Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 11. 2013,
13.12

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rekreacija joga Nina Osenar

Sreda, 20. 11. 2013, 13.12

1 leto, 12 mesecev

Kaj zmore Nina Osenar?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Nina Osenar, voditeljica oddaje Moj dragi zmore, v trenutkih, ki so rezervirani za krepitev telesa in duha, prakticira jogo.

Nina Osenar, simpatična črnolaska, ki smo jo v preteklih letih spoznavali predvsem v voditeljskih vlogah, se je s praktičnim vidikom joge srečala pred približno petimi leti. Priznava, da si takrat ni predstavljala, da bo ta praksa v njeno življenje vnesla tako obsežne spremembe. "Nikoli si nisem mislila, da mi bo joga prinesla toliko dobrega! Moja prva motivacija je bila sicer fizični aspekt - želela sem si bolj zdravo telo. Pri 25-ih letih me je bolel križ, na trenutke sem se počutila kot 80-letnica. (smeh) Fitnes in aerobika mi nista več ustrezala, čutila sem, da potrebujem neko bolj celostno vadbo. Joga je bila pravzaprav nekakšno logično nadaljevanje vegetarijanstva - jogijsko osnovno vodilo je namreč nenasilje. Skozi vsakdanjo prakso se je pokazalo, da je tovrstna vadba res odlično orodje za vsesplošno boljše počutje. Krepi telo, ostri intelekt in pomirja naš vedno begajoči um!" je uvodoma pojasnila 30-letna Kamničanka.

Nina je izbrala Ashtanga jogo

Joga je veliko več kot le oblika fizične vadbe. Gre za kompleksno dejavnost, za vsakodnevno prakso, ki se človeku še posebej obrestuje v težkih trenutkih. "Kadar so prizadeta naša čustva, se moramo naučiti umiriti in odreagirati zrelo, nikakor na prvo žogo! Ko počasi postajaš opazovalec in ne suženj svojega uma, je to dober pokazatelj, da duhovno rasteš, vse to pa se dogaja preko jogijskih asan ter pranajame oziroma podaljšanega jogijskega diha," pojasnjuje Nina. In zakaj si je med mnogimi različnimi šolami za svoj sistem vadbe izbrala prav Ashtanga jogo? "Zato, ker sem preprosto začutila, da mi je najbližje! To je izjemno močan sistem, ki te je zmožen počasi transformirati na vseh ravneh - seveda pod pogojem, da se vadbe lotiš s ponižnostjo in dobršno mero spoštovanja. Drugače samo napihneš svoj ego, kar je v popolnem nasprotju z osnovnim ciljem in namenom joge kot enega najbolj žlahtnih početij, ki se jih človek lahko loti."

Fotogalerija
1 / 16

Ashtanga joga, pravi, je neke vrste meditacija na minljivost. "Moramo se namreč zavedati, da je na tem svetu vse minljivo, tudi naše telo. Ashtanga mi je pomagala doumeti, da je najbolje, da se življenje čim prej naučimo sprejemati takšno kot je - in z njim seveda tudi staranje, ki zna biti v neizprosnem svetu šovbiznisa še posebej velik problem!"

Ključna je samodisciplina

Sodobno življenje žal čedalje bolj določajo hitrost, površnost in instantnost. "Vsi bi ubirali neke bližnjice, pojedli čarobno kapsulo, da bi bili mladi, vitki in lepi. No, na dolgi rok se še nobena bližnjica ni izkazala za dobro reč, trajne sreče pač ne najdeš za vogalom. Joga je počasna transformacija, ki nas naredi srečne, zadovoljne in zdrave na dolgi rok," pravi naša tokratna gostja VIP rekreacije, ki ji prakticiranje joge v povprečju vzame približno uro in pol na dan. Ker jogo izvaja doma, je bistvena jeklena samodisciplina. "Ko sem začela "jogirati", je bilo najtežje razviti samodisciplino. Pri tem mi je zelo pomagal obisk templja v Franciji, kjer sem mesec dni živela v tamkajšnjem jogijskem centru." Kako je bilo tam? "Oh, krasno! Živeli smo zelo soliden približek celostnega jogijskega življenja. Vstajali smo ob 5. uri zjutraj, z dnevom zaključili ob 22. uri. Doma sem v tem tempu nadaljevala. Še danes se potrudim, da mi to večkrat uspe!" Še vedno mladostna voditeljica pa v isti sapi prizna, da se seveda tudi njej občasno "zgodi življenje" in z njim razni projekti. Takrat tudi ona ni izjema, ki ne bi vsake toliko, kot pravi v smehu, "v jogijskem smislu pogrnila na celi črti". Tako kot vsi mi.

Ne spreglejte