Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 2. 2014,
21.53

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Soči 2014 olimpijske igre Rudi Hiti

Ponedeljek, 17. 2. 2014, 21.53

2 leti, 3 mesece

"Avstrijci so precizni, a mi znamo z igro bolje prevarati nasprotnika"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenijo danes ob 9. uri čaka tekma proti Avstriji, na kateri si lahko pribori četrtfinale. Dvakratni olimpijec Rudi Hiti meni, da so Avstrijci natančni, a nimajo potrebne slovanske mentalitete.

Hokejska reprezentanca Slovenije se je v predtekmovalnem delu olimpijskega turnirja predstavila kot povsem dostojen nasprotnik in potrdila selektorjeve besede, da se v Soči ni prišla le zabavat. Ni le odščipnila točke hokejski velesili, kar je bila pred začetkom turnirja pobožna želja Kopitarjevih varovancev, temveč je proti Slovakom prišla do zgodovinske zmage. Risi so navdušili tudi Rudija Hitija, ki je tekmovanje petih krogov okusil dvakrat, in sicer je z Jugoslavijo leta 1968 nastopil v Grenoblu, štiri leta pozneje pa še v Sapporu.

"Fantje so odigrali enkratno, sploh tekmo s Slovaki. To je bila tekma, ki smo jo poskušali dobiti in smo jo tudi dobili. To srečanje so odigrali obrambno disciplinirano, Slovakom niso dali veliko priložnosti za dosego zadetka, povrh vsega pa je še Kristan branil zelo dobro," je poln hvale na račun slovenske igre proti Slovakom Hiti, ki opozarja, da je že dosežek v Vojensu pravi mali čudež: "Velik uspeh je bila že uvrstitev na olimpijske igre. Fantje so imeli potem velik motiv, da na olimpijskih igrah prikažejo čim boljše igre in dosežejo dober rezultat, kar jim je uspelo."

Smo bolj pregnani, bolje improviziramo

Zdaj se ponuja lepa priložnost, da ti fantje postavijo letvico slovenskega hokeja še višje. Ponuja se priložnost za četrtfinale, v katerem že čakajo aktualni svetovni prvaki Švedi. A najprej bo treba streti odpor tradicionalnih nasprotnikov, naših severnih sosedov, ki so že bili trn v peti Slovenije. In kakšen je recept Rudija Hitija, da bo v soboto, malce po 11. uri dopoldne po našem času, četa Matjaža Kopitarja led zapuščala vedrejših obrazov kot četa Mannyja Viveirosa?

"To so naši sosedje, ki so premagljivi, res upam, da jih bomo premagali. Če bodo fantje začeli zbrano že od samega začetka in se bodo vračali nazaj, tako da bodo na naši modri črti vedno najmanj trije igralci pred seboj videli plošček, ki prihaja – da nas ne bi presenetili tako, kot so nas Rusi s prvima dvema zadetkoma – potem lahko zmagamo. Sicer pa smo z Avstrijci približno izenačeni, oni imajo sicer tri NHL-ovce, a tudi Slovaki so jih imeli 12, pa nas niso mogli premagati," je odločen Hiti, ki se zaveda, da bo to – podobno kot tisti med Češko in Slovaško – še kako čustveno bogat obračun.

"Dobiti ta dvoboj je vredno še več kot morda zmagati na kakšnem bolj pomembnem. Ker smo bili vedno tekmeci, vedno smo se z njimi primerjali, oni pa z nami. Ampak mislim, da smo boljši od njih, saj znamo bolje improvizirati. Imamo več slovanske mentalitete, bolje vemo, kako v igri prevarati nasprotnika. Smo bolj pregnani. Avstrijci so sicer delovni, trdni in natančni, a ko narediš kakšno akcijo, ki je niso pričakovali, pa oni nimajo odgovora. In pri tem smo mi močnejši kot oni," ob koncu še pristavi naš sogovornik.

Ko bi se le njegove besede v torek pozlatile ...

Ne spreglejte