Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 8. 2022,
10.30

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Iran Jan Kozamernik Alen Pajenk Tine Urnaut Gheorghe Cretu slovenska odbojkarska reprezentanca SP v odbojki 2022

Sreda, 24. 8. 2022, 10.30

1 leto, 8 mesecev

slovenski tabor po zmagi nad iranom

Gheorghe Cretu: Lahko sem zadovoljen z nekaterimi stvarmi, a popraviti moramo določene detajle

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
slovenska odbojkarska reprezentanca Iran | Slovenski odbojkarji so v torek z zmago nad Iranom sklenili niz pripravljalnih tekem. Svetovno prvenstvo bodo odprli v petek ob 20.30 proti Kamerunu. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenski odbojkarji so v torek z zmago nad Iranom sklenili niz pripravljalnih tekem. Svetovno prvenstvo bodo odprli v petek ob 20.30 proti Kamerunu.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je s torkovo pripravljalno zmago nad Iranom s 3:0 (20, 25, 28) dobila še zadnje tekmovalne odgovore pred petkovim začetkom domačega svetovnega prvenstva. Selektor Gheorghe Cretu je bil z določenimi stvarmi zadovoljen, izpostavil pa je tudi nekatere elemente, pri katerih bi se morali njegovi varovanci odzvati bolje. Slovence do uvodne tekme prvenstva s Kamerunom (petek ob 20.30) čaka še nekaj treningov, pomemben pa bo tudi počitek, tako telesni kot duševni.

Slovenija : Iran, slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Tretja tekma, tretja zmaga Slovencev. V petek gre zares.

Slovenski odbojkarji so priprave na svetovno prvenstvo, ki ga bosta med 26. avgustom in 11. septembrom gostili Slovenija in Poljska, v torek zaokrožili s tretjo pripravljalno tekmo in tretjo zmago. Po mariborskih zmagah proti Egiptu (3:0) in Turčiji (3:1) so se v Stožicah ob lepi navijaški podpori zoperstavili osmi reprezentanci sveta Iranu, ki jih je pred mesecem in pol v sklopu lige narodov odpravil s 3:0. Tudi tokratni obračun se je končal s 3:0, a po njem so se zmage veselili Slovenci.

Selektor Gheorghe Cretu, ki je vodenje reprezentance prevzel 18 dni pred prvenstvom, je v torek zvečer v ogenj poslal celotno zasedbo. Uvodna niza so odigrali prvokategorniki (Klemen Čebulj, Tine Urnaut, Dejan Vinčić, Jan Kozamernik, Alen Pajenk, Tonček Štern, Jani Kovačič), v nadaljevanju pa je Romun priložnost za igro ponudil tudi preostalim. Slovenci so bili po izenačenih začetkih v zaključkih nizov bolj zbrani in jih dobili s 25:20, 27:25 in 30:28. Po zmagi Slovencev s 3:0 so odigrali še četrti set, z 28:26 ga je dobil Iran.

Zmaga nad dve mesti višje uvrščenim azijskim nasprotnikom je sicer dobra popotnica pred prvenstvom, a v slovenskem taboru so po njej izpostavili tudi dejstvo, da so nasprotniku prepoceni podarili nekaj točk.

Slovenija : Iran, slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Zmagovita generalka Slovencev pred SP

Gheorghe Cretu je dobil še zadnje tekmovalne odgovore. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Gheorghe Cretu je dobil še zadnje tekmovalne odgovore. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Prostor za napredek pri nekaterih tehničnih stvareh, na trenutke se niso odzvali najbolje

"Moramo se zavedati, da je bila to še vedno le pripravljalna tekma. Lahko sem zadovoljen z nekaterimi stvarmi, a še vedno moramo popraviti nekaj detajlov. Imamo še prostor za napredek, predvsem pri tehničnih stvareh in v nekaterih situacijah, kjer se nismo odzvali najbolje. Ko nasprotnik odigra dobro, moramo ostati mirni in čakati na naslednjo priložnost. Čakajo nas tekmeci, ki so zelo dobri, ki imajo odlične posameznike in igrajo na zelo visoki ravni. O tem moramo razmišljati, na to moramo biti pripravljeni. Zdaj bomo preostala dneva do prvenstva izkoristili za dober trening in tudi nekaj počitka. Na prvo tekmo in tudi že na vse preostale se strokovni štab že pripravlja. Vsi v to vlagamo veliko napora in to je zelo pomembno," je po zmagi razmišljal Cretu.

Svetovno prvenstvo v odbojki za moške. Odbojka. Metod Ropret. Zoran Janković
Sportal Pri OZS pripravljeni na spektakel: Najpomembneje je, da se pripravljenost naših odbojkarjev vzpenja

Urnaut: Na trenutke prepoceni podarili točke

"Odigrali smo dobro, a na trenutke smo jim poceni podarjali točke, česar si proti nasprotnikom v skupini ne bomo smeli dovoliti, sploh če želimo v poznejšem delu tekmovanja še kaj narediti. Temu se bo treba posvečati, to pa lahko delaš prav na težkih tekmah, proti močnim nasprotnikom, zato je bila tekma z Iranom še toliko pomembnejša," je misli strnil kapetan Urnaut.

Slovenija : Iran, slovenska odbojkarska reprezentanca, Alen Pajenk | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Če smo lahko bili zadovoljni že po Mariboru, smo zdaj lahko še bolj"

Pajenk je zadovoljen, da se je kakovost pripravljenih tekmecev pred prvenstvom stopnjevala: "Vsaka tekma je dobrodošla, še toliko bolj pa, če je to kakovosten tekmec. In Iran je res zelo dobra ekipa, kar so pokazali že v ligi narodov, ko so nas prerešetali. Danes smo mi pokazali drugačen obraz, morda je bilo videti kot gladka zmaga, a smo se morali kar potruditi. Morda smo v prvem in drugem nizu ob koncu res mi popustili, a na koncu smo ju dobili, kar je najpomembneje. Če smo lahko bili zadovoljni že po tekmah v Mariboru, smo zdaj lahko še bolj. Iran je ena od močnejših ekip, so v svetovnem vrhu, zmagati s 3:0 ni kar tako."

Gregor Humerca
Sportal Največji projekt zveze je pred vrati: izziva so se lotili samozavestno

Fotogalerija s tekme: (foto: Matic Klanšek Velej/Sportida):

Fotogalerija
1 / 24

"Spočiti glavo in telo"

Kozamernik je slovensko predstavo proti Iranu označil kot najbolj konstantno na treh pripravljalnih tekmah: "Tokrat ni bilo toliko nihanj v igri. Dobro smo pritiskali s servisom in lepo sprejemali, kar nas je popeljalo do zmage v prvih dveh setih, v nadaljevanju pa preobrat v tretjem setu, nato so skoraj obrnili še v četrtem, malo je zmanjkalo … Ne glede na to, kdo je na igrišču, se je treba boriti do konca, to nas je krasilo že v preteklosti. Vesel sem, da se ne predajamo, ampak igramo do konca."

"Že danes smo imeli lepo podporo s tribun, verjamem, da bo na prvenstvu dvorana še bolj polna. Vemo, da v Stožicah vsak nasprotnik težko diha." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Že danes smo imeli lepo podporo s tribun, verjamem, da bo na prvenstvu dvorana še bolj polna. Vemo, da v Stožicah vsak nasprotnik težko diha." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Pred 26-letnim blokerjem in rojaki sta še zadnja dneva za piljenje forme: "V teh dveh dnevih je najpomembneje, da spočijemo glavo in telo, da se tudi mentalno pripravimo na prvo tekmo. Vsako tekmo moramo iti na zmago. To je ključ do uspeha. Že danes smo imeli lepo podporo s tribun, verjamem, da bo na prvenstvu dvorana še bolj polna. Vemo, da v Stožicah vsak nasprotnik težko diha," je dodal Kozamernik.

Ta bo s soigralci svetovno prvenstvo odprl v petek ob 20.30, ko jim bo nasproti stal prvi tekmec v skupini Kamerun. Dva dneva pozneje jih čaka obračun z olimpijskimi prvaki Francozi, v  torek pa še z Nemci.

Dejan Vinčić
Sportal Dejan Vinčić: Odgovornost je zelo velika, večje motivacije ne moreš imeti

Spored tekem svetovnega prvenstva skupine D, Stožice

Petek, 26. avgust
17.30 Francija – Nemčija
20.30 Slovenija – Kamerun

Nedelja, 28. avgust
17.30 Nemčija – Kamerun
20.30 Francija – Slovenija

Torek, 30. avgust
17.30 Francija – Kamerun
20.30 Slovenija – Nemčija

Ne spreglejte