Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 8. 2023,
4.00

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

Natisni članek

skok v športno preteklost Andrea Giani slovenska odbojkarska reprezentanca EuroVolley2023

Nedelja, 27. 8. 2023, 4.00

8 mesecev

SKOK V ŠPORTNO PRETEKLOST

Srebrna jesen, ko so v Sofiji "padali" favoriti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93
slovenska odbojkarska reprezentanca, evropsko prvenstvo 2015 | Osem let bo oktobra od prve od treh slovenskih odbojkarskih kolajn na evropskih prvenstvih. | Foto Guliverimage

Osem let bo oktobra od prve od treh slovenskih odbojkarskih kolajn na evropskih prvenstvih.

Foto: Guliverimage

Slovenski odbojkarji bodo v prihodnjih dneh začeli obrambo srebrnega odličja z zadnjega evropskega prvenstva, ko so v finalu po hudem boju izgubili z Italijani. To je bilo še tretje srebro Slovencev v šestih letih. Prvo so skovali leta 2015 v Bolgariji, kjer jim v Varni ni steklo, po selitvi v Sofijo pač. Prav v Varni jih v sredo čaka uvodna tekma. Tokratni Skok v športno preteklost je posvečen izločilnim bojem srebrne jeseni 2015.

slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Dokazali so si, da lahko premagajo favorite prvenstva #video

Pisal se je 5. februar 2015, ko je Luka Slabe naznanil odstop z mesta selektorja slovenske odbojkarske reprezentance, tako da se je vodstvo Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) podalo v lov za novim strategom.

Po besedah predsednika OZS Metoda Ropreta so preigravali več kot 20 imen, selektorsko taktirko pa mesec pozneje zaupali nekdaj odličnemu italijanskemu odbojkarju Andrei Gianiju. Ta je s svojimi novimi varovanci uspešno opravil majski izziv. V dodatnih kvalifikacijah za nastop na jesenskem evropskem prvenstvu v Bolgariji in Italiji so odpravili Portugalce in se v skupini C, ki jo je gostila Varna, znašli v skupini s takratnimi aktualnimi svetovnimi prvaki Poljaki, Belgijci in Belorusi.

Slovensko izbrano vrsto so na šestem evropskem prvenstvu sestavljali: Alen Pajenk, Alen Šket, Mitja Gasparini, Dejan Vinčić, Jan Kozamernik, Jan Klobučar, Jani Kovačič, Danijel Koncilja, Miha Plot, Jan Pokeršnik, Gregor Ropret, Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Uroš Pavlović.

Alen Djordjevič
Sportal Alen Djordjevič: Hvaležen, da sem lahko tam, kjer je lahko le redkokdo

Po selitvi v Sofijo so začeli "padati" favoriti

Gianijeva četa je s prvo oviro, Belorusijo, opravila brez izgubljenega niza, sledil je poraz proti favoritom skupine Poljakom z 1:3 v nizih, nato pa še en poraz z istim rezultatom proti Belgijcem.

Uvodna zmaga je bila dovolj za tretje mesto in dodatni boj za četrtfinale, za katerega se je morala preseliti v Sofijo, kjer je Slovencem odlično steklo. Slovenci so skupinski del končali na tretjem mestu, v dodatnem boju za četrtfinale so jih pričakali Nizozemci, ki jih naši odbojkarji na uradni tekmi do takrat še niso premagali. S premierno zmago nad tulipani so se prvič v zgodovini uvrstili v četrtfinale EP. | Foto: Guliverimage Slovenci so skupinski del končali na tretjem mestu, v dodatnem boju za četrtfinale so jih pričakali Nizozemci, ki jih naši odbojkarji na uradni tekmi do takrat še niso premagali. S premierno zmago nad tulipani so se prvič v zgodovini uvrstili v četrtfinale EP. Foto: Guliverimage

V boju za četrtfinale so Slovencem nasproti stali drugouvrščeni iz skupine A Nizozemci, ki so bili vse do zadnjih sekund skupinskega dela v igri tudi za prvo mesto in neposredno napredovanje v četrtfinale, a so jim načrte prekrižali gostitelji.

Naši odbojkarji tulipanov na uradnih tekmah do tistega dne še nikoli niso premagali. A vse je enkrat prvič. Nizozemci so ob največji zmagi slovenske reprezentančne odbojke do takrat in premierni uvrstitvi v četrtfinale EP padli po uri in pol brez osvojenega niza.

slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenci po odličnem začetku izgubili, Možič in Kozamernik v idealni postavi

Znova s Poljaki, a z drugačnim razpletom

Sistem tekmovanja je hotel, da so Slovencem v četrtfinalu še drugič v nekaj dneh nasproti znova stali svetovni prvaki Poljaki.

"Če obe ekipi pokažeta svojo najboljšo igro, so možnosti 70:30 v korist Poljakov. Za toliko so oni kakovostnejši tekmec. A vsaka tekma se začne z rezultatom 0:0, na vsaki tekmi ni vse odvisno le od kakovosti ekipe. Lahko potrdim besede fantov, Slovenija proti Poljski ni brez možnosti," je pred vnovičnim snidenjem, tokrat s precej večjim rezultatskim vložkom, razmišljal italijanski selektor na slovenski klopi, njegova falanga pa je bila odločena favoriziranemu tekmecu vrniti za poraz v skupini.

Slovenci so se v četrtfinalu EP svetovnim prvakom Poljakom oddolžili za poraz v skupini in si prvič v zgodovini priigrali polfinale. | Foto: Guliverimage Slovenci so se v četrtfinalu EP svetovnim prvakom Poljakom oddolžili za poraz v skupini in si prvič v zgodovini priigrali polfinale. Foto: Guliverimage

Če je pred srečanjem večina stavila na Poljake, je bilo iz niza v niz vse več tistih, ki so začenjali verjeti v slovensko slavje. Po dveh nizih so namreč vodili z 2:0, a nato nasprotniku dopustili, da je izenačil, tako da je o polfinalistu odločal peti niz. V tem pa prava drama, Poljaki so imeli pri 14:13 zaključno žogo za zmago, a so Slovenci uspešno prestali veliko psihološko preizkušnjo. Urnaut je z izenačenjem povlekel soigralce, ti so mu vrnili z blokom, na koncu pa so pomagali še tekmeci sami. Žogo so poslali izven igrišča, tako da so se Slovenci veselili senzacionalne uvrstitve v polfinale.

"Zelo, zelo, zelo smo veseli. Dokazali smo sami sebi in vsem tistim, ki v nas niso verjeli, da smo lahko dobri tudi v kritičnih trenutkih in da imamo zmagovalni značaj. Že nekaj časa govorimo, da lahko premagamo vsakega, da imamo zmožnosti, mislim, da nam zdaj mora že vsak verjeti," se je smejalo s 17 točkami najbolj razpoloženemu Urnautu. Z enakim številom točk je srečanje sklenil Gasparini.

Odbojka, trening slovenske reprezentance z novim selektorjem Gheorghe Cretu
Sportal Gheorghe Cretu: Izbral sem pot, za katero sem menil, da me bo osrečila. Ni mi žal.

Več iz rubrike Skok v športno preteklost

Po Poljakih so v polfinalu na kolena spravili še Italijo.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Po Poljakih so v polfinalu na kolena spravili še Italijo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Samozavestno nad Italijo

Po dveh dneh tekmovalnega odmora je bilo v Sofiji vse nared za polfinalni obračun z Italijo. "Moramo verjeti v zmago in tudi verjamemo. Po zadnjih zmagah smo polni samozavesti," je pred dvobojem za finalno vstopnico z rojaki dejal Giani, tudi njegova zasedba je verjela, da lahko pade še ena velesila. Zahodne sosede so v prvem nizu pustili na 13, Italijani so nato izenačili, a nadaljevanje je pripadlo Slovencem, ki so z zmago s 3:1 in uvrstitvijo v veliki finale poskrbeli za nov mejnik slovenske odbojke. Urnaut je k zmagi prispeval 22 točk, upokojeni Mitja Gasparini 18, Klemen Čebulj jih je dodal 16 ...

"Vesel sem, skačem, pojem, vriskam! Normalno, prišli smo do fantastične zmage in uvrstitve v finale. Ko sem prišel na selektorsko klop, o tem nisem razmišljal. Vedno sem govoril, da moramo iti korak za korakom … A zame je trenutno najbolj pomembna jutrišnja tekma, v kateri bo treba storiti še zadnji korak. Že pred časom sem rekel, da Slovenija ima kakovost postati evropski prvak, še vedno sem enakega mnenja," je po novem podvigu razmišljal selektor.

Francozi so bili v finalu pretrd oreh, premiernega naslova evropskih prvakov so se veselili s 3:0. | Foto: Guliverimage Francozi so bili v finalu pretrd oreh, premiernega naslova evropskih prvakov so se veselili s 3:0. Foto: Guliverimage

Recept so našli Francozi Francozi so bili v finalu pretrd oreh, premiernega naslova evropskih prvakov so se veselili s 3:0. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Francozi so bili v finalu pretrd oreh, premiernega naslova evropskih prvakov so se veselili s 3:0. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Časa za pripravo ni bilo veliko, finale je sledil že naslednji dan, odbojkarski svet pa se je spraševal, ali se bo slovenska pravljica končala z zlatom. Zadnja ovira na poti do naslova evropskega prvaka je bila zmagovalka svetovne lige tistega leta Francija, ki je podobno kot Slovenija lovila svoj prvi evropski naslov.

Pred deset tisoč gledalci v dvorani Armeec Arena, med katerimi so bili tudi glasni slovenski navijači, so bolje začeli galski petelini. Prvi niz so dobili s 25:19, v drugem so bili Slovenci na dobri poti, da izenačijo, a so iz rok izpustili vodstvo s 24:21, tako da so Francozi (29:27) povedli z 2:0. Tudi konec tretjega niza je z 29:27 pripadel nasprotniku, ki je brez poraza prvič stopil na evropski prestol.

Lepi spomini, tudi zelo težki, sploh z začetka evropskega prvenstva, ko smo se v Varni kar mučili, a na koncu v Sofiji naredili zelo lep razplet. Ta težavna pot nam očitno vedno ugaja. Bolgarija že nekaj časa ni gostila takih tekmovanj, tako da se je lepo vrniti tja. Pa še nekaj morja bomo videli, če ga že med tem poletjem prav veliko nismo (Jan Kozamernik o spominih na leto 2015 in vrnitvi v Bolgarijo).

Srebrn konec slovenske pravljice iz leta 2015. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Srebrn konec slovenske pravljice iz leta 2015. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Visoke želje, a česa takega niso pričakovali

"Nisem razočaran, izgubili smo proti boljši ekipi. Vesel sem, zadovoljen, da smo prišli do kolajne, to ni majhna stvar. Rasli smo iz tekme v tekmo, prišli do vrha. Da tukaj ostanemo, pa bo treba veliko dela. Ekipa ima prostor za napredek," je po največjem uspehu slovenskih odbojkarjev dejal Giani.

slovenska odbojkarska reprezentanca EP Sofia 2015 | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Z Gianijem začeli zares verjeti 

"Prelomnica je bilo leto 2015, ko smo osvojili prvo evropsko srebro. Giani je v našo reprezentanco prinesel nekaj novega. Že Vesko Vuković je reprezentanco prestavil na višjo raven, a ko smo v reprezentanci za glavnega trenerja dobili persono, kot je bil Giani, se je spremenilo veliko. Tako zvezo kot nas igralce, vso organizacijo je spravil na višjo raven.

Človek je vedel, kakšen potencial imamo. Od prvega dne, ko je prišel v reprezentanco, je dal vsem jasno vedeti, da smo eni najboljših igralcev na svetu. Tako se je do nas tudi obnašal. Seveda so nam tudi prej že drugi govorili, da smo dobri, a nikoli ne na tak način kot on. Sledili smo mu in začeli verjeti v to, kar govori," je o tem, kdaj so zares začeli verjeti vase, pred časom v sobotnem intervjuju razmišljal Vinčić.

Po novo odličje najprej znova v Bolgarijo

Giani se je po sanjskem letu kaj hitro poslovil od evropskih podprvakov in odšel boljši ponudbi naproti, a slovenska odbojkarska pravljica se z njegovim slovesom ni končala.

Nadaljevala se je s še enim italijanskim trenerskim šefom Albertom Giulianijem. Slovenski odbojkarji so pod njegovim vodstvom leta 2019 ponovili rezultat iz Bolgarije in na evropskem prvenstvu, ki ga je gostila tudi Slovenija, osvojili novo srebrno odličje. Na zadnjem EP pred dvema letoma so se še tretjič v šestih letih prebili v finale in še tretjič osvojili srebro, po hudem finalnem boju so z 2:3 izgubili z Italijani.

Slovenci zadnje leto navdušujejo pod vodstvom Gheorgheja Cretuja. | Foto: Volleyballworld Slovenci zadnje leto navdušujejo pod vodstvom Gheorgheja Cretuja. Foto: Volleyballworld

Slovenci pravljico od lanskega avgusta nadaljujejo pod selektorsko taktirko romunskega stratega Gheorgeja Cretuja. Pod njegovim vodstvom so se lani podpisali pod nov mejnik slovenske odbojke, na svetovnem prvenstvu so zasedli četrto mesto. Prihodnji teden začenjajo novo misijo, napad na četrto odličje evropskega prvenstva.

Slovenska reprezentanca na EP:

Sprejemalci: Tine Urnaut (JTEKT Stings, Japonska), Klemen Čebulj (Asseco Resovia, Poljska), Rok Možič (Verona, Italija), Žiga Štern (MKS Šlepsk Malow Suwalki, Poljska), Rok Bračko (OK Merkur Maribor)
Podajalca: Gregor Ropret (Sir Safety Susa Vim Perugia, Italija), Uroš Planinšič (Calcit Volley),
Srednji blokerji: Alen Pajenk (Olympiacos, Grčija), Jan Kozamernik (Itas Trentino, Italija), Sašo Štalekar (Berlin Recycling Volleys, Nemčija), Danijel Koncilja (ACH Volley),
Prosta igralca: Jani Kovačič (ACH Volley), Urban Toman (CS Municipal Arcada Galati, Romunija)
Korektor: Nik Mujanović (Calcit Volley).

Slovenski odbojkarji bodo skupinski del evropskega prvenstva igrali v bolgarski Varni. V skupini se bodo ob gostiteljih Bolgarih pomerili še s Finsko, Hrvaško, Španijo in Ukrajino. V osmino finala napredujejo prve štiri reprezentance vsake skupine. Tekme za odličja bodo v Rimu.
Primož Roglič Vuelta 2020
Sportal Veličasten Rogličev skok za zgodovino
Ne spreglejte