Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
22. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor

Torek, 22. 8. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Anketa

Zanimiv paradoks pred tekmo leta v Mariboru

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Marcos Tavares | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Pred današnjo tekmo leta v Ljudskem vrtu, kjer bodo Mariborčani na povratni tekmi play-offa za ligo prvakov proti Hapoelu Be'er Shevi lovili zaostanek (1:2) in nov velik evropski podvig, smo se pogovarjali s tremi nogometaši, ki so pustili globok pečat v Mariboru. Zanimivo, Kliton Bozgo, Damir Pekić in Marinko Galić verjamejo, da imajo vijoličasti po porazu v Izraelu več možnosti za uspeh, kot so ga imeli pred prvo tekmo.

Maribor bo povratno tekmo play-offa za ligo prvakov, na kateri bo lovil zaostanek s prve tekme (1:2), igral danes ob 20.45. Vloga glavnega sodnika na tej tekmi bo pripadla Italijanu Gianluci Rocchiju.

Vprašanja, ki smo jih zastavili:

  • Kako ste zadovoljni z razpletom prve tekme v Izraelu?
  • Kaj pričakujete od današnje povratne tekme v Mariboru?
  • Koliko možnosti pripisujete Mariboru za napredovanje?
  • Kako velik minus je poškodba Luke Zahoviča?
  • Kaj bo odločilno na današnji tekmi?

Marinko Galić: Izraelci so neodgovorni, zato bo Maribor napredoval

Marinko Galić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar "Rezultat v Izraelu je bil boljši od igre. Ne bom rekel, da je Maribor igral slabo, še zdaleč ne, a žal mi je, da ni izkoristil neodgovorne igre Izraelcev v obrambi. Puščali so veliko prostora, niso se vračali v obrambo. Škoda, a sem optimist, saj se mi zdi, da Hapoel ne more odigrati veliko bolje, medtem ko Maribor lahko in tudi bo."

"Maribor igra doma, pred več kot 12 tisoč glasnimi navijači. Imam občutek, da lahko že v prvem polčasu izniči zaostanek in vodi tudi z 2:0. Verjamem, da bodo Izraelci igrali ležerno, zato sem prepričan o napredovanju. Želel bi si, da bi Maribor igral podobno kot Domžale, ki so me navdušile. Napadalno, s hitrimi prehodi v napad. Večina si želi, da bi igrala tako, a seveda bo Maribor verjetno vseeno bolj previden, saj bi se, če bi prejel gol, znašel v precejšnjih težavah. Verjamem, da se to ne bo zgodilo. Treba je čakati na napako nasprotnika. Maribor je v prednosti predvsem pri fizični pripravljenosti, agresiji. In tudi bolj odgovorno igra."

"Mislim, da so po tem, kar sem videl v Izraelu, možnosti Maribora za končni uspeh celo večje, kot so bile pred prvo tekmo. Če se izrazim v odstotkih, bi rekel, da so 60 proti 40 v korist Maribora."

"Trener najbolje ve, koliko mu kdo pomeni. Vsak nogometaš je pomemben. Sploh pri Mariboru in sploh v napadu, pri katerem se vidi, da zelo manjka Milivoje Novaković. Marcos Tavares je precej osamljen, on je tisti, ki vleče voz. Več bi morali v napadu ponuditi tudi vezisti, ki so na prvi tekmi povsem zatajili. To je bila tudi največja težava Maribora na prvi tekmi. Tam ima največ rezerve."

"Zelo pomembni so navijači, ki bodo navijali za Maribor od prve do zadnje minute in poskrbeli za veter v hrbet. Dali bodo dodatno energijo, motiv. Zelo pomembna bo tudi odgovornost v igri. Prepričan sem, da bo Darko Milanič moštvo pripravil do potankosti."



Damir Pekić: Odločitev bo padla v zadnjem delu tekme

Damir Pekić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar "V Izraelu so Mariborčani doživeli poraz, ki daje upanje in vliva optimizem pred današnjo tekmo. Gol, ki ga je Maribor dosegel, bi lahko bil vreden zlata. Škoda je, da je izgubil, po tem ko je vodil, in ni zdržal še kakšne minute, preden je prejel gol. Če bi bil rezultat 1:1, bi imel Maribor še veliko več možnosti, a tudi tako je rezultat s prve tekme pozitiven."

"Pričakujem glasno navijanje, štadion je že dlje časa razprodan. Glede na razplet prve tekme mislim, da se bo začelo dogajati šele po uri igre. V prvem delu tekme bosta ekipi verjetno previdni. Gol na katerikoli strani bi seveda vse obrnil na glavo."

"Glede na to, da je na prvi tekmi izgubil, težko govorim, da je Maribor favorit, a vseeno bi rekel, da so njegove možnosti vsaj 50-odstotne, če ne celo večje. Maribor je domačin in lahko igra neprimerno boljše, medtem ko za Izraelce velja ravno obratno. Kakorkoli že, dvoboj je povsem odprt."

"Ne glede na to, ali bi igral od prve minute ali ne, je to za Maribor velik minus. Njegova poškodba je zagotovo porušila načrte trenerju, ki je z njim morda imel rezervni načrt ali dva. Sploh zato, ker je on nogometaš, ki lahko odloči tekmo v zadnjih 20, 30 minutah, ko pričakujem, da se bo odločilo o rezultatu."

"Na koncu bodo odločile vse pozitivne izkušnje, ki jih imajo Mariborčani iz prejšnjih evropskih sezon. So bolj preudarni, na tekmo bodo šli zbrani. Razlike med ekipama so minimalne, odločale bodo malenkosti."

Kliton Bozgo: Odločila bo povezanost Marcosa Tavaresa in Jezusa

Kliton Bozgo | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš "Maribor je v Izraelu dosegel zelo pomemben gol. Škoda, da po vodstvu ni zdržal še nekaj časa. Če bi, bi morda tudi zmagal. Namesto tega so Mariborčani tekmecu dopustili, da se je vrnil v igro in na koncu tudi zmagal. Vseeno se je domov vrnil z rezultatom, ki obeta veliko."

"Gol bo Maribor zagotovo zabil, sposoben ga je dati vsakemu nasprotniku, Maribor mora biti zbran predvsem v obrambi in biti previden. Gol lahko da v prvi ali pa zadnji minuti. To sploh ni pomembno. Prvi gol bo odprl tekmo. Verjamem, da ga bo dosegel Maribor in potem nadzoroval potek tekme."

"Kljub porazu več možnosti za napredovanje dajem Mariboru. Imam občutek, da je bolje fizično pripravljen, kot je Hapoel. To je tudi normalno, saj je odigral že deset tekem, medtem ko so Izraelci prvenstvo začeli šele pretekli konec tedna. Maribor je tudi izkušenejši. Že 25 let nastopa v Evropi, njegovi nogometaši so odigrali že številne kvalifikacijske evropske tekme. Mislim, da so možnosti 60 proti 40 za Maribor."

"To je velik minus za Maribor in njegovega trenerja, saj je izgubil najboljšega strelca iz prejšnje sezone, ki je že večkrat dokazal, da zna zadeti tudi v Evropi. Zdaj bo moral Maribor rešitve iskati drugje. Slabo je tudi to, da se je poškodba zgodila malo pred tekmo leta, časa je bilo bolj malo. Škoda za Zahovića, želim mu, da čim prej okreva."

"Maribor ima več izkušenj, premagoval je že velike evropske ekipe, na svoji strani ima tudi poln Ljudski vrt, ki bo njegov 12. igralec. Ima tudi Marcosa Tavaresa, ki je neverjeten in zadeva takrat, ko je najbolj pomembno. Očitno je res nekaj na tem, da je povezan z Jezusom. Upam, da sijajno evropsko strelsko serijo nadaljuje tudi tokrat."

Sedeminštiridesetletni nekdanji branilec Marinko Galić je bil član Maribora med letoma 1994 in 1996 ter 1999 in 2001. V njegovem dresu je odigral 140 tekem in dosegel 22 golov. Z njim je v sezoni 1999/2000 igral v ligi prvakov.

Osemintridesetletni Damir Pekić je bil član Maribora najprej med letoma 1997 in 2004, potem pa še med letoma 2006 in 2007. Z 78 goli v 178 nastopih je osmi na večni lestvici strelcev Maribora.

Danes 45-letni Kliton Bozgo je za Maribor igral v kar treh obdobjih (1993 do 1994, 1998 do 2000 in 2004 do 2005). V tem času je v vijoličastem dresu v 179 nastopih zabil kar 110 golov in je tretji najboljši strelec v zgodovini kluba. V sezoni 1999/2000 je z njim igral v ligi prvakov.

Ne spreglejte