani v dopisu, ko nismo bili zadovoljni s sojenjem na domači tekmi z Olimpijo,'' predlaga Miran Jalušič, športni direktor Rudarja. V pretekli sezoni se je o ''namerni'' naklonjenosti delicev pravice do Ljubljančanov že razglabljalo. Po spomladanskih dvobojih z Rudarjem (v Velenju) in CM Celjem (v Ljubljani) sta se štajerska kluba počutila opeharjena, navkljub žolčnim protestnim pismom pa kaj veliko nista dosegla. Zdaj, ko je svojo plat predstavil še Zlatko Zahovič, velemojster vzbujanja pozornosti, je kočljiva tematika kmalu prestopila bregove medlega odziva.

Udovič: To ni dobra reklama nogometu

Kaj o vsem skupaj meni ''zunanji'' opazovalec iz Ljubljane? ''V končni fazi sploh ne vem, kaj je imela tekma med Mariborom in Domžalami povezave z Olimpijo,'' se po drugi strani sprašuje Sašo Udovič. Nekdanji soigralec Zahoviča v reprezentanci je prepričan, da takšne zadeve prej škodijo, kot koristijo nogometu. ''Klubski slovenski nogomet ni v najboljši kondiciji, predvsem na finančnem področju. Potrebuje dobre zglede, pozitivne stvari, dobre tekme in obiskanost, definitivno pa ne obtoževanja, ki niso v prid nogometu. Vsi smo skupaj, na območju 200 km, z izjavami o zarotah pa se občinstvu ne dela dobra reklama. To so populistične zadeve, ki delajo na kratek rok in naredijo določeno zgodbo, je pa dejstvo, da so na dolgi rok negativne in ne 'pašejo' v slovenski prostor,'' razmišlja Udovič, ki ga skrbi, kako bo v tem času, ko se je potrebno boriti za sponzorje in je težko dobiti kogarkoli, ki ti priskoči na pomoč, s podobnimi ''aferami'' sploh možno uresničiti klubske cilje. V to, da naj bi se Olimpiji s sodniško pomočjo obetal ''sprehod'' do prvega mesta, ne verjame. ''Sem Ljubljančan, igral sem za Olimpijo, pri srcu pa mi je tudi Maribor. Imam se za kar realnega človeka, tudi v slovenskem nogometu je ogromno pozitivno naravnanih ljudi. S tem, da se porajajo afere, pa se nogometu ne naredi nič dobrega. Obtoženi so ljudje, ki nimajo s tem povezave.''

Jalušič: Prvenstvo se niti še ni začelo

Da je na mariborskih obsodbah vendarle nekaj resnice, meni športni direktor Velenjčanov, ki je bil lani največji zagovornik kritik, naslovljenih na sodniško organizacijo. ''Nekaj resnice bo na tem. A takrat nas nobeden ni upošteval, ko pa je to zdaj začel Maribor, pa je nastala cela 'hajka'. Je pa res, da se prvenstvo še niti ni začelo in tudi sodniki so samo ljudje, ki definitivno grešijo,'' vseeno skuša miriti žogo, ki po petku poskakuje bolj nemirno kot doslej.

Način, ki ga je za ''boj'' s sodniki po petkovem superpokalnem srečanju izbral izključeni Zahovič, se Jalušiču ne zdi najbolj higienski. ''Kar ima on s sodniki, naj ima le on. A vsak se bori na svoj način.'' Udovič razume vsako mahinalno reakcijo, a je vseeno prepričan, da se je treba na igrišču, pa tudi ob, enostavno obnašati profesionalno. ''Napadena je sodniška organizacija. In ni vključena le Olimpija, ampak cel nogomet. Klubski nogomet, ki ima svoje težave, bi potreboval raje pozitivne stvari,'' pa ponavlja Udovič. V sodniških vrstah mariborskega opozorila zagotovo ne sprejemajo ravnodušno. Lahko pa bi se celo pripetilo, da bi bila Milaničeva četa v nadaljevanju sezone pri določenih sodniških ocenah ravno zaradi omenjenih očitkov deležna popusta, na Olimpijo pa bi se gledalo s strožjimi očmi, kar bi porušilo sproščeni uvod v prvenstveno sezono, ki se niti še ni začela.

Ne spreglejte